Volt már olyan hétvégi menü, amiben volt zabkása, és a tökfőzelék is stabil szereplője a nyári hétvégi menüinknek, de most egy kicsit változtattunk a bevált receptekben, így egy teljesen új menü állt össze, amit még azoknak is érdemes kipróbálni, akik egyébként általában ragaszkodnak a klasszikus ízekhez.
Barackos pite zabkása
Hozzávalók:
- 3-4 dl víz
- csipetnyi só
- 2,5 bögre apró szemű zabpehely
- 2 tk. őrölt fahéj
- 3-4 ek. nádcukor
- 2-3 barack /szezonálisan nektarin, sárga vagy őszibarack
- maroknyi apróra vágott dió
Egy lábosban felforraljuk a vizet egy kis sóval, forrás után hozzáadjuk a zabpelyhet és a fahéjat, és 4-5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a nádcukrot, és a barackot felkockázva, és még további 1-2 percig főzzük. Belekeverjük a diót, és már tálalhatjuk is!
Sajtos morzsás hal paradicsomos cukkinival
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg tengeri halfilé
- só, bors
- 4 ek. olívaolaj
- 2 szelet szárított kenyér
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 60 dkg cukkini
- 20 dkg koktélparadicsom
A halat megmossuk, szeletekre vágjuk, sózzuk, majd kiolajozott tepsibe helyezzük. A szárított kenyeret apró kockákra vágjuk, morzsásra törjük, és egy edénybe rakjuk. Ráreszeljük a sajtot, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát és fokhagymát. Összekeverjük, a halszeletek tetejére halmozzuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Közben a cukkinit ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd 2 evőkanál olívaolajon pirítani kezdjük. Mellétesszük a koktélparadicsomokat, és kb. 5-6 perc alatt készre pirítjuk, félidőben megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk. A hal mellé tálaljuk.
Kurkumás tökfőzelék rántott sajtgombócokkal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg tök
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek. olívaolaj
- 2 tk. kurkuma
- 1 tk. só
- 2 dl főzőtejszín
- csipet fehér bors
A gombóchoz:
- 1 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
- 20 dkg lágyabb, reszelhető sajt
- olaj a sütéshez
A tököt meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd az olívaolajon pirítani kezdjük a hagymát. Sózzuk, majd rádobjuk a fokhagymát, néhány perc múlva pedig a tököt. Kb. 10 percig dinszteljük, megszórjuk a kurkumával, kevés fehér borssal. Mikor elfőtt a leve, felöntjük a tejszínnel, és besűrítjük. A gombóchoz a sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd diónyi golyókat formázunk belőle (ha nem tapad össze a sajt, adhatunk hozzá kevés vajat, illetve tehetünk hozzá aprított zöldfűszereket, esetleg csilit), majd hagyományos módon bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban, közepes lángon kisütjük és a főzelékkel tálaljuk.
Fehér csokoládés pohárkrém levendulával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 dl hideg habtejszín
- 8 szál levendula
- 4 ek. sárgabaracklekvár
- 1 ek. cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag teljes kiőrlésű zabkeksz (200 g)
- 10 dkg fehér csokoládé
A kekszet kézzel jól áttörjük, majd a poharak aljába szórjuk. Mindegyikre kanalazunk egy-egy evőkanál baracklekvárt. Kemény habbá verjük a tejszínt a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A levendula szirmait leszedjük, és fűszerőrlőben vagy mozsárban liszt finomságúra őröljük. Finoman belekeverjük a levendulát a tejszínhabba, majd a baracklekvár tetejére kanalazzuk. Végül nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük a hideg fehér csokoládét, és a pohárkrémek tetejére szórjuk. Hidegen tartjuk tálalásig!
Frissítő jégnyalóka kókusztejjel
Hozzávalók 4 db pálcikás formához:
- 4 dl kókusztej
- 1 ek. porcukor
Keverjük össze a porcukrot és a kókusztejet, majd öntsük formákba és tegyük a fagyasztóba 4 órára.
Áfonyás–balzsamecetes saláta grillezett kecskesajttal
Hozzávalók 2 főre:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
- 1 ek. méz
- 10 dkg áfonya
- 12 dkg félkemény kecskesajt
- 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta
A salátaleveleket és az áfonyát megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk.
Az olajat elkeverjük a balzsamecettel és a mézzel.
A kecskesajtot 2 nagyobb korongra vágjuk. (Ha nem henger formájú sajtunk van, akkor bármilyen tetszőleges formára felszeletelhető). A sajtot száraz, forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 1,5-2 percig sütjük.
A salátaleveleket tányérra szedjük, majd megszórjuk az áfonyával, ráhelyezzük a grillezett sajtszeleteket, végül meglocsoljuk az egészet a balzsamecetes öntettel.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.