Cukkinis csokoládétorta
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához::
- 20 dkg + a formához liszt
- 1 teáskanál instant kávé
- 3 dkg kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg étcsokoládé
- 12,5 dkg vaj
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 30 dkg cukkini
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Keverjük habosra a tojásokat a cukorral (elektromos habverővel 3-4 perc). Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, az olvasztott vajat vagy margarint, a kakaóport, a kávét, a sajtreszelőn lereszelt, majd kinyomkodott cukkinit, a tökreszelőn lereszelt étcsokoládét, csipet sót. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm-es tortaformát, szedjük bele a tésztát. 50 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, porcukorral szórva tálaljuk.
Duplán csokoládés brownie-torta
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához,:
- 7 dkg (kikenéshez is) liszt
- 25 dkg étcsokoládé
- 20 dk cukor
- 3 db tojás
- 20 dkg (kikenéshez is) vaj
- 5 dkg dió
Máz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl habtejszín
Elkészítés
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. 20 dkg csokoládét, a vajat/margarint és a cukrot vízgőz fölött felolvasztjuk, néha megkeverjük, majd levesszük a gőzről, hagyjuk langyosra hűlni. A csokoládés keverékhez adjuk a tojássárgájákat, összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a maradék 5 dkg felaprított csokoládét, a lisztet és az aprított diót is. A tojásfehérjéből lágy habot verünk, óvatosan összeforgatjuk a csokoládés keverékkel. Az előkészített formába öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a teteje kérget kap, de belül még laza marad a tészta. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd egy késsel elválasztjuk a forma szélétől, és levesszük róla a formát. A csokoládémázhoz felmelegítjük a tejszínt. Épp forrás előtt lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a csokoládét. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad, és a massza fényes, sűrű lesz. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a tortára öntjük.
Konyakos-meggyes csokoládétorta
Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg cukor
- 5 dkg puha vaj
- 6 db tojás
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- fél csomag sütőpor
- 12 dkg búzaliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg puha vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg porcukor
- 1 dl konyak
- 15-20 dkg magozott meggy
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével, a kakaóporral és a puha vajjal kihabosítjuk. A fehérjét a cukor másik felével habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Végül hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Egy kerek tortaformát kivajazunk-lisztezünk, és egyenletesen belekenjük a masszát. 160-170 °C-os sütőben 30-40 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.
A krémhez a kakaóport a konyakkal simára keverjük, hozzáadjuk a vajat és az átszitált porcukrot, majd sokáig habosítjuk. A tortakarikát 3 lapra vágjuk, és összerétegezzük a krémmel úgy, hogy a kimagozott meggyet a krémbe nyomkodjuk. Hagyjunk krémet a körbekenéshez is! Meggyel és csokoládéforgáccsal díszítjük
Tipp: a tésztalapokat is meglocsolhatjuk egy kis konyakkal, de ne túl sokkal!
Még több isteni csokitorta az NLCafén:
- Mennyei málnás csokitorta
- Ilyet még nem ettél! Csokitorta sütőtökkrémmel
- Rózsaszín csokitorta