nlc.hu
Gasztro
Mindig csak a szalámis szendvics? Ennek most vége!

Mindig csak a szalámis szendvics? Ennek most vége!

Mi legyen a vacsora egy hosszú nap végén, ha már elfogyott a hétvégi maradék, és nincs kedved/időd nekiállni főzni? Ó igen, a szendvics mindig jó ötlet. Főleg ha van a tarsolyodban néhány klassz recept!

Ilyenkor télen jó, ha van egy tökéletes melegszendvics-receptünk, de egy idő után már az is unalmassá válhat. Baj nincs, csak pár új ötletre és receptre van szükség. A francia klasszikus szendvics is olyan finom, hogy bármikor szívesen készítjük vacsorára, de most hoztunk még néhány isteni szendvicsreceptet, amivel kicsit feldobhatjátok az esti vacsora választékot.

BLT – (bacon, lettuce, tomato, vagyis szalonna, saláta, paradicsom)

Több millió ember nem tévedhet: ezt a szendvicset te is próbáld ki!

Hozzávalók:

  • kenyér
  • vaj és/vagy majonéz
  • szalonna
  • paradicsom
  • salátalevelek

A szalonnaszeleteket egy serpenyőben közepesnél kisebb lángon ropogósra sütjük. A kenyeret megpirítjuk és megkenjük vajjal, majonézzel, majd ráhalmozunk egy adag salátát, paradicsomszeleteket fektetünk rá, majd egy nagy adag bacon következik, és egy másik megpirított kenyérszelettel zárjuk a sort. 

Pitaszendvics

Mindig csak a szalámis szendvics? Ennek most vége!

Hozzávalók 2 db-hoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 6-8 koktélparadicsom vagy 2 paradicsom
  • 1/4 (kígyó) uborka
  • 4-6 szelet sonka
  • 4 szelet (gouda, cheddar stb.) sajt
  • 2 maroknyi (rukkola, lollo rosso stb.) saláta
  • 2 pita

A fokhagymagerezdeket felaprítjuk, és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát. 

A megpirult pitákat félbehajtjuk, és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg. 

Grillezett sajtos szendvics

Isteni finom sajtos szendvics grillezve

Hozzávalók:

  • 4 nagy szelet fehér kenyér
  • 8-10 dkg vaj
  • kevés olívaolaj
  • 25-25 dkg reszelt cheddar és gruyère sajt
  • 1 tk mustár
  • fél tk paprika
  • negyed tk őrölt bors
A sajtokat egy tálba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket és alaposan összekeverjük. Egy grilltálcára öntjük, és a grillen megolvasztjuk a fűszeres sajtkeveréket. A kenyérszeletek mindkét oldalát megvajazzuk, és enyhén meglocsoljuk olívaolajjal is. A kenyereket a grillrácson megpirítjuk, majd két-két kenyérszelet között elosztjuk a megolvadt sajtot, és az olvasztott sajttal töltött szendvicseket alufóliába csomagolva visszatesszük még a grillre pár percre, majd tálaljuk.
 
Tipp: Még jobb lesz, ha néhány szelet bacont is teszünk a kenyérszeletek közé!
 

Gombás-sajtos szendvics

Mindig csak a szalámis szendvics? Ennek most vége!

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • 10 dkg (reszelt) cheddar sajt
  • 4 db (magvas tetejű) zsemle
  • 25-30 dkg csiperkegomba
  • 2 teáskanál parmezán
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • ízlés szerint bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg (reszelt) Gruyère sajt
Egy evőkanál vajon megpirítjuk a felszeletelt hagymát, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a darabolt gombát. Sózzuk, borsozzuk, pár perc alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk az aprított petrezselyemmel, a kakukkfűvel és a parmezán sajttal. A zsemlét vagy kenyeret megvajazzuk, ráhalmozzuk a gombát, a cheddart és a Gruyère-t, majd forró kontakt grillsütőben 5 perc alatt készre sütjük.
 

Vega melegszendvics

Mindig csak a szalámis szendvics? Ennek most vége!
Hozzávalók:
  • kenéshez vaj
  • kisebb marok bébispenót
  • 1 evőkanál napraforgómag
  • pár szelet barna kenyér
  • pár szelet camembert

A magvas kiflit kettévágjuk, a spenótleveleket megmossuk, lecsepegtetjük. A kifliszeleteket megkenjük vajjal kívül és belül is, majd camembert-darabokat helyezünk rájuk, néhány spenótlevelet terítünk rá, megszórjuk pirított napraforgómaggal, és összefordítjuk a szeleteket. Szendvicssütőben megsütjük.

