A tavaszt nem csak a nyíló virágok, de a zöldségeseknél felbukkanó, csokorba csomagolt spárgák is jelzik, amit hál’ istennek, már mi, magyarok is egyre szívesebben használunk. Tény, hogy a spárga néha kicsit fás, és kicsit trükkös és ezért kicsit ijesztő kihívás lehet a háziasszonyok számára, de ha megtanuljuk ügyesen feldolgozni, csodás recepteket készíthetünk vele! Mint például ezt az isteni, krémes pennét!
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 csésze vékonyra szeletelt csiperkegomba
- 1 és 1/2 csésze nagyobb darabokra vágott spárga
- só és bors
- 280 gramm penne
A szószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 6 gerezd fokhagyma apróra vágva (két részre osztva!)
- 220 gramm krémsajt
- 3/4 csésze mandulatej
- 1/4 csésze (20 gramm) parmezán
- 1 evőkanál (3 gramm) instant élesztő
- 1-2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
1. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk rá a fokhagymát, majd kezdjük rajta párolni a gombát és a spárgát! Adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint! Süssük 4-5 percig, míg a gomba kicsit megfonnyad, de a spárga még ropogós marad!
2. Főzzük meg a tésztát a csomagoláson látható utasítás szerint!
3. A szószhoz pirítsunk meg négy gerezd fokhagymát olívaolajon egy serpenyőben, majd tegyük félre! Egy turmixgépben keverjük össze az alapanyagokat a sült fokhagymákkal együtt. A szószt tegyük fel közepes lángra, hagyjuk összefőni folyamatos kevergetés mellett.
4. A megfőtt, lecsöpögtetett tésztát és a gombás-spárgás keveréket forgassuk a szószba, keverjük össze alaposan az egészet! Friss petrezselyemmel tálaljuk!