A téli hétvégi menük ezennel hivatalosan is átadják helyüket a könnyebb, frissebb, tavasziasabb hétvégi menüknek. Ezután pedig már tényleg nem kell sokat várni a medvehagymára, retekre, ahonnan már csak egy lépés a friss eper, amiről hetek óta álmodozunk:)
Házi müzliszelet
Hozzávalók:
- 6 ek. vaj
- 10 dkg (aprított) mandula
- 10 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg (sótlan) napraforgómag
- 8 ek. méz
- 30 dkg zabpehely
- 10 dkg (durvára aprított) dió
- ízlés szerint (vagy vanília) vaníliás cukor
- 2 tk. fahéj
- 1 tk. őrölt gyömbér
Töltsük bele az egészet a tepsibe, és süssük nagyjából 75 percig. Vágjuk fel, mialatt hűl, és ami lepotyog a szeletekről, azt nassoljuk el, vagy osszuk meg a családdal. A gyerekek biztosan imádni fogják.
Francia zöldségleves csicseriborsóval – klasszikus, egy kis csavarral
Hozzávalók:
- 15 dkg száraz (12 órára vízbe áztatott) csicseriborsó
- 2 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
- 25 dkg feldarabolt zöldbab
- 1 felkockázott cukkini
- 25 dkg nyers vagy mirelit zöldborsó
- 3 közepes, felaprított sárgarépa
- fél tk. szárított kakukkfű
- 2 babérlevél
- só, fekete bors
- 6 gerezd apróra vágott fokhagyma
- a tálaláshoz 2-3 ek. bazsalikomos pesto
- 6-8 dkg apró méretű száraz levestészta
A csicseriborsót a babérlevéllel sós vízben félpuhára főzzük. Közben a hagymát 2 evőkanál olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, csicseriborsót, répát, cukkinit, zöldbabot, zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, és együtt puhára főzzük a zöldségeket. Az utolsó 5-6 percben hozzáadjuk a tésztát, és mikor eléggé megpuhult lehúzzuk a tűzről. Ha túlságosan besűrűsödne, adhatunk hozzá egy kis vizet. Tálaláskor olívaolajjal és a tetején pestóval kínáljuk.
Brokkolis–csirkés köles
Hozzávalók:
- 1 szál újhagyma
- 1 kápia paprika
- 1 kk. citrom leve
- 10-15 dkg brokkoli
- 20 dkg csirkemell
- 4,5 dl víz
- 1-2 csipet őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg köles
Egy lábosban olajat hevítek, és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest, és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.
Gluténmentes kókuszos parfétorták
Hozzávalók:
1 bögre = 2,5 dl
- 1 és 1/3 bögre mandulaliszt
- 2 bögre kókusztej
- 2 bögre víz
- 1 és 1/3 bögre kókuszcukor vagy nyírfacukor
- 2 bögre kókuszreszelék
- 1 tábla legalább 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé
A tésztához a mandulalisztet töltsd keverőtálba. Adj hozzá 1-1 bögre kókusztejet és vizet, és az 1/3 bögre cukrot. A 12 darabos muffinsütő mélyedéseit kókuszolajjal vékonyan kend ki. Oszd el egyenletesen a masszát, és 180 fokra melegített sütőben 15 percig süsd. Ha elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
A krémhez a maradék kókusztejet a cukorral robotgéppel keverd sűrűre. Lassan és továbbra is folyamatos keverés mellett add hozzá a vizet is, végül a kókuszreszeléket. Tedd hűtőbe legalább egy órát.
A kihűlt tésztán oszd el egyenletesen a kókuszkrémet, majd a vízgőz felett felolvasztott és már nem forró csokoládéval valamennyi süteményt locsold meg. Fóliával óvatosan lefedve, sütőtálastól told a hűtőbe, és tálalás előtt legalább 2-3 órán át hűtsd. Óvatosan emeld ki a tortákat a mélyedésekből.
Quinoasaláta koktélparadicsommal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 bögre nyers quinoa
- 2 bögre zöldséges alaplé
- 425 g fekete bab, megmosva, lecsöpögtetve
- 1 bögre kukorica
- 1 tk. római kömény
- 1 ek. juharszirup vagy méz
- 1 bögre koktélparadicsom, felekbe vágva
Elkészítés:
- A quinoát a zöldéges alaplével tedd fel főni. Mikor felforr, vedd le alacsony fokozatra, és hagyd főni 20 percet, fedő alatt.
- 20 perc után vedd le a tűzről, és keverd hozzá a babot, a kukoricát, a római köményt és a juharszirupot.
- 10 percig hagyd hűlni, majd keverd hozzá a paradicsomokat is.
- Fogyaszd hidegen vagy melegen.