Ilyenkor télen jó, ha van egy tökéletes melegszendvics-receptünk, de egy idő után már az is unalmassá válhat. Baj nincs, csak pár új ötletre és receptre van szükség. A francia klasszikus szendvics is olyan finom, hogy bármikor szívesen készítjük vacsorára, de most hoztunk még néhány isteni szendvicsreceptet, amivel kicsit feldobhatjátok az esti vacsora választékot.
BLT – (bacon, lettuce, tomato, vagyis szalonna, saláta, paradicsom)
Hozzávalók:
- kenyér
- vaj és/vagy majonéz
- szalonna
- paradicsom
- salátalevelek
A szalonnaszeleteket egy serpenyőben közepesnél kisebb lángon ropogósra sütjük. A kenyeret megpirítjuk és megkenjük vajjal, majonézzel, majd ráhalmozunk egy adag salátát, paradicsomszeleteket fektetünk rá, majd egy nagy adag bacon következik, és egy másik megpirított kenyérszelettel zárjuk a sort.
Pitaszendvics
Hozzávalók 2 db-hoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés olívaolaj
- 6-8 koktélparadicsom vagy 2 paradicsom
- 1/4 (kígyó) uborka
- 4-6 szelet sonka
- 4 szelet (gouda, cheddar stb.) sajt
- 2 maroknyi (rukkola, lollo rosso stb.) saláta
- 2 pita
A fokhagymagerezdeket felaprítjuk, és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát.
A megpirult pitákat félbehajtjuk, és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg.
Grillezett sajtos szendvics
Hozzávalók:
- 4 nagy szelet fehér kenyér
- 8-10 dkg vaj
- kevés olívaolaj
- 25-25 dkg reszelt cheddar és gruyère sajt
- 1 tk mustár
- fél tk paprika
- negyed tk őrölt bors
Gombás-sajtos szendvics
Hozzávalók 4 szendvicshez:
- 10 dkg (reszelt) cheddar sajt
- 4 db (magvas tetejű) zsemle
- 25-30 dkg csiperkegomba
- 2 teáskanál parmezán
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál petrezselyem
- 1 teáskanál kakukkfű
- ízlés szerint bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg (reszelt) Gruyère sajt
Vega melegszendvics
- kenéshez vaj
- kisebb marok bébispenót
- 1 evőkanál napraforgómag
- pár szelet barna kenyér
- pár szelet camembert
A magvas kiflit kettévágjuk, a spenótleveleket megmossuk, lecsepegtetjük. A kifliszeleteket megkenjük vajjal kívül és belül is, majd camembert-darabokat helyezünk rájuk, néhány spenótlevelet terítünk rá, megszórjuk pirított napraforgómaggal, és összefordítjuk a szeleteket. Szendvicssütőben megsütjük.
Angolos steakszendvics
Hozzávalók (4 szendvicshez):
- 4 db (szeletelve, sózva) paradicsom
- 4 szelet kenyér
- 100 g majonéz
- 1 csomag rukkola
- 4×130 g bélszín
- 30 g dijoni mustár
Keverd össze a mustárt a majonézzel, és tedd félre. Sózd be a húst, és forgasd meg napraforgóolajban. Dobd nagyon forró serpenyőbe, és süsd angolosra pár perc alatt (a hús vastagságától függően fél perc és két perc között). Tedd félre pihenni. Szeleted fel a kenyeret, és kenj meg 4 szeletet a mustáros majonézzel, helyezd rá a paradicsomszeleteket, a steaket (akár fel is darabolhatod), koronázd meg a rukkolával, és takard be a második fél szelet kenyérrel.
Barbecue grillszendvics lilahagyma-chutney-val
- 4 szelet sertéskaraj
- 5 evőkanál ketchup
- só, bors, étolaj
- néhány salátalevél
- 1 nagy bagett
- BBQ szósz
A lilahagyma-chutney-hoz:
- fél kg lila hagyma
- 1 kisebb alma (elhagyható)
- 1 nagy evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 dl vörösbor
1. A lilahagyma-chutney-hoz a lila hagymákat félbevágjuk és felszeleteljük, és a cukorral együtt feltesszük főni. Ha megpuhult, hozzáadjuk az apró kockákra vágott almát, a sót, a balzsamecetet és a vörösbort, és kb. 15-20 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. (Ha szükséges, közben adhatunk hozzá egy kis vizet.) Ha kész, félretesszük hűlni.
2. A ketchupot összekeverjük egy pici olajjal, sózzuk, borsozzuk, és bepácoljuk vele a húst, majd állni hagyjuk 1 órán át a hűtőben, majd grillen mindkét oldalukat megsütjük.
4. Összeállítjuk a szendvicseket: a barbecue-szósszal megkent bagettekbe salátaleveleket teszünk, rátesszük a húst és lilahagyma-chutney-t kanalazunk rá.
Mézes-mustáros, csirkés pitaszendvics
Hozzávalók:
- 2 csészényi főtt csirkemellcsík
- 1/2 csésze teljes kiőrlésű mustár
- 1/3 csésze méz
- 1 csésze bazsalikomlevél
- 1 piros kaliforniai paprika felkockázva
- 1/2 tk citromhéj
- 1/2 tk pirospaprika
- 1 tk só
- 4-6 pita, felekbe vágva
- Egy nagy tálban keverd össze a csirkecsíkokat, a mustárt, a mézet, a bazsalikomot, a paprikát és a fűszereket.
- Töltsd meg vele a pitákat, amiket előre vagy töltötten át is melegíthetsz egy forró serpenyőben. Jó étvágyat!
Paradicsomos-marinált csirkés szendvics
Hozzávalók (4 szendvicshez):
- 80 ml ketchup
- 8 ml Worcestershire-szósz
- 30 g salotta
- 15 g (friss) tárkony
- 5 ml fehérborecet
- 280 g (tanyasi, filé) csirkemell
- ízlés szerint bors
- 100 ml olaj
- 5 g fokhagyma
- 2 db bagett
- pár csipet só
Add a salottát, fokhagymát, tárkonyt, ecetet, olajat egy keverőtálban a ketchuphoz. Pirítsd a csirkét forró serpenyőben 10 percig, hagyd picit hűlni. Ha ez megtörtént, tépd apróbb falatokra, és add hozzá ezeket is a szószhoz, majd minimum egy órára tedd hűtőbe a ragut, hogy ízei összeérjenek. Ha elkészült, tégy 2-3 evőkanál marinált csirkét a bevágott kenyérbe, bolondítsd friss zöldsalátával, és tálald.