Nehéz eldönteni, mi a jobb: nyáron a strandon, a gyékényen ülve megenni egy nagy darab dinnyét, vagy este a grillezés után dinnyézni a barátokkal. Az mindenesetre biztos, hogy minden évben van egy hős, aki a dinnyeevés bajnoka lesz. Tavalyi kedvencünk a dinnyés vodkazselé volt, és minden évben lenyűgöznek a különféle dinnyéből faragott csodák, de mi most inkább egyszerűbben kivitelezhető dinnyés ötleteket hoztunk.
Dinnyeturmix mentával
Hozzávalók:
- 1 kg görögdinnye
- 1 lime leve
- 1 evőkanál méz (elhagyható)
- néhány levél menta
A dinnyét kimagozzuk és felkockázzuk, a lime levével, a mézzel és néhány levél mentával egy tálba tesszük, és botmixerrel turmixoljuk. Nagy melegben jégkockákat is dobhatunk bele!
Grillezett görögdinnye
Hozzávalók:
- 1 normál méretű görögdinnye
- 1/4 bögre kristálycukor
- 1 ek. reszelt lime-héj
- 1/2 tk. pirospaprika-pehely
- lime-szeletek a tálaláshoz
A dinnyét vágd fel 1 cm vastag szeletekre. Egy kis tálban keverd össze a cukrot, a lime héját és a paprikát. Szórd meg vele a dinnyeszeleteket. 2-3 percig grillezd a dinnyeszeletek mindkét oldalát. Tálald lime-szeletekkel, szórd meg morzsolt feta sajttal, vagy löttyints rá egy kis görög joghurtot.
Tipp:
A grillezett dinnye salátákhoz is nagyon jól használható!
Dinnyés rukkolasaláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1/4 lila hagyma, vékonyra szelve
- 3 ek. fehérborecet
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors
- 3 marék rukkola
- 1 kg dinnye
- 220 g feta
A lila hagymát keverd össze a fehérborecettel, és 10-20 percet hagyd állni. Eközben vágd fel kockákra a dinnyét. A hagymát vedd ki a pácból, és keverd össze a rukkolával. Az ecetet keverd össze az olívaolajjal, sózd, borsozd, majd öntsd a salátára. Végül add hozzá a dinnyekockákat, és morzsold a tetejére a fetát. Jó étvágyat hozzá!
Dinnyesorbet
Hozzávalók:
- 6 csészényi felkockázott görögdinnye (nagyjából egy fél dinnye)
- 1 csésze sűrített tej
- 1/4 tk. só
A dinnyekockákat helyezd el egy tálcán, majd 4 órára tedd be a fagyasztóba. A fagyos dinnyét, a sűrített tejet és a sót turmixold krémesre 3-5 perc alatt. Öntsd át az egészet egy tálba, és ismét tedd be a mélyhűtőbe minimum 2 órára.
Görögdinnye-nyalóka
Nyári kerti partikon, szülinapi bulikon is érdemes így tálalni a dinnyét. Nemcsak mutatós, de egyszerűbben is kezelhető, mint ha egy nagy görögdinnyét tennénk ki az asztalra. (Bár annak is megvan a hangulata.) A dinnyecikkeket spatulára szúrjuk, és így tesszük ki egy tálcára – akár nagy kupacban.
Hozzávalók:
- 1 görögdinnye
- 300 g friss áfonya
- hurkapálcikák
A görögdinnyét vízszintesen vágd 2,5 centi széles szeletekre, majd szaggasd ki egy csillag alakú formával. A pálcikákra először húzz rá 6-8 szem áfonyát, majd a tetejükre illeszd rá a dinnyecsillagokat.
Dinnyés rumpuncs
Hozzávalók:
- 1 csésze víz
- 8 csészényi, kockákra vágott görögdinnye
- 1/2-1 csésze cukor (attól függ, mennyire édes a dinnye)
- 20 mentalevél
- 30 ml rum
Minden hozzávalót keverj össze turmixgépben, majd öntsd jéggel teli poharakba. Díszítsd mentalevekkel.
Dinnyés gazpacho
Hozzávalók:
- 1 kg görögdinnye
- 70-80 dkg paradicsom
- 2 szelet kenyér
- 1 citrom vagy lime
- só, bors
- 2-3 evőkanál olívaolaj
A paradicsomot felkockázzuk, egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a darabokra tépkedett kenyeret, az olívaolajat és kevés vizet. Összeforgatjuk és egy kicsit állni hagyjuk, hogy a kenyér megszívja magát. Hozzáadjuk a felkockázott dinnyét, sózzuk-borsozzuk, belefacsarjuk egy citrom levét, és botmixerrel turmixoljuk. Hidegen tálaljuk.
Dinnyés jégnyalóka
Hozzávalók:
- görögdinnye
- méz
A dinnyét kimagozzuk és felkockázzuk. Botmixerrel turmixoljuk, ha szükséges, adunk hozzá egy kis mézet. Jégkrémformákba adagoljuk, és fagyasztóba tesszük. A legjobb hűsítő bolti jégkrémek helyett.
Dinnyepizza
Hozzávalók:
- görögdinnye
- bogyós gyümölcsök, barack felkockázva
- banán, citromfű/menta
- feta + olíva
A görögdinnyét felszeleteljük, és ízlés szerint különféle feltétekkel díszítjük. Kerülhetnek rá bogyós gyümölcsök, banánszeletek, jól mutat rajta a citromfű és a menta is, de a fenti saláták mintájára szórhatunk rá olívabogyót, és morzsolhatunk rá akár egy kis fetasajtot is. Cikkekre vágjuk, mint a pizzát, és már tálalhatjuk is!