Nehéz lenne egyetlen kókuszos édességet kiemelni a sok közül, de vannak azért erős versenyzők. Gyerekkorunk kedvence, a kókuszgolyó és a kókuszkocka mindig szép emlékeket idéz, de ott van a dobogón a fantasztikusan finom kozák sapka (hólabda) is. Vannak remek bögrés kókuszos sütik is, és a paleo desszertek között is találni jó kókuszos édességeket, olyan jó alapanyag ugyanis a kókuszreszelék, hogy szinte minden “mentes” étrendbe is belefér. 13 szuper receptet hoztunk, hogy legyen miből kiválasztani a hétvégi édességet.
Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)
Hozzávalók 6 szelethez:
- 8 dkg kókuszreszelék
- 8 dkg őrölt mandula
- 12 dkg vaj
- 5 dl 3,5%-os natúr joghurt
- 5 ek cukornak megfelelő, kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor)
- 1 citrom héja
- 6 db lapzselatin
A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe.
Kókuszos-csokis kuglóf
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 200 g puha vaj
- 80 g cukor
- 10 g vaníliás cukor (ha van, házi, ha nincs, 1 tasak)
- 10 evőkanál (facsart) narancslé
- 1 narancs reszelt héja
- 100 g kókuszreszelék
- 100-150 g lecsepegtetett meggybefőtt
- 300 g liszt
- 1 tasak sütőpor
A tetejére:
- 100 g étcsokoládé
- 2-3 evőkanál kókuszreszelék
A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Gyors kókuszos-narancsos sütemény
Hozzávalók 10 szelethez:
- 1 nagy narancs
- 20 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 dl étolaj
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 tk sütőpor
- 1,5 dl tej
- 1 egész tojás
- 5 dkg étcsokoládé
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
A sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra. A megmosott narancs héját reszeljük le, levét facsarjuk ki. Egy nagy tálban keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy gyümölcskenyérformát. Szedjük át bele a tésztát, majd süssük készre 45 perc alatt. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki. Csorgassuk meg a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéval, hagyjuk rádermedni.
Kókusztorta
A tésztához:
- 20 dkg liszt + a forma kiszórásához
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj + a forma kivajazásához
- 4 evőkanál kakaópor
- 3 tojás
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 dl tej
A kókuszkrémhez:
- 4 tojássárgája
- 4 púpozott evőkanál cukor
- 2 dl tej
- 1 darab kókuszdió leve (ez nem kókusztej!) és húsa
A kókuszdió tetején találunk három bemélyedést: szúrjuk fel az egyiket, folyassuk ki rajta és fogjuk fel a gyümölcs levét, ezután kalapáccsal üssünk egy nagyot a kókuszdióra.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze a tészta hozzávalóit kézi mixerrel, nagy fokozaton. Vajazzunk, lisztezzünk ki egy 18 cm-es tortaformát, öntsük bele a tésztát, és 45–50 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg kihűl, ekkor vegyük ki a formából, és vízszintesen vágjuk három lapra.
Készítsük el a krémet: A tojássárgákat keverjük fehéredésig a cukorral. Ha habos és fehér, adjuk hozzá a tejet és a kókuszdió levét, majd takaréklángon, folyamatosan keverve sűrítsük be a krémet. A kókusz húsának háromnegyedét reszeljük le sajtreszelőn, és keverjük a krémbe. Rétegezzük össze a tésztalapokat a krémmel, hagyjunk egy keveset a tetejére és az oldalára is. Díszítsük a tortát a maradék, káposztareszelőn lereszelt kókusszal. Tálalás előtt tartsuk hideg helyen.
Kókuszos palacsinta áfonyalekvárral
Hozzávalók:
- 120 g zabliszt
- 80 g kókuszreszelék
- 1 teáskanál sütőpor
- nagy csipet só
- 1 lime reszelt héja
- 2 nagy méretű tojás
- 170 ml tej (bármilyen magtejjel helyettesíthető)
- 30 g méz
- zsiradék a sütéshez
- áfonyalekvár a tálaláshoz (vagy bármilyen más lekvár. amit szeretünk)
A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.
