Lehet, hogy otthon, a saját kis konyhában már emeletes tortákat is gond nélkül gyártunk, de egy nyaralóban, az alig felszerelt albérletben, vagy épp a pasink/csajunk szinte üres konyhájában nincs mérleg, sem mércés pohár, csak pár tál és egy sütő. Ha ilyen körülmények között akarunk sütni, akkor kell bevetni a bögrés sütiket, de akkor is jól jönnek ezek a receptek, ha gyorsan akarunk valami finomat sütni.
Bögrés mogyorós-csokis süti
Hozzávalók:
2,5 dl-es bögre
- 1 szűk bögre vaj
- 1 bögre étcsokoládé
- 2/3 bögre liszt
- 4 tojás
- 1 bögre cukor
- fél bögre étcsokoládé felaprítva
- 1 + fél bögre sótlan (vagy merészebbeknek sós) mogyoró
- A vajat és az 1 bögre étcsokoládét megolvasztjuk, a tojásokat kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olvasztott vajas keveréket, összeforgatjuk, majd beleöntjük a lisztet és a felaprított étcsokit.
- Beleszórunk egy bögre mogyorót, majd az egészet egy közepes méretű sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk. A tetejét megszórjuk a maradék fél bögre mogyoróval, majd 180 fokos sütőbe toljuk és kb. 25 percig sütjük.
Banános–csokis bögrés süti
Hozzávalók 18 x 24 cm-es sütőformához:
- 2 banán
- 2 tojás
- 1 pohár vaj (125 g)
- fél pohár cukor (100 g)
- 1,5 pohár liszt (180 g)
- 1 teáskanál sütőpor
- fél pohár apróra vágott étcsokoládé (100 g)
A tetejére:
- fél pohár étcsokoládé (100 g)
- 1 tk. étolaj
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát. A banánokat villával szétnyomkodjuk, az étcsokoládét apróra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, kikeverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a szétnyomkodott banánokat is. A sütőporral elegyített lisztet a tojásos masszához keverjük, majd végül beleszórjuk az apróra vágott étcsokoládét. A tésztát a sütőpapírral bélelt sütőformába adagoljuk, elegyengetjük és 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk. Ha a sütemény kihűlt, vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadunk 1 teáskanál étolajat és a sütemény tetejére csorgatjuk. Szépen elkenjük, majd hűvös helyen dermedni hagyjuk.
Bögrés fahéjas tekert
A kelt tésztához:
- 12 ek. olvasztott vaj
- 1 bögre tej
- 1 zacskó szárított élesztő
- 3 bögre liszt
- 1/4 bögre cukor
- 1 kk. kardamom
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 3 ek. barnacukor
- 2 ek. puha vaj
- 2 kk. fahéj
A tetejére:
- 1 tojás
- jégcukor (opcionális)
A bögrés fahéjas csiga receptje Tétova ínyenc blogján folytatódik.
Bögrés kókuszos süti
Hozzávalók (2,5 dl-es bögrét használunk):
- fél bögre cukor
- fél bögre kókuszreszelék
- 2 tojás
- fél bögre olvasztott vaj
- 1 mk. sütőpor
- 1 bögre búzaliszt
Hozzávalók a tetejére:
- 3 ek. natúr krémsajt
- 2 tk. kókuszreszelék
- 3 tk. porcukor
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és az olvasztott vajjal, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kókuszreszeléket. Összedolgozzuk, és egy kivajazott, kilisztezett 18 cm átmérőjű tortaformába egyengetjük.
180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
A kihűlt sütemény tetejét megkenjük a porcukorral kikevert natúr krémsajttal, és kókuszreszelékkel szórjuk meg.
Bögrés palacsinta
Hozzávalók (kb. 8 db-hoz):
2 dl-es bögre/pohár
- 1 bögre tej
- 2 tojás kettéválasztva
- 1 bögre liszt (120 g)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek. cukor
pici olaj a sütéshez
A bögrés palacsinta receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Smarni bögrésen
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók 2 személyre:
- fél bögre búzadara (8 dkg)
- fél bögre fehér finomliszt (6 dkg)
- 1 bögre 2,8 %-os tej
- 2 tojás
- pici csipet só
- egyharmad bögre kristálycukor (5-6 dkg)
- egy csapott ek. zsír
1. A tejet a mikrohullámú sütőben, egy műanyagtálban felforrósítjuk. Vagy tűzhelyen, egy fazékban.
2. Míg melegszik, szétválasztjuk a tojások fehérjét és a sárgáját. Én a fehérjét egy kisebb tálba szoktam tenni, a sárgákat egy pohárba.
