Ha saját kerted van, nem nagy gond megállapítani, hogy épp melyik gyümölcs érett meg rá, hogy befőzzék, ha viszont piacról szerzed be az alapanyagot, nem árt tudni, hogy minek is van éppen szezonja. A befőzés alapja ugyanis a friss, kellően érett és egészséges gyümölcs, ami lehetőleg aznap érkezett az árushoz a termelőtől, és nem heteken át utaztatták konténerekben valami távoli vidékről.
Nagy szerencsénkre nálunk kitűnő minőségű alapanyagok teremnek a befőzéshez, hiszen a magyar gyümölcs beltartalmi értéke kiváló, és nagyon ízletes is, ám még így is gondosan kell válogatnod a piacon belőlük, hiszen kizárólag a teljesen hibátlan, friss és jól megérett gyümölcsből lesz finom a befőtt és a lekvár. Az igazán rutinos háziasszonyok például a szezon végén termett gyümölcsöt keresik ilyen célra, mert ezeknek a vitamintartalma magasabb, az ízük pedig zamatosabb. Nézzük, mikor mit érdemes beszereznünk!
Érési sorrend
június: eper, cseresznye, meggy, málna, egres
július: meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma
augusztus: málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő
szeptember: nektarin, őszibarack, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, bodza
október: alma, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, birs
november: alma, birs
Gyümölcsök szezonja
birsalma: október, november
bodza szeptember, október
cseresznye: május, június
csipkebogyó: augusztus, szeptember
egres: június, július, augusztus
eper: május, június
füge: augusztus, szeptember, október
körte: augusztus, szeptember, október
málna: június, július, augusztus
meggy: június, július, augusztus
nektarin: július, augusztus, szeptember
őszibarack: július, augusztus, szeptember
ribizli: július, augusztus
ringló: augusztus, szeptember
sárgabarack: július, augusztus
szilva: augusztus, szeptember, október
szőlő: augusztus, szeptember, október
Még több befőzés és lekvár az NLCafén:
- Eperdzsem Jamie Olivertől
- Így készül a tökéletes őszibaracklekvár
- Különleges recept: rozmaringos körtelekvár