Kókuszos keksztekercs
Hozzávalók:
- 60 dkg darált keksz
- 20 dkg porcukor
- 6 evőkanál holland kakaópor
- 4 dl tej
- rumaroma
Krémhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- + kókuszreszelék kívülre
Szuperdesszert, mert sütés, kelesztés és mindenféle időigényes konyhatechnikai eljárás nélkül is könnyedén elkészíthető.
A darált kekszet egy tálban összekeverjük a cukorral és a kakaóporral. A tejbe beleöntjük a rumaromát, és fokozatosan adjuk a száraz hozzávalókhoz, figyelve, mennyit vesz fel a tejből. Mikor egy gyúrható masszát kapunk, kétfelé osztjuk, és a kókuszreszelékkel megszórt deszkán téglalap formájúra kinyújtjuk. Elkészítjük a krémet: a puha vajat a porcukrot és a kókuszreszeléket alaposan kikeverjük. Ezt is kétfelé vesszük, és megkenjük vele a kakaós alapokat, majd feltekerjük. A legjobb, ha fóliába csomagolva egy éjszakán át a hűtőben állni hagyjuk, majd egy éles késsel felszeleteljük.
Kókuszos házi csokipuding
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 1 db tojás
- 2 dl (hab)tejszín
- 1-2 evőkanál méz
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 kocka étcsokoládé
- 3 evőkanál kókuszreszelék
A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a mézet, majd beleszórjuk a kakaóport, és csomómentesre keverjük. Egy kis lábasban közepes lángon melegíteni kezdjük. Kb. 5 perc elteltével belereszeljük a csokoládét és hozzáadjuk a kókuszreszeléket, elkeverjük, és további kb. 5-7 perc alatt sűrűre főzzük. Még melegen kis poharakba adagoljuk és hűlni hagyjuk, majd tálalás előtt kókuszreszelékkel szórjuk meg.
Kókuszos-fehér csokis golyók
Hozzávalók:
- 150 ml tejszín
- 100 g fehér csokoládé
- 100 g kókuszreszelék
- 80 g darált babapiskóta
- 2-3 evőkanál tejpor
- 80 g darált babapiskóta
- fél kiskanál őrölt kardamom (elhagyható, de ettől kicsit pikánsabb lesz)
- kókuszreszelék a hempergetéshez
A tejszínt alacsony hőfokon forrald fel, majd tördeld bele a fehér csokit. Keverd csomómentesre, és tedd félre hűlni. Amikor már langyos a massza, robotgéppel dolgozd könnyű, krémes állagúra.
Szórd bele a kókuszreszeléket, add hozzá a darált babapiskótát és a kardamomot. Keverd el, és tedd a mélyhűtőbe fél órára. Amikor gyúrható állagúra dermedt, formázz belőle diónyi golyókat, és hempergesd meg a kókuszreszelékben vagy a szeletelt mandulában.
Citromos-kókuszos torta
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 dl olaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál citrom leve
- 350 g natúr joghurt
- 1 db citrom reszelt héja
- 7 dkg kókuszreszelék
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
A krémhez:
- 3 evőkanál citrom leve
- 2 dl habtejszín
- 2 db citrom reszelt héja
- 3-4 evőkanál kókuszreszelék
- 10 dkg krémsajt
- 5 dkg porcukor
A tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, a joghurtot, a citromlevet és a citrom héját, és kikeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, kókuszreszelék), majd a két tál tartalmát összekeverjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát a tortaformába öntjük, és sütőbe toljuk 30-35 percre.
