Még a legprecízebb tervezés mellett is megesik, hogy marad egy kis húsvéti sonka, kalács vagy tojás az ünnepek végére. A kalács már kicsit száraz, a sonkából pedig annyit ettünk a napokban, hogy jó lenne egy kis változatosság az utolsó néhány szelethez – ismerős helyzet, tavaly is így volt, idén is így van, és valószínűleg jövőre is így lesz. Ez persze nem jelenti azt, hogy ki kell dobni a maradékokat: csak körül kell nézni a hűtőben és a kamrában, és egész könnyen újrahasznosíthatjuk őket.
Vitaminos tojássaláta
Hozzávalók:
- 3 db hónapos retek
- 2 szál újhagyma
- 2 paradicsom
- egy vastagabb szelet sonka
- 3-4 főtt tojás
- egy csomag salátamix
- fél citrom leve
- 3 ek olívaolaj
- 1 kk mustár
- 1 csemege uborka
- 1 kiskanálnyi kapribogyó
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
A zöldségeket tisztítás után a következőképpen vágd fel: a retket vékony karikára reszeld le, az újhagymát vágd fel kisebb karikákra, a paradicsomot és a főtt tojást cikkekre, a sonkát csíkokra és egy öblös tálban keverd össze a salátamixszel. Az öntethez aprítsd fel az uborkát és a kapribogyót, keverd össze egy kiskanál mustárral, csepegtesd rá a citrom levét, és locsold rá az olívaolajat. Ízesítheted egy kiskanál porcukorral, majd öntsd a salátára. Keverd össze, és néhány órára tedd a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
Rilette sonkából
Hozzávalók:
- a maradék főtt sonka
- a maradék főtt sonka “hája”
- libazsír
- húsleves (talán ebből is maradt valamennyi húsvétról)
- só, bors
Tegyük fel a tűzre egy lábosban a sonka hájas részét kockákra vágva egy jó adag libazsírral együtt. Amikor kiolvadt, tegyük hozzá a szálaira bontott sonkát, és alacsony lángon, gyakran megkeverve pároljuk. Ha már látjuk, hogy a sonka a korábbiaknál is jobban szétesett, öntsük fel annyi húslevessel és fehérborral, hogy ellepje a sonkát. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk tovább.
Mivel a sonkát már főtt állapotában kezdjük el még tovább főzni, az egész folyamat nem tart túl sokáig. Leszűrjük, kihűtjük, a leszűrt pecsenyelével ugyanígy teszünk. Amikor valamennyi összetevő kihűlt, a zsír elvált a pecsenyelétől, a sonkát szálaira szedve újra lábosba tesszük, majd folyamatosan kevergetve annyi pecsenyelevet és zsírt adunk hozzá, amennyit “felvesz”. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Vegyük le a tűzről, hűtsük le, befőttesüvegben vagy cserépedényben hosszan eláll.
Currys tojáskrém
Hozzávalók:
- 6 kemény tojás
- 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 ek mustár
- só, bors
- 1 ek tejföl
- 1 mk curry
- egy fej vöröshagyma reszelve
Botturmixszal szoktam összedolgozni a hozzávalókat, sűrű kóstolgatás közben. Aki nem szereti a nagyon krémes állagot, annak javaslom, hogy csak apróra darabolja a tojást és a hagymát, így rághatóbb kencét érhet el.
Sonkás-sajtos kiflik
Töltelék:
- 2-3 evőkanál tejföl
- 15 dkg reszelt sajt
- 15 dkg füstölt sonka
- 1 csipet Cayenne-bors
- 1 csipet őrölt bors
- 1 csipet só
- 1 evőkanál mustár
- tetejére tojás
- tetejére szezámmag
Tészta:
- fél dl olaj
- 3 dl víz
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg búzaliszt
- 2 tk. só
- 2 ek tejföl
- 1 db tojás
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, a tejfölt, a tojást és az olajat. Rámorzsoljuk az élesztőt, és dagasztani kezdjük a tésztát. Ha gombóccá összeállt, kitesszük a deszkára, és addig folytatjuk a dagasztást, míg szép fényes, sima, hólyagos felületű lesz a tészta. Letakarjuk, 45 percig kelni hagyjuk. Míg kel, elkészítjük a tölteléket. A sonkát ledaráljuk, és elkeverjük a reszelt sajttal, a sóval, a borssal, a Cayenne-borssal, a tejföllel és a mustárral.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, mindkettőt cipó formára igazítjuk. Egyesével kb. 2 mm vastag, nagy körlapot nyújtunk belőlük, egy pizzavágóval 16-16 cikkre vágjuk. Mindre teszünk egy-egy kanál tölteléket, majd feltekerjük. Sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a kifliket 18-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Buggyantott tojás mustáros pirítóssal
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- pár dkg parmezán
- pár szelet (pirított) kenyér
- 3 teáskanál mustár
- 2 evőkanál (lehet sima ecet is) fehér borecet
Forraljunk fel egy liter vizet két evőkanál ecettel, óvatosan engedjük bele egy merőkanállal a tojások belsejét és főzzük három percig, majd csepegtessük le. Keverjük össze a mustárt a parmezánnal, kenjük a kenyérre, majd helyezzük rá a buggyantott tojást. Parmezános mustár helyett pesztóval is kipróbálhatjuk, ha van otthon, vagy tehetjük a tojást mustáros-sonkás kenyérre.
