Ennél jobb dolog aligha történhetne ezzel a nappal, mert bár télen szinte minden hétre jut egy brownie, egy szelet csokitorta, pár darabka bonbon vagy egy jobb sorsra érdemes csokimikulás, nyáron egy kicsit háttérbe szorulnak a csokis édességek. Így is van ez rendjén: ki kell használni, hogy mindig van friss gyümölcs a piacon, és ilyenkor inkább az epres, málnás, meggyes, barackos édességek közül válogatunk hétvégi süteményt. De ma, ma egy kicsit félretesszük a lightos nyári desszerteket, és reggeltől estig a csoki világnapját ünnepeljük.
De mielőtt nekiállnánk a csokihabzsolásnak: összeszedtünk néhány érdekességet, amit érdemes tudni a csokoládéról.
- A csokoládénak a történelem folyamán gyakran tulajdonítottak mitikus, mágikus tulajdonságokat, illetve gyógyító hatással is felruházták. A kakaófákat latinul theobroma cacaónak hívják, ami nagyjából annyit tesz: “az istenek eledele”.
- A kakaóbab-őrlemény mézzel, fűszerekkel (vanília, bors, fahéj) és vízzel készült elegyét, a csokoládéitalt a maja és az azték kultúrában csak a társadalom kitüntetett férfi tagjai, magas rangú állami hivatalnokok, kiváló harcosok és papok ihatták, nők egyáltalán nem fogyaszthatták.
- A nők 20 százaléka előbb mondana le a szexről, mint a csokoládé nyújtotta örömökről.
- A nők 22-szer gyakrabban vesznek magukhoz csokit, mint bármilyen más élénkítőszert.
- Az első csokiszeletet az angol Cadbury nevű cég készítette 1842-ben.
- 1879-ben a svájci Rodolphe Lindt fedezte fel a conching nevű finomítási eljárást, amely a csokitáblák fényes felületét adja. A módszerre véletlenül derült fény, miután Lindt egyik asszisztense véletlenül egy egész éjszakán keresztül bekapcsolva hagyta az egyik gépet.
- A Psycho című film klasszikus zuhanyozós jelenetében Alfred Hitchcock Bosco csokiszirupot használt vér helyett.
- Egy kis darab csoki 150 méteres gyalogláshoz ad energiát.
- A csokoládét évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon, mivel olyan vegyületet tartalmaz, melyet az agy is termel, amikor szerelmesek vagyunk. Számos kísérlet azonban bebizonyította, hogy nagyjából 4000 szelet csokoládét kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy vágyfokozó hatása érvényesüljön.
- Német kutatók szerint a csokoládéban található flavonoidok hatékonyan semlegesítik az UV-sugárzást azáltal, hogy serkentik a bőr vérkeringését, ezzel a bőr megjelenését is javítják.
- Az étcsokoládéról bebizonyították, hogy fogyasztásával javítható a memória, a reakcióidő és a problémamegoldó készség is, mivel serkenti az agy vérkeringését. Azt is kimutatták, hogy az étcsokoládé fogyasztása javítja a látást rossz körülmények között, emellett csökkenti a vérnyomást, és pozitív hatással van a koleszterinszintre is.
Krémes csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
- 4 dl cukrozott sűrített tej (2 tubus)
- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 17 dkg min. 65%-os csokoládé
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- csipet só
- 1 tk. vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart magja
- 4 tk. kukoricakeményítő
- 2 ek. hideg víz
A sűrített tejet, a tejet és a tejszínt közepes láng felett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kis kockákra tört csokoládét és a kakaóport, addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, a kakaó feloldódik. Hozzákeverjük a sót és a vaníliakivonatot, a kikapart vaníliamagokat. A keményítőt kikeverjük a hideg vízzel, majd a csokoládés masszához keverjük. Visszatesszük a tűzre, és közepes láng felett 5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hagyjuk a fagylaltot kihűlni, majd mélyhűtőbe tesszük legalább 5 órára.
Csokoládékrémes-tejszínhabos fagylalttorta
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 25 dkg csokoládébevonatos vajas keksz
- 1 doboz vaníliafagylalt (900 g)
- 1 ek. porcukor
- 2,5 dl habtejszín
- kakaópor a szóráshoz
A csokoládékrémhez:
- 6 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 3 dl főzőtejszín
- 6 dkg holland kakaópor
- 1 ek. méz
A csokoládékrém hozzávalóit lábosba mérjük, majd felfőzzük. Forrás után még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával, majd egy rétegben letesszük a kekszet. Ezen elosztjuk a fagylalt harmadát, majd meglocsoljuk a kihűlt csokoládékrémmel. Ismét keksz, fagylalt, krém következik. A tetejére egy réteg fagylaltot teszünk, majd rákenjük a porcukorral felvert tejszínhabot. Megszórjuk kakaóporral, meglocsoljuk még egy kevés csokoládékrémmel. Levesszük róla a tortaformát, és azonnal tálaljuk.
Egyszerű csokis fagyitorta
Hozzávalók:
- egy doboz vaníliafagyi
- 24 kicsi Kit Kat szelet
- csokis bevonókrém a torta külsejére
Béleljünk ki egy magas falú formát folpackkal. Mivel a tortánkat “fejjel lefelé” fogjuk megalkotni, először kanalazzunk egy jó vaskos réteg fagyit (a teljes mennyiség harmadát) a forma aljára – vigyázzunk rá, hogy rendesen egyengessük el, ha nem akarunk később légbuborékokba botlani.
Ezután nyomjunk bele 8 Kit Kat szeletet a fagyiba – a formánktól függően ügyeskedhetünk a csoki eltörésével és a darabszámmal is. Ismételjük a folyamatot, míg három csodás réteget nem kapunk. Ha a forma tetejéig folytattuk a rétegezést, tegyük a tortát a fagyasztóba minimum 2 órára, de jobb, ha egy egész éjszakára. Végül fordítsuk ki a tortát a formából, húzzuk le a fóliát, és vonjuk be egy réteg isteni csokimázzal.
Aszalt barackos-diós-étcsokoládés semifreddo
Hozzávalók 10-12 szelethez:
- 20 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)
- 4 tojás
- 10 dkg felezett dió
- 3,5 dl tej
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg cukor
- csipet só
A tojássárgákat habosítsuk ki a cukorral, öntsük fel a tejjel, majd takarékon, folyamatosan kevergetve melegítsük a krémet, amíg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forrjon!
Törjük kockára a csokoládét, majd keverjük a még meleg tojásos krémhez, hogy felolvadjon. Vágjuk félbe a diót és az aszalt barackot, majd adjuk a csokoládés krémhez. Csipet sóval verjünk kemény habot a tojásfehérjékből. Ha kihűlt a főzött krém, óvatosan elegyítsük a tojásfehérjével. Öntsük a fagylaltalapot őzgerincformába (ha van, akkor szilikonosba), majd tegyük a mélyhűtőbe minimum 4 órára, de inkább egy éjszakára. Fogyasztás előtt tartsuk 10 percig szobahőmérsékleten, hogy szeletelni tudjuk.
Duplán csokis parfé
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 10 dkg fehér csokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
- 3,5 dl tej
- 5 ek. cukor
- 3 dl tejszín
- 10 dkg sűrített tej
A tojássárgákat habosítsuk ki a cukorral, öntsük fel a tejjel, majd takarékon, folyamatosan kevergetve melegítsük a krémet, amíg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forrjon! Osszuk két részre a még forró krémet, az egyikhez keverjük hozzá a felkockázott étcsokoládét, a másikhoz a fehér csokoládét és a sűrített tejet. Keverjük addig a krémeket, míg a csokoládék felolvadnak, majd hűtsük le őket. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan forgassuk bele a felét a fehér, a másik felét az étcsokoládés krémbe. Felváltva merjük a krémeket egy őzgerincformába, hogy szép márványos legyen. Tegyük a mélyhűtőbe dermedni, és fogyasztás előtt tartsuk 10 percig szobahőmérsékleten, hogy szeletelni tudjuk.