Itt a hétvége, a barackfáról szinte lepotyognak a gyönyörű sárgabarackok, így végre jöhet a legfinomabb sárgabaracklekvár, a levendulás sárgabaracklekvár, főzhetünk baracklikőrt, és ha az alábbi sütik után marad barackmag, azt is felhasználhatjuk.
Barackos morzsasüti
Hozzávalók:
- 2 ek. sózatlan vaj
- 7 barack kimagozva, félbevágva
- 1/3 csésze kristálycukor
- 1 és 1/2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 tk. fahéj
- egy csipet só
A morzsához:
- 2 csésze finomliszt
- 1/2 csésze cukor
- 1 és 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- egy csipet só
- 8 ek. sózatlan vaj felkockázva
- 1/2 csésze író (vagy tejföl)
- 1 nagy tojás
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy sütőbe helyezhető serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a barackokat, és forgassuk alaposan meg benne. Egy kisebb tálban keverjük össze a cukrot, a kukoricakeményítőt, a fahéjat és a sót. Ezt is borítsuk a barackokra.
Készítsük el a morzsát: először keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót! Morzsoljuk hozzá a vajat is, apró morzsákat kell kapnunk. Alakítsunk ki mélyedést a lisztes keverék közepén, öntsük bele az írót és üssük bele a tojást. Továbbra is morzsás tésztát kell gyúrnunk belőle.
A morzsát morzsoljuk a barackok tetejére, majd tegyük a serpenyőt a sütőbe 35-40 percre. Melegen tálaljuk, esetleg vaníliafagyival.
Répás-diós piskótatekercs barackos krémmel
Hozzávalók 14-16 szelethez:
- 4 tojás
- 10 dkg (2 kisebb) sárgarépa, reszelve
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 4 dkg darált dió
- harmad csomag sütőpor
A krémhez:
- 2 dkg étkezési keményítő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 2 dl hideg habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 5-6 darab sárgabarack
Barackos cobbler
Hozzávalók:
- 300 g sárga- és őszibarack
- 1-2 alma
- 2 ek cukor
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 5 dkg cukor
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1,5 dl tejszín
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, és előkészítünk egy kb. 25-28 cm átmérőjű pitesütő formát.
A sárgabarackot feldaraboljuk, az almát meghámozzuk és felkockázzuk és a pitetálba rakjuk a barackkal együtt. Megszórjuk a gyümölcskockákat 2 evőkanál cukorral.
Egy tálban elkeverjük a tejszínt és a tojást. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, sütőport, cukrot és a vajat, és kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásos tejszínt, és jól elkeverjük (kézzel vagy kanállal). Elég ragacsos lesz, nem kell megijedni.
A masszából kis adagokat kanalazunk a gyümölcs tetejére, vagy próbálhatunk kézzel kis gombócokat szaggatni, és úgy ráhelyezni a gyümölcsre – de mondom, eléggé ragad a massza. Az a lényeg, hogy nagyjából befedje a tészta a gyümölcsöket. Sütőbe toljuk, és 40-45 percig sütjük.
Sárgabarackos galette levendulafagylalttal
Hozzávalók a galette-hez (18 cm átmérő):
- 180 g liszt
- 1 csapott ek. cukor
- csipet só
- 125 g hideg vaj
- 1-3 ek. hideg víz
- csipet szárított levendula
- 300 g sárgabarack
Hozzávalók a levendulafagylalthoz:
- csipet só
- 200 ml teljes tej
- 2 tojássárgája
- 200 ml habtejszín
- 200 ml cukrozott sűrített tej
- 4 púpos tk. szárított levendula
A fagylalthoz a tejszínt a tejjel és a sűrített tejjel egy lábasban forráspontig melegítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a levendulát, hűlni hagyjuk legalább 20 percig, majd a tejszínes keveréket leszűrjük. Belekeverjük a tojássárgákat és a csipet sót. A tűzhelyre visszatéve alacsony lángon néhány percig főzzük. A masszát hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
A galette-hez a lisztet a cukorral és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sárgabarackot felszeleteljük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a sárgabarackot úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Szórjuk meg egy csipet levendulával. Tegyük a sütőbe, 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
A még meleg galette-et levendulafagylalttal tálaljuk.
Barackos-mandulás pite
Hozzávalók 10-12 szelethez:
A tésztához:
- 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg darált mandula
- 20 dkg vaj/margarin
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 70 dkg őszibarack
- 3 dkg darált mandula
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3-4 ek. sárgabaracklekvár
A díszítéshez:
- 1 tojás
- kevés kristálycukor
Barackos clafoutis
Hozzávalók:
- 3 tojás
- ¾ bögre cukor
- ½ bögre tej
- ½ bögre tejszín
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- ¾ bögre liszt
- ½ bögre túró
- 2 evőkanál rum
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 bögre feldarabolt sárgabarack
Kenj ki egy pitetortaformát (ez a fodros szélű, 3-4 cm mély sütőtál) vajjal. A barackokat magozd ki, vágd félbe, majd negyedekbe. Rendezd el a piteforma aljába a gyümölcsdarabokat, és locsold meg egy kevés rummal. Szórd meg a vaníliás cukorral.
Tedd a tojásokat egy nagyobb tálba, és robotgéppel keverd krémessé a cukorral. Szitáld bele a lisztet (ettől könnyű, laza szerkezetű lesz), add hozzá a citrom reszelt héját, a tejszínt és a tejet is. Kézi habverővel keverd csomómentesre. Ekkor az állaga olyan, mint egy nagyon sűrű palacsintatésztáé. Szórd bele a túrót. Keverd össze. Öntsd a masszát a gyümölcsös tálba.
Gyújtsd be a sütőt, addig a gyümölcsös alap pihen, majd amikor előmelegedett 180 fokra, akkor tedd be a sütőbe a tálat. Nagyjából 40 perc alatt aranybarnára sül. Még melegében szórd meg egy kevés vaníliás cukorral.
Tipp: próbáld ki más idénygyümölccsel, cseresznyével, fekete szederrel, szilvával.
Bögrés sárgabarackos pite
“Ezennel ünnepélyesen megnyitom a sárgabarackszezont, méghozzá a tavalyi év slágerével! Forró sárgabarack, puha tészta, a tetején vékony, fátyolos cukorréteg, mmmm…
Ez a pite azért fenomenális, mert olyan, mintha elegyítve lenne a piskóta, a pite és a kelt tészta, egyetlen süteménybe. Én sárgabarackkal készítettem, mert a nagymamámnál már érnek ezek az apróságok. Nem is tudom leírni azt a mennyei illatfelhőt, ami belengte az egész lakást, miközben készült, és még órákkal később is. Édes, cukros, gyümölcsös forróság. MESÉS!
Sokat elmond az, hogy forrón felszeleteltem, és egyiket ettem a másik után, képtelen voltam abbahagyni. Pedig ez tényleg nem jellemző rám!”
A bögrés sárgabarackos süti receptje a Rupáner-konyha blogon olvasható.
Mandulakrémes-barackos pite
Hozzávalók 12 szelethez:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Töltelék:
- 8 dkg cukor
- 2 tojás
- 12 dkg vaj
- 15 dkg darált mandula
- 2-3 sárgabarack
A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.
A töltelékhez a cukrot és a tojásokat gépi habverővel felhabosítjuk, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, hozzáadjuk a darált mandulát. Megtöltjük vele az elősütött pitét, és szépen belenyomkodjuk a cikkekre vágott barackokat. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Barackos-mákos rétes
Hozzávalók 10 szelethez:
A tésztához:
- 1 csomag réteslap (6-8 lap)
- 1-1,5 dl olaj a kenéshez
- 1 tojás a kenéshez
- mák a szóráshoz
A töltelékhez:
- 3 tojás
- 4-5 szem őszi vagy sárgabarack
- 6 evőkanál cukor
- 12 evőkanál darált mák
- 3 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját is. A mákot a liszttel, a citrom héjával és a vaníliás cukorral elkeverve a habba forgatjuk. Egy nedves konyharuhára 3-4 réteslapot olajjal egyenként megkenve egymásra rétegezünk. A máktöltelék felét a réteslap szélére helyezzük. A kimagozott, cikkekre vágott barackot a habba szórjuk, majd a réteslapot konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A következő rudat a fentiek alapján készítjük el. A réteseket tojással megkenjük, mákkal megszórjuk. Hústűvel vagy kés hegyével megszurkáljuk a tetejét, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. 190-200 °C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.