Almaleves bundás kaláccsal
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 dl muskotályos fehérbor
- 8 dl almalé
- 2 ek méz
- 1 rúd fahéj
- 8 szem szegfűszeg
- 3 dl tejszín
- ánizs, gyömbér, vaníliás cukor ízlés szerint
- 2 nagyobb piros alma
- 4 szelet kalács
- 1 tojás
- olaj vagy zsír a sütéshez
- 1 ek porcukor
A bort és az almalevet lábosba öntjük, majd a mézzel, a szegfűszeggel és a fahéjjal felforraljuk. (Ha száraz bort használunk, valószínűleg több mézre lesz szükségünk.) 4-5 percig forraljuk, majd leszűrjük. Az almát meghámozzuk, kiszedjük a magházát, felkockázzuk, majd belekeverjük a leszűrt levesbe (azzal már nem forraljuk). Hozzáadunk 2 dl tejszínt, összemelegítjük, majd az egészet lehűtjük. (Tovább ízesíthetjük őrölt fahéjjal, 1 zacskó vaníliás cukorral, reszelt gyömbérrel vagy kevés őrölt szegfűszeggel.) A maradék 1 dl tejszínbe beáztatjuk a kalácsokat, ezután kivesszük, és megforgatjuk a felvert tojásban. A felforrósított zsiradékon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük, megszórjuk a porcukorral, és a leves mellé tálaljuk.
Rumos-gyümölcsös kalácspuding
Hozzávalók:
- a tál kikenéséhez kevés vaj és cukor
- 2 ek szilvalekvár
- 50 ml rum
- 200 g porcukor
- 400 g (akár száraz) kalács
- fél citrom leve
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 ek vaníliás cukor
- 80 g olvasztott vaj
- 400 ml tej
- 6 tojás
- 400 g alma, körte vagy szilva
A kalácsot felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, majd összekeverjük a szilvalekvárral.
A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a tejjel, a rummal, a fahéjjal és az olvasztott vajjal kézi mixer segítségével simára keverjük.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk a kristálycukorral. A kalácsszeleteket a szilvalakvárral elkevert gyümölcsdarabokkal a tálba rétegezzük, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Ezalatt a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi mixerrel buborékosra keverjük. Evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot, közben a habot folyamatosan tovább verve mindaddig, amíg az egész sűrű, kemény masszává alakul.
A tojáshabot az elősütött szilvás kalácsra kanalazzuk, és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. (Akkor a legfinomabb, amikor a teteje egy kis színt kap.)
A kalácspudingot langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Narancsos-csokis kalácspuding
Hozzávalók:
- 150 g kalács
- 3 dl tej (lehet nyugodtan 4 dl is)
- fél dl habtejszín (nem felverve)
- 1 db tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 5-8 dkg étcsokoládé
- fél rúd vanília kikapart magjai
- 2 evőkanál cukor
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy kisebb sütőtálat.
A kalácsot felkockázzuk, az étcsokit durvára vágjuk.
A tejet, a habtejszínt, a narancs reszelt héját, a tojást, a cukrot és a vaníliát egy tálba mérjük, és jól összekeverjük.
A kalácsot beleszórjuk a tejes keverékbe, megforgatjuk, hogy mindenhol érje, majd az egészet átöntjük a sütőtálba. Beleszórjuk a durvára vágott étcsokit és sütőbe toljuk kb. 25 percre.
Bundás kalács málnás túrókrémmel
Hozzávalók:
- 25 dkg ricotta/túró
- 25 dkg mascarpone
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál facsart citromlé
- 20-30 dkg málna
- 5 dkg sótlan vaj
- 8-10 szelet kalács
- 3-4 db tojás
1. A túrót kikeverjük a mascarponéval, a cukorral és a citromlével, majd beleszórjuk a málna felét és óvatosan összeforgatjuk.
3. Serpenyőben felhevítjük a vajat, közben előkészítjük a kalácsokat: a tojásokat felverjük és megforgatjuk benne a kalácsszeleteket, lecsepegtetjük a felesleget, és a serpenyőben felhevített vajon pár perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
4. Tányérra szedjük a kalácsszeleteket, rákanalazzuk a málnás túrókrémet és a maradék málnával megszórjuk.