A múlt heti, kánikulára szabott hétvégi menü után most egy kicsit több időt töltünk majd a konyhában, de továbbra is maradunk a szezonális alapanyagoknál. Ilyenkor nyáron nem nehéz húsmentes hétvégi menüben gondolkodni, elég csak körülnézni a piacon szombat reggel, és már össze is áll a menü.
Barackos zabkása
Hozzávalók:
- 2 csésze zabpehely
- 2 csésze görög joghurt
- 1 csésze kókusztej
- 1 csésze mandulatej
- 2 tk. fahéj
- 2 ek. juharszirup vagy méz
- 1 tk. vaníliakivonat
- 2 nektarin, felszeletelve
A nektarinon kívül minden hozzávalót keverj össze egy zárható üvegben. Tedd hűtőbe egész éjszakára. Reggel kínáld meg friss nektarinnal, és ha szereted, magokkal. Jó étvágyat hozzá!
Hideg burgonyakrémleves avokádóval
Hozzávalók:
- 1 ek. vaj
- 2 ek. olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
- kb. 70 dkg burgonya, apróra vágva
- 1 babérlevél
- 6 dl alaplé
- 1 dl tejszín
- 1 cikk lime vagy fél cikk citrom leve
- só, frissen őrölt bors
- szerecsendió
- fél avokádó
- pár csepp citromlé
A vajat egy 2-3 literes lábosban, közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Rászórom a hagymát, finoman sózom és 4-5 perc alatt puhára fonnyasztom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Hozzákeverem a krumplit, felöntöm vízzel, beledobom a babérlevelet, sózom és fedő alatt 14-15 perc alatt teljesen puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem. Hozzáöntöm a tejszínt, egyszer összeforralom. Szerecsendióval, sóval, borssal, a lime levével ízesítem. Az avokádót felkockázom, pár csepp lime levével és olívaolajjal összekeverem. Adhatok hozzá finomra aprított petrezselymet vagy koriandert is. A levest hidegre hűtöm, és az avokádóval tálalom. 2-3 adag lesz belőle.
Pakora – gyors rántott zöldség
Hozzávalók:
- 15 dkg csicseriborsóliszt
- 2 kk. tengeri só
- 1,5-2 dl víz
- fél tk. szódabikarbóna
- fél tk. csilipehely vagy késhegynyi csilipor
- 50 dkg (tisztított) zöldség
- 3 púpozott kk. chana masala fűszerkeverék
Először elkészítjük a zöldségek bundájaként szolgáló tésztát: a csicseriborsólisztet a sóval, szódabikarbónával, csilivel, chana masalával elkeverjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet, hogy csomómentes legyen, míg sűrű palacsintatészta-állagot érünk el. Ezt 20 percet pihentetjük, ami alatt előkészítjük a zöldségeket.
Sokféle zöldséget bebundázhatunk, a lényeg, hogy mivel nincsenek előfőzve, kisebb darabokra és vékony szeletekre vágjuk őket, hogy át tudjanak majd sülni. Használhatunk karfiolt, brokkolit, krumplit, sütőtököt, cukkinit, de akár padlizsánt, hagymát és zellert is. A karfiolt kis rózsákra kell szedni, legfeljebb 2×2 cm legyen, a zöldségszeletek pedig ne legyenek vastagabbak fél centinél. Az előkészített zöldségeket sózzuk meg, és hagyjuk állni további öt percet.
Közben melegítsük elő az olajat közepes hőfokon – ne legyen túl forró, se túl hideg. Keverjük át még egyszer a masszát, majd alaposan mártsuk bele a zöldségeket, hogy mindenhol fedje őket a bevonat, és süssük aranybarnára bő olajban.
Különböző mártogatókat, paradicsomszószt, gyümölcscsatnit, zöld fűszeres joghurtot kínáljunk mellé.
Málnás-habcsókos fagyi
Hozzávalók:
A habcsókhoz:
- 2 tojásfehérje
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csipet só
- 1-2 csepp citromlé
A fagyihoz:
- 25 dkg málna
- 15 dkg cukor
- fél citrom leve
- 1,5 dl tej
- 3 dl habtejszín
- 1 tk. vaníliakivonat
A tojásfehérjéket géppel verni kezdjük, lassan, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót és a citromlevet, és kemény habbá verjük. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A kemény habból óvatosan kupacokat adagolunk a sütőpapírra (kb. 6 adagot). 25 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, de nem nyitjuk ki az ajtaját, hanem a sütőben hagyjuk teljesen kihűlni a habcsókokat.
A málnát megszórjuk 5 dkg cukorral, meglocsoljuk a citrom levével, és állni hagyjuk. A tejhez hozzáadjuk a maradék 10 dkg cukrot, a vaníliát és a habtejszínt, és állni hagyjuk 1 órán át, majd fagyigépben elkészítjük a fagyit. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a málnát, majd a darabokra tört habcsókot is.
Cukkinis paradicsomos tartlette
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- 7 dkg vaj
- csipet só
A töltelékhez:
- 2 tojás
- 20 dkg ementáli
- 1 dl tejszín
- só, bors
- 1 cukkini
- 8-10 szem koktélparadicsom
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, csomagoljuk folpackba, és tