Lehet arra is építeni, hogy a nagyinál lesz majd rántott hús és palacsinta, a klasszikus hétvégi menü is jól át tud melegíteni ilyenkor, de érdemes új receptekkel is próbálkozni. Télen különösen jól tud esni egy húsos hétvégi menü, vagy akár még egy sok ezer kalóriás hétvégi menü is beleférhet ilyenkor a tervekbe. Mai menünk sem spórol a szénhidrátokkal, kalóriákkal, de legalább feldobja majd a hétvégénket.
Francia bundás kenyér
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 0,5 dl tej
- 2 ek. vaj
- 1 kk. fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 8 szelet fehér kenyér
- kevés reszelt szerecsendió
Elkészítés
Villával összekeverjük a tojásokat, a tejet, a vaníliás cukrot és a fűszereket.A masszában alaposan megforgatjuk a szeleteket, majd kevés Ramán mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Még melegen meghintjük őket porcukorral.
Epret, banánt, áfonyát kínálhatunk mellé, tálalhatjuk mézzel vagy juharsziruppal megöntözve is.
Tipp: toastkenyér helyett néhány napos, szikkadt kenyérből is készíthetjük.
Currys almaleves pirított répával
Hozzávalók:
- 1 db sárgarépa
- 1 evőkanál vaj
- 1 csipet fahéj
- 1 cm gyömbér
- 1 db citrom leve
- 10 dkg natúr joghurt
- 1 evőkanál nádcukor
- 6 db alma
- 2 teáskanál curry fűszerkeverék
Elkészítés
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd felkockázzuk. Annyi vízben, hogy ellepje, puhára főzzük. Közben a gyömbért megtisztítjuk és a levesbe reszeljük. Hozzáadjuk a curryt, a fahéjat, a citrom levét, a cukrot. A végén leturmixoljuk és a joghurttal lágyítjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, almareszelőn lereszeljük és egy evőkanál vajon megpároljuk. A levest a sült répával tálaljuk.
Sütőtökös-krumplis zöldséges ragu
Hozzávalók:
- 1 dl víz
- 1/2 kk. piros paprika
- 1/2 kk. garam masala
- 1 ek. natúr joghurt
- 100 g tempeh azaz tofu
Hozzávalók a raguhoz:
- 1 fej lila hagyma
- 3 ek. paradicsompüré
- 1 ek. kókuszolaj
- 3 ek. kókuszreszelék
- 1 kiskanál kurkuma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 kk. reszelt gyömbér
- 1 kk. barnacukor
- 2 kisebb burgonya
- 1 kk. koriander
- 150 g sütőtök
- 1 dl tejszín
Elkészítés
Hámozzuk meg a burgonyát és a sütőtököt, és szeleteljük fel apró kockákra. Aprítsuk fel a hagymát.
A tempeht szeleteljük fel, és pácoljuk be a joghurt, garam masala, pirospaprika és víz keverékével.
Egy serpenyőben melegítsük fel a kókuszolajat. Adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és pároljuk. Adjuk hozzá a fűszereket, a kurkumát, a koriandert, a garam masalát, a paprikát, fokhagymát, és keverjük össze. Főzzük még néhány percig. Adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a kókuszreszeléket és a burgonyát, sütőtököt. Kis víz hozzáadásával pároljuk puhára a zöldségeket. Keverjük bele a bepácolt, leszűrt tempeht, a paradicsomszószt és a cukrot és ízlés szerint kevés sót is. Főzzük fel, majd lágyítsuk a szószt a tejszínnel.
Sajttorta joghurtból
Hozzávalók:
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 2 evőkanál (olvasztott) vaj
- 1 teáskanál citrom leve
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- háromnegyed csésze görög joghurt
- tálaláshoz, eper lekvár
- 1 csésze teljes kiőrlésű keksz
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
A kekszet összetörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, majd egy kis méretű hőálló tálba tesszük és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Közben a krém hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd ráöntjük a tésztára és 20-25 percen keresztül sütjük, ismét 180 fokon. Majd 2-3 óra alatt lehűtjük. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a krém megszilárduljon. Tálalásnál a tetejére kanalazunk egy kevés eperlekvárt.
Parajos penne carbonara
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 szelet bacon
- 1 evőkanál olaj
- 1 csipet őrölt bors
- 2-3 dkg parmezán
- 20 dkg pennetészta
- 1 marék spenótlevél
Elkészítés
A tésztához vizet forralunk, sózzuk és a zacskón lévő utasítás szerint megfőzzük a tésztát. Közben egy serpenyőt hevíteni kezdek, (akkorát, amiben elfér majd a tészta) majd rácsepegtetek pár csepp olajat. A fokhagymagerezdet egy kés pengéjével alaposan megroppantom ( maradjon egészben) és a serpenyőbe teszem. Ráborítom a bacont, és szépen lassan ropogósra sütöm. Vigyázok, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Azzal, hogy megroppantom a fokhagymát sokkal intenzívebben átadja az ízét, viszont kisebb az esélye, hogy megég, mintha reszeltük volna. Egy keverőtálban felverjük a tojásokat, hozzákeverjük a reszelt parmezán kétharmadát, sóval és borral ízesítjük. Vigyázzunk, mert a tészta, a sajt és a bacon is sós. Ha megfőtt a tésztánk majdnem teljesen leszűrjük és azonnal a összekeverjük a ropogós baconnel. ( 1-2 kanálnyi főzővíztől krémesebb lesz.) Gyújtsunk alá (takarék láng), melegítsük őket össze, majd folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a felvert tojást. Forgassuk bele a parajt is és azonnal tálaljuk. (Ha nem bébiparajt használunk, érdemes előre leforrázni, vagy enyhén olajozott serpenyőben megfonnyasztani. A levét nyomkodjuk ki.) Ne süssük túl, maradjon krémes állagú. Ne féljünk, mert a forró tészta és bacon gondoskodik arról, hogy ne maradjon nyers a tojás. A maradék sajtot reszeljük rá, és tálaljuk.