3. A forró tejbe belekeverjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a sót.
4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
5. A zsírt egy serpenyőben feltesszük kb. 4-es fokozaton melegedni.
6. Míg melegszik, addig gyorsan belekeverjük a sárgákat a tésztába, majd hozzáforgatjuk a habot is.
7. Már önthetjük is az egészet a serpenyőbe. Egy-két perc után egy lapáttal fordítsuk át. Folyni fog és szakad is, nem kell vele foglalkozni. Ha aranyszínű alul, akkor jó.
8. Ismét hagyjuk egy-két percig sülni, aztán a lapát és egy élesebb fakanál segítségével szaggassuk szét, hogy a tészta közepe is átsüljön.
9. Kevergessük, és ha már szép egyenletesen átsült, akkor húzzuk félre a serpenyőt, vagy szedjük ki egy tálba.
10. Porcukorral meghintve vagy híg baracklekvárral tálaljuk.
A receptet Rupáner-Gallé Margó, a Rupáner-konyha bloggere készítette.
Meggyes bögrés
Hozzávalók 18 x 24 cm-es sütőformához:
1 pohár = 2 dl
- 2 tojás
- fél pohár cukor (100 g)
- fél pohár étolaj
- 1 pohár kefir
- 1,5 pohár liszt (180 g)
- fél tasak sütőpor
- 1,5 pohár (300 g) magozott friss vagy meggybefőtt
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát. A meggybefőttet lecsepegtetjük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat és a kefirt, és jól összedolgozzuk. A sütőport elvegyítjük liszttel és a tojásos masszához adjuk, majd beleszórjuk a lecsepegtetett meggyet és összeforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk és 20-25 percig sütjük.
Bögrés mákos palacsinta
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 1/3 bögre cukor
- 1/3 bögre darált mák
- 1/4 bögre citromlé
- 1 tojás
- 2 citrom reszelt héja
- 1 ek. étolaj
- 1 mk. sütőpor
- 1 mk. vaníliaaroma
- 1/2 mk. só
Nagyobb edénybe mérd ki a lisztet. Keverd hozzá a cukrot, a citromhéjat, a darált mákot, a sót és a sütőport. Egy másik edényben, lehetőleg robotgéppel keverd habosra a tejet a tojással, az étolajjal, a vaníliaaromával és a citromlével. Végül keverd a száraz hozzávalókhoz a tejes keveréket, ügyelve, hogy csomómentes legyen. A hagyományos palacsintatésztánál kissé sűrűbb tésztát kell kapnod.
Hagyd állni legalább 20 percet. Keverd össze ismét a bögrés palacsintát, ha szükséges, szódavízzel kissé hígítsd.
Olajjal kend ki a palacsintasütőt, forrósítsd fel, és egyenként süsd ki a palacsintákat.
Bögrés epres muffin
Hozzávalók:
- 3 bögre finomliszt
- ¾ bögre barna cukor
- 12,5 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 zacskó sütőpor
- 1 bögre tej
- 1 ¼ bögre eper
Előkészítem a muffinsütőt, belepakolom a papírkapszlikat. A liszthez adom a sütőport, a cukrot. A tojásokat külön tálba ütöm, kicsit elhabarom, hozzáadom a tejet és a megolvasztott vajat. A folyadékot hozzáadom a szárazakhoz, alaposan elkeverem. Végezetül hozzáadom az epret, és a tésztát egyenletesen belekanalazom a papírkapszlikba. Betolom a 210 fokra előmelegített sütőbe, és nagyjából 20 percig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.
Bögrés csokis keksz
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
- 1 és negyed bögre fehér finomliszt (15 dkg)
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- negyed bögre kakaópor (holland, cukrozatlan)
- 10 dkg vaj vagy margarin
- fél bögre barna cukor (kristálycukorral is helyettesíthető, 8 dkg)
- negyed bögre porcukor (5 dkg)
- 1 tojás
- 1 tábla fehér csokoládé (10 dkg)
- 1 tábla ét -vagy tejcsokoládé (10 dkg)
A recept a Rupáner-konyha blogon folytatódik.