Egész évben fegyelmezett étrendre szoktattuk a gyerekeket, egészséges hétvégi menükkel készültünk, amikor csak lehetett, így most, hogy végre eljött a nyári szünet, lazíthatunk egy picit. Ez a mai hétvégi menü olyan receptekből áll, amelyekért odalesznek a gyerekek, kicsik és nagyok egyaránt. Hogy aztán a nyár hátralévő részében a nagymama klasszikusai, a húsmentes hétvégi menük vagy épp a gyors hétvégi menük kerülnek-e elő, az már csak szervezés kérdése.
Csupa csokis amerikai palacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojássárgája
- 2 tojásfehérje, habbá verve
- 3 ek. cukor
- 1 és 1/3 bögre tej
- 3 ek. olvasztott vaj
- 1 tk. vaníliakivonat
- 1 és 1/2 bögre liszt
- 1/4 bögre kakaópor
- 1 tk. sütőpor
- 100 g apróra vágott étcsoki
- 1 ek. vaj vagy olaj a sütéshez
- 1 bögre tejszín
- 225 g csokichips
- málna
A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 35 cl tejet. Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát. A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára. Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre.
A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára. Vedd újra elő a tésztát, és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra. A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!
Hideg málnakrémleves
Hozzávalók:
- 60 dkg málna
- 1 dl tejszín
- 5 dl tej
- 1 dl natúr joghurt
- 3 ek. cukor
- 0,5 cs. vaníliás cukor
- +málna – díszítési célból, ha nem felejted el
A leves hozzávalóit összeturmixoljuk, leszűrjük, és csészékbe szedve hűtőbe tesszük, majd megesszük.
Lasagne
- 80 g vaj
- 80 g liszt
- 1,2 l zsíros tej
- só
- ½ kk. frissen reszelt szerecsendió
- ½ kk. őrölt fehér bors
Továbbá:
- 1 adag bolognai ragu
- kb. 400 g száraz lasagne tészta
- 100 g frissen reszelt parmezán
- 1 kk. vaj
A szokásosnál hígabb besamelmártást készítünk: egy lábasban felhevítjük a vajat, beleszórjuk a lisztet, és alacsony lángon kissé megpirítjuk. (Ügyeljünk arra, hogy a liszt ne barnuljon meg!) A készülő mártást folyamatosan keverjük, és lassan hozzácsorgatjuk a meleg tejet. Ezután sóval, fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, és forrásponttól számítva még 2-3 percig főzzük.
Egy 22×26 cm-es tepsit kivajazunk, belerakunk 3-4 evőkanálnyi ragut, és szétterítjük, hogy mindenhová egyenlően jusson. (Ez a kevés vajas-húsos szósz megakadályozza, hogy a tészta a tepsink aljára égjen.) A húst befedjük egy réteg tésztával, majd ismét ragu, erre híg besamelmártás, majd 1-2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán kerül. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak – fontos azonban, hogy mindig besamellel és reszelt parmezánnal fejezzük be. A lasagnét 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, és a sütőből kivéve, tálalás előtt legalább 20 percig állni hagyjuk.
Joghurttorta friss gyümölcsökkel
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 3 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 ek. barna cukor vagy néhány csepp édesítő
- 1 csipet só
- ½ ek. citromlé
A krémhez:
- 3 dl sovány joghurt
- 2 tojásfehérje
- 1 citrom héja és ½ citrom leve
- 2 lapzselatin (vagy 0,5 dkg zselatin)
- 2-3 ek. méz vagy ízlés szerint édesítőszer
A díszítéshez:
- friss gyümölcs (eper, málna, szeder, áfonya, barack)
A sárgáját a barna cukorral (vagy az édesítővel) simára keverjük, a fehérjéket elkezdjük verni, és amikor már habos, hozzáadjuk a csipet sót és a citrom levét, így lehet cukor nélkül jó habot kapni.
Hozzákeverjük a habhoz a sárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. Négy kerek lapocskát kenünk belőle, amekkorák a tortácskaformák. 170-180 °C-on kb. 8-10 perc alatt megsülnek.
A krém elkészítéséhez a joghurtot a citrom héjával elkeverjük, a tojásfehérjét a mézzel és a citromlével habbá verjük. A zselatinlapokat hideg vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és felmelegítjük. Langyosra hűtjük, a joghurthoz adjuk, végül a tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. A kerek tortaformát papírcsíkkal kibéleljük, az aljára tesszük a piskótalapot, majd rátöltjük a joghurthabot. Hűtőben dermesztjük, aztán a formából kivéve gyümölccsel díszítjük.
Bodzás jégkrém eperrel
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 5-6 szem eper
- 4 ek. bodzaszörp
- ízlés szerint citromlé
Készítsünk bodzás limonádét. Ehhez keverjük össze a szörpöt a vízzel, adjunk hozzá kevés citromlevet. Töltsük jégkrémformákba a limonádét, mindegyik formába tegyünk néhány darab szeletelt epret. Fagyasszuk egy éjszakán át.
Csirke nuggets amerikai káposztasalátával
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé / comb
- 2 tk. só
- őrölt fekete bors
- liszt
- tojás
- ropogós zsemlemorzsa / pankó morzsa
A salátához:
- 50 dkg fejes káposzta
- 10 dkg sárgarépa
- 1 tk. porcukor
- fél mokkáskanál só
- őrölt fekete bors
- 1 dl tej/tejszín
- 2-3 dl (házi) majonéz
A csirkét feldaraboljuk, aprítógépbe tesszük, sózzuk-borsozzuk, és krémesre daráljuk.
Kis gombócokat formázunk a masszából, kicsit kilapítjuk a gombócokat, majd panírozzuk, és forró olajban kisütjük.
A salátához a káposztát és a répát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, majd hozzáadjuk a porcukorral, tejszínnel és sóval-borssal elkevert majonézt, és összeforgatjuk.