Ilyenkor kell elővenni a csokis kekszeket, a legfinomabb forró csokikat, kipróbálni jobbnál jobb brownie-recepteket. Igazi csokirajongók akár még levest is főzhetnek csokiból, de ha ez már túl sok lenne, akkor is bőven van csokis receptünk, amiből lehet válogatni – rajtunk nem fog múlni a hétvégi boldogságotok!
Francia csokitorta
Hozzávalók:
- 300 gramm étcsoki
- 200 gramm vaj
- 4 ek. tej
- 180 gramm cukor
- 5 tojás
- 4 ek. liszt
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel a tejjel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kis darabokra vágott vajat. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd keverjük hozzá egyenként az öt tojássárgáját, és legvégül adjuk hozzá a négy evőkanál lisztet (a lisztet volt, hogy kihagytam már véletlenül, így is teljesen vállalható, de azért az egy másik süti lesz).
Én őzgerincformában szoktam sütni, de most pont a szülinapi darabot kisebb, kerek tortaformában sütöttem, hogy mégis legyen valami tortafílingje.
Bármilyen formát is választunk végül, vajazzuk, lisztezzük, és ebbe küldjük bele a masszát.
180 fokon süssük 35 percig nagyjából. Itt megint bejön a brownie-hatás, mert ha így készítjük, akkor kívül ropog, belül lágy lesz. De ha kicsiknek készítem, akkor tovább szoktam sütni, hogy redukáljam a puha közepéből adódó komoly maszatolási együtthatót.
Nigella brownie-ja
Hozzávalók:
- 190 g vaj
- 190 g jó minőségű étcsokoládé
- 3 nagy tojás
- 1 ek. vaníliakivonat
- 250 g finom szemű kristálycukor
- 115 g finomliszt
- 1 mk. só
- 150 g vágott dióbél (opcionális)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral. A vajat és az összetördelt csokit vízgőz fölött olvasszuk össze, majd hűtsük ki. Egy tálban keverjük ki a tojást, a vaníliaaromát és a cukrot, legyen jó habos. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, tegyük bele a sót. Ha a csokis massza lehűlt, keverjük hozzá a tojásos-cukros masszát, míg egyneművé válik, majd adjuk hozzá a lisztet – és ha szeretnéd, a diót is. Kanalazzuk a tepsibe. Kb. 25 percig süssük. Ellenőrizzük!
Csokitorta citromkrémmel
Hozzávalók:
A kakaós omlós tésztához:
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 270 g búzaliszt
- 30 g cukrozatlan kakaópor
A citromkrémhez:
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 citrom kifacsart leve
- 2 tojássárgája
- 1 tojás
- 6 dkg vaj
A csokikrémhez:
- 150 ml tejszín
- 120 g étcsokoládé
- 30 g puha vaj
- 20 g porcukor
- A tésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat felkockázzuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. A nagy gombócot folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 30 percre.
- A tészta felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni. (A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe és sütünk belőle valami mást. Például ezt a fehér csokis tortát.) A kinyújtott tésztát egy 18 cm átmérőjű tortaformába tesszük – úgy, hogy oldala is legyen –, lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, és pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg – és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt és további kb. 10 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a citromkrémet: egy lábasban összekeverjük a cukrot a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a tojást, és simára keverjük. Kis lángon – folyamatos kevergetés mellett – főzzük, míg rotyogni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, hűlni hagyjuk.
- A csokikrémhez felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a porcukrot, és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat, és simára keverjük.
- A kihűlt tésztalapra simítjuk a citromkrémet, majd a csokikrémet, hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen. Ízlés szerint fehércsoki-darabkákkal szórhatjuk meg.
Mogyorós csokitorta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 180 g vaj
- 150 g étcsokoládé
- 120 g cukor
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 4 tojás
- 60 g liszt
- 90 g darált mogyoró (sótlan, pirított)
A tortaformához:
- kevés vaj
- 1-2 kanál darált mogyoró
1. A vajat egy kis lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és az étcsokit és kevergetve összeolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaóport, elkeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és kicsit hűlni hagyjuk.
2. Közben előkészítjük a tortaformát: kivajazzuk, és 1-2 evőkanál darált mogyoróval körbeszórjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3. Ha kicsit hűlt a csokis keverékünk, akkor hozzáadjuk a 4 tojást, alaposan elkeverjük, majd beleszórjuk a lisztet és a darált mogyorót, és elkeverjük.
4. Az előkészített tortaformába egyengetjük a masszát, és sütőbe toljuk. Kb. 25 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. (Nálam 30 percig sült.)
Csokis-sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg stevia, eritrit vagy nyírfacukor
- 5 dkg legalább 70 százalékos étcsokoládé
- 5 dl sütőtökpüré
- 1,5 dl görög joghurt
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 4 ek. holland kakaópor
- 1 tk. sütőpor vagy szódabikarbóna
- 1 tk. vaníliaroma
- 1/2 tk. fahéj
- 1/2 tk. só
A nagyjából 1 kilónyi sütőtököt hámozd meg, távolítsd el a magokat, vágd apró kockákra, és kevés vízben 15-20 perc alatt párold puhára, majd robotgéppel pürésítsd.
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Béleld ki a 12 mélyedéses muffinsütőtepsit papírkákkal.
Keverőtálba mérd ki a lisztet, és egyesével add hozzá valamennyi száraz hozzávalót, így a cukrot, a kakaóport, a sütőport vagy szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és az apró darabkákra vágott vagy darált csokoládét.
Egy másik tálba öntsd a kihűlt sütőtökpürét, keverd hozzá a tejet, a vaníliaaromát, a joghurtot és a tojást, robotgéppel keverd krémesre.
A lisztes keveréket kanalazva keverd a sütőtökös krémhez. A muffin tésztáját egyenletesen oszd el a mélyedésekben. Told a tepsit a forró sütőbe, és 20-25 percig süsd. Nyisd ki a sütő ajtaját résnyire, és hagyd még 5 percet a lekapcsolt sütőben pihenni a sütőtökös muffinokat. Langyosan kínáld.
Szuper csokis keksz mandulával
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 7 dkg vaj
- 20 dkg + 10 dkg felvágva étcsokoládé
- 1 mk. szódabikarbóna
- 7 dkg darált mandula
A vajat, a 20 dkg étcsokoládét és a cukrot egy lábasban közepes lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és elkeverjük, majd a mandulát, a sütőport és az apróra vágott 10 dkg étcsokoládét is hozzákeverjük. A masszát hűlni hagyjuk, ha már nem meleg a lábas, hűtőbe rakjuk (akár 1 éjszakára is). Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megdermedt masszából diónyi golyókat formázunk, a tepsire helyezzük, és tenyérrel, vagy egy pohár talpával kilapítjuk. Sütőbe toljuk, és 12 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
Fehér forró csoki
Hozzávalók:
- 1 l (zsíros) tej
- 1 tk. fahéj
- 2 csipet (őrölt is jó) reszelt gyömbér
- 10 dkg (felkockázva) fehér csokoládé
- 1/2 tk. mogyoróvaj
- 3/4 tk. vanília aroma
- 1/4 tk. kardamom
A tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a forró csokit. Ezután hozzáadjuk mogyoróvajat, és a fűszereket, majd összeforraljuk. Vigyázzunk, hogy ne fusson ki a tej! Melegen, keksszel tálaljuk.