Gasztro

Ezek most a legjobb szilvapálinkák a Nébih szerint

Harminc gyártó szilvapálinkáját tesztelte le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és csak egy termékkel akadt gond.

Szilvapálinkákat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és a tesztelt termékek közül csupán egy nem felelt meg az élelmiszer-biztonsági paramétereknek, a maradék 29 igen. A NÉBIH szakemberei 30, a fogyasztók számára is könnyen elérhető szilvapálinkát vizsgáltak nemcsak élelmiszer-biztonsági, hanem minőségi szempontok alapján is. 

A szakemberek megmérték a szilvapálinkák metanol-, hidrogén-cianid-, etil-karbamát- és réztartalmát, s mivel egy pálinka etil-karbamát-tartalma haladta meg a megengedett határértéket, így a hatóság megtiltotta a termék forgalmazását. Az etil-karbamát csonthéjas gyümölcsökből készített pálinkák esetében jelentkezhet, mint például szilva, barack, meggy. Kilenc pálinkánál szúrópróbaszerűen elvégezték a párlatok gyümölcseredetére vonatkozó izotópvizsgálatokat is. 

A Nébih kedveltségi tesztjén laikusok és szakemberek kóstolták végig a 29-féle szilvapálinkát. Külön véleményezhették a szilvapálinkák illattisztaságát, illatkarakterét, az íz tisztaságát, karakterét és harmóniáját. 

A pontok alapján a Nébih az Agárdi Pálinkafőzde Miraculim Szilva Pálinkáját hirdette ki győztesnek. Második helyre a Rézangyal  Barrique Szilva pálinkája került, míg a dobogó harmadik fokán a Nobilis Forte 55° Szilva Pálinka áll. A versenyből – és a boltokból – a Magna Cum Laude tölgyfa hordós szilvapálinkáját zárták ki magas etil-karbamát-tartalma miatt.

A teljes 30-as rangsor itt érhető el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top