Paradicsomos lencsefőzelék pirított sonkával
Hozzávalók 2 főre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl paradicsomlé
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál mustár
- 8 dl alaplé
- 2 szál újhagyma
- negyed citrom leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 40 dkg beáztatott lencse
- 1 evőkanál vaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg füstölt sonka
Elkészítés
A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom. Ráreszelem a fokhagymát, megszórom a köménnyel, majd hozzákeverem a beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Felöntöm az alaplével, beledobom a babért, sózom, borsozom, majd fedő alatt 20-25 percig főzöm. Fele időnél hozzáöntöm a paradicsomlevet és a mustárt, továbbfőzöm. Ha megpuhult, egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Kóstolom, ha kell, sózom. Belefacsarom a citromot, rádobom az aprított petrezselyem felét, és összekeverem. Egy serpenyőt felhevítek, pár csepp olajat öntök rá és elkezdem rajta pirítani a sonkát. Ropogósra, aranysárgára sütöm. A végén hozzáadom a hagymát, és 1 percig együtt kevergetem, tálalásnál a főzelék tetejére halmozom.