Angolos steakszendvics

Mindig csak a szalámis szendvics? Ennek most vége!

Hozzávalók (4 szendvicshez):

  • 4 db (szeletelve, sózva) paradicsom
  • 4 szelet kenyér
  • 100 g majonéz
  • 1 csomag rukkola
  • 4×130 g bélszín
  • 30 g dijoni mustár

Keverd össze a mustárt a majonézzel, és tedd félre. Sózd be a húst, és forgasd meg napraforgóolajban. Dobd nagyon forró serpenyőbe, és süsd angolosra pár perc alatt (a hús vastagságától függően fél perc és két perc között).  Tedd félre pihenni. Szeleted fel a kenyeret, és kenj meg 4 szeletet a mustáros majonézzel, helyezd rá a paradicsomszeleteket, a steaket (akár fel is darabolhatod), koronázd meg a rukkolával, és takard be a második fél szelet kenyérrel. 

 
 
 
 

Barbecue grillszendvics lilahagyma-chutney-val

 
Barbecue grillszendvics lilahagyma chutney-val
 
Hozzávalók:
  • 4 szelet sertéskaraj
  • 5 evőkanál ketchup
  • só, bors, étolaj
  • néhány salátalevél
  • 1 nagy bagett
  • BBQ szósz

A lilahagyma-chutney-hoz:

  • fél kg lila hagyma
  • 1 kisebb alma (elhagyható)
  • 1 nagy evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 dl vörösbor

1. A lilahagyma-chutney-hoz a lila hagymákat félbevágjuk és felszeleteljük, és a cukorral együtt feltesszük főni. Ha megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott almát, a sót, a balzsamecetet és a vörösbort, és kb. 15-20 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. (Ha szükséges, közben adhatunk hozzá egy kis vizet.) Ha kész, félretesszük hűlni.

2. A ketchupot összekeverjük egy pici olajjal, sózzuk, borsozzuk, és bepácoljuk vele a húst, majd állni hagyjuk 1 órán át a hűtőben, majd grillen mindkét oldalukat megsütjük. 

4. Összeállítjuk a szendvicseket: a barbecue-szósszal megkent bagettekbe salátaleveleket teszünk, rátesszük a húst és lilahagyma-chutney-t kanalazunk rá. 

Mézes-mustáros, csirkés pitaszendvics

 
Gyros, egészségesen: mézes-mustáros pitaszendvics

Hozzávalók:

  • 2 csészényi főtt csirkemellcsík
  • 1/2 csésze teljes kiőrlésű mustár
  • 1/3 csésze méz
  • 1 csésze bazsalikomlevél
  • 1 piros kaliforniai paprika felkockázva
  • 1/2 tk citromhéj
  • 1/2 tk pirospaprika
  • 1 tk só
  • 4-6 pita, felekbe vágva
  1. Egy nagy tálban keverd össze a csirkecsíkokat, a mustárt, a mézet, a bazsalikomot, a paprikát és a fűszereket.
  2. Töltsd meg vele a pitákat, amiket előre vagy töltötten át is melegíthetsz egy forró serpenyőben. Jó étvágyat!

Paradicsomos-marinált csirkés szendvics

Mindig csak a szalámis szendvics? Ennek most vége!

Hozzávalók (4 szendvicshez):

  • 80 ml ketchup
  • 8 ml Worcestershire-szósz
  • 30 g salotta
  • 15 g (friss) tárkony
  • 5 ml fehérborecet
  • 280 g (tanyasi, filé) csirkemell
  • ízlés szerint bors
  • 100 ml olaj
  • 5 g fokhagyma
  • 2 db bagett
  • pár csipet só

Add a salottát, fokhagymát,  tárkonyt, ecetet, olajat egy keverőtálban a ketchuphoz. Pirítsd a csirkét forró serpenyőben 10 percig, hagyd picit hűlni. Ha ez megtörtént, tépd apróbb falatokra, és add hozzá ezeket is a szószhoz, majd minimum egy órára tedd hűtőbe a ragut, hogy ízei összeérjenek. Ha elkészült, tégy 2-3 evőkanál marinált csirkét a bevágott kenyérbe, bolondítsd friss zöldsalátával, és tálald. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top