Tűpróbával teszteljük, ha kész, hűlni hagyjuk. Ha a sütemény teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet: a krémsajtot kikeverjük a porcukorral, a citromhéjjal, a citrom levével, a habtejszínt pedig kemény habbá verjük. A két tál tartalmát összekeverjük és a legvégén hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. A süteményt félbevágjuk, tortatálra helyezzük az alsó lapot, egyenletesen elkenjük rajta a krém felét, majd ráhelyezzük a felső lapot, majd annak a tetején elkenjük a maradék krémet. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Paleo bounty torta
Hozzávalók a tésztához:
- 3 tojás
- 3 ek nyírfacukor/eritrit
- 10 dkg kókuszreszelék
- fél kk szódabikarbóna
- 3 dkg kakaópor
A kókuszos krémhez:
- 4 dl kókusztejszín (cocomas)
- 4 ek nyírfacukor/eritrit (érdemes kóstolni, ne legyen túl édes)
- 25 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
- 5 dkg nyírfacukor/eritrit
- 5 dkg víz
- 5 dkg kókuszzsír
- 5 dkg kakaópor
A recept Maimoni blogján folytatódik.
Bögrés kókuszos-csokis fánk
Hozzávalók 16 darab minifánkhoz
(mérce 2,5 decis bögre)
- 1,5 bögre liszt
- 1 kk. sütőpor
- ½ bögre kókuszreszelék
- ¾ bögre cukor
- 1 tojás
- ½ bögre kókuszolaj
- ½ bögre kókusztej
Máz:
- 1 bögre porcukor
- 2 kk. keserű kakaópor
- 3-4 ek. kókuszolaj
- szóráshoz kókuszreszelék
- Keverjük össze a lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a cukrot, majd a kókuszolajat, tojást és a kókusztejet. Dolgozzuk össze.
- Kenjük ki vékonyan olajjal egy mini amerikai fánksütő formát, vagy mini kuglófforma oldalát, és töltsük meg félig a masszával.
- Kb. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 12 percig.
- Keverjük össze a porcukrot a keserű kakaóporral. Adjunk hozza annyi kókuszolajat, hogy sűrű krémet kapjunk. Ebbe mártsuk bele a fánk egyik oldalát, utána forgassuk meg a kókuszreszelékben is.
Kókuszkrémes torta
Hozzávalók 18 cm-es formához:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 db tojás
- 1 evőkanál instant kávé
A kókuszkrémhez:
- 10 dkg cukor
- 5 dl tej
- 15 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg vörös áfonya
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tojásokat a cukorral elektromos habverővel verjük 4-5 perc alatt habosra, míg kifehéredik, habos, könnyű lesz. Szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóport és az instant kávét, majd keverjük el. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm-es kapcsos tortaformát, öntsük bele a tésztát (majdnem a tetejéig ér), tegyük be sülni 35-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűlés után vágjuk négy kerek lapra. A krémhez a kókuszt keverjük el 2 dl tejjel és 2 evőkanál cukorral, forralva, főzve puhítsuk meg a reszeléket. A maradék tejből, cukorból és a pudingból főzzünk sűrű krémet, majd keverjük el a kókuszos résszel. Osszuk szét a krémet kétharmad-egyharmad arányban, a nagyobb mennyiséghez keverjük hozzá a vörös áfonyát. Kenjük meg rétegenként a piskótalapokat az áfonyás krémmel, végül kenjük körbe a tortát a fehér krémmel. Tegyük hűtőszekrénybe 12 órára.
Marcipános kókuszcsók
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 2 szoba-hőmérsékletű tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál citromlé
- 10 dkg fehér marcipánmassza
- 10 dkg kókuszreszelék
- csipet só
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval. Mikor már habos, de még egyáltalán nem kemény, kezdjük el kanalanként adagolni hozzá a porcukrot. Minden hozzáadott kanálnyi porcukor után verjük 1 percig a habot. Az utolsó kanállal adjuk hozzá a citromlevet is. A végeredmény fényes, vágható massza lesz.
Reszeljük le a marcipánt, keverjük el a kókuszreszelékkel, majd óvatosan forgassuk össze a tojáshabbal. Töltsük a masszát habzsákba, és nyomjunk belőle kis halmokat szilikonos sütőpapírra vagy szilikonlapra. Süssük 15 percig a sütőben, majd zárjuk le a sütőt, résnyire nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk kihűlni úgy, hogy benne vannak a kókuszcsókok.