Zabkását rengetegféle módon készíthetünk: főzhetjük, betehetjük a mikróba, vagy elkészíthetjük este, és hagyhatjuk, hogy a hűtőben szívja meg magát éjszaka. A most következő receptben a sütőben készítjük: az ízek így pompásan összeérnek, ráadásul ha eleget sütünk, egész hétre letudhatjuk a reggelit. Ebben a változatban se cukrot, se tejterméket nem találsz – így a diétádba is könnyen beillesztheted. Íme:
Áfonyás-mandulás sült zabkása
Hozzávalók:
6 adaghoz
- 2 banán
- fél csésze almaszósz
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 tk. mandulakivonat
- 2 és fél csésze szója- vagy mandulatej
- 2 és fél csésze zabpehely
- 1 adag fehérjepor (41 g)
- 2 ek. lenmag
- 1 ek. chiamag
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 csésze áfonya
- 1/3 csésze mandula
Elkészítés:
- 190 fokra melegítsd elő a sütőt.
- Az egyik banánt nyomkodd pürésre. A másikat karikázd fel és add a püréhez. Az almaszószt, a kókuszolajat, a mandulakivonatot és a tejet is add hozzá. Keverd össze, majd tedd félre.
- Egy másik tálban keverd össze a zabot, a fehérjeport, a lenmagot, a chiamagot, a fahéjat és a szódabikarbónát, majd a nedves és a száraz hozzávalókat jó alaposan keverd el.
- Vékonyan olajozz ki egy tepsit, és oszlasd el benne a zabkását. Szórd a tetejére a friss áfonyát és a mandulát.
- 20 percig süsd – nem kell ropogósra sülnie, maradjon lágy. Jó étvágyat!