Télen kicsit gyakrabban megesik, de ilyenkor, nyáron is előfordul, hogy újra és újra ugyanazokhoz a receptekhez nyúlunk: lecsó, hideg gyümölcsleves, tökfőzelék, esetleg hétvégén grillezés, stb., stb. Mindenkinek megvan az a 10-15 étel, amihez ihlethiány esetén nyúl, és ilyenkor nyáron, amikor már alig várjuk, hogy végre nyaralni mehessünk, egyre gyakrabban fordulunk ezekhez a receptekhez. Múlt héten már addig jutottunk, hogy a hétvégi menüt csupa strandételből állítottuk össze, de mivel a lángos–palacsinta–sült krumpli trió sem vethető be minden hétvégén, ezért most hoztunk egy pár új receptet, amivel kicsit visszacsempésszük a kreativitást a hétvégi menü tervezésébe.
Málnás smoothie bowl
Hozzávalók:
- 1 ek. kesudióból készült vaj
- 1 banán
- 3/4 bögre kókusztej
- a díszítéshez málna és kókuszreszelék
- 1,5 bögre málna
A hozzávalókat turmixoljuk alaposan át, majd öntsük tálba, és díszítsük a kókuszreszelékkel és a gyümölccsel.
Avokádós karalábéleves
Hozzávalók 2 főre:
- 1 ek. vaj
- 2 ek. olaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 2 fej karalábé hámozva, kisebb darabokra vágva
- 6 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem
- fél kk. só
- félérett avokádó
- frissen őrölt szerecsendió, bors
- egy cikk citrom leve
- a díszítéshez pirított fenyőmag, petrezselyemzöld
Közepes lángon a vajat és az olajat összemelegítem egy lábosban. Rádobom a hagymát, finoman sózom, és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve megpárolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy hamarabb puhuljon. Beleborítom a karalábét, további egy percig kevergetem, majd felöntöm az alaplével. Sózom és fedő alatt 12-14 perc alatt – a forrástól számítva – puhára főzöm. Amíg fő, megpirítom a fenyőmagot vagy bármilyen más olajos magot. Ha megpuhul a karalábé, hozzáadom az avokádó felét, és az egészet összepürésítem. Frissen őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezem. Sózom, ha kell, és a citrom levével savanyítom. Pirított fenyőmaggal és friss petrezselyemmel tálalom.
Fokhagymás-morzsás tészta aszalt paradicsommal
- 40 dkg széles metélt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 2 ek. szárított kakukkfű
- 1-2 db szardella (elhagyható)
- 1 kis csokor petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
Serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk (vagy só helyett dobjunk hozzá 1-2 darabka szardellát, így még finomabb lesz), a kakukkfüvet, az aprított petrezselymet és a feldarabolt aszalt paradicsomot. Kevergetve pirítsuk a morzsát aranyszínűre, a zúzott fokhagymát akkor adjuk hozzá, amikor a morzsa már majdnem kész. Nagy fazékban, lefedve tegyünk fel a tésztának egy adag vizet forrni. Ha forr, sózzuk, dobjuk bele a tésztát, főzzük meg. A leszűrt tésztát keverjük el a fűszeres, paradicsomos morzsával.
Lisztmentes diótorta bogyós gyümölcsökkel
Hozzávalók:
- 25 dkg darált dióbél
- 10 dkg nyírfacukor (édesszájúaknak lehet több is)
- 5 tojás
- 3-4 ek. vaj
- 2-3 maréknyi apróra vágott olajos mag (pl. mandula, fenyőmag, kesudió)
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 citrom héja
- 1 doboz málna (vagy szeder, áfonya vagy ezek vegyesen), fügelekvár
170 fokra előmelegítem a sütőt. Először a tojássárgáját keverem ki a nyírfacukorral, majd hozzáadom a vajat és a diót. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a diós keverékbe. Hozzáadom a szódabikarbónát, a gyümölcsöket és az olajos magvakat. Közepes tortaformába töltöm, és előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöm.
Mascarponés meggyfagyi
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 50 dkg meggy
- a gyümölcs édességétől függően cukor vagy méz
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá a mascarponét, és botmixerrel turmixoljuk simára. Ízlés szerint édesítsük. Tegyük át egy laposabb edénybe, amely elfér a mélyhűtőnkben. Helyezzük a mélyhűtőbe, majd ahogy kezd a krém szilárdulni, botmixerrel keverjük át. Ezt ismételjük meg 30 percenként 3-4 alkalommal, így lesz krémes állagú fagylaltgép nélkül is. Fogyasztás előtt hagyjuk a fagylaltot 5 percig szobahőmérsékleten olvadni, ezután könnyen adagolható. Természetesen, akinek van fagylaltgépe, abban is elkészítheti a masszát.
Zöldséges-csirkés piláf
Hozzávalók 4 személyre:
- 35 dkg csirkemellfilé
- 40 dkg zsenge zöldborsó
- 25 dkg brokkoli
- 20 dkg hosszú szemű rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1 ek. curry fűszerkeverék
- 3 ek. olívaolaj
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott csirkehúst, a curry fűszerkeveréket, pirítsuk körbe a húst. Adjuk hozzá a (nyers) rizst, a zöldborsót, a rózsákra szedett brokkolit, a zúzott fokhagymát, és öntsük fel a rizs térfogatának megfelelő, 2,5-szeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, borsozzuk, lefedve, olykor megkeverve 20 perc alatt főzzük készre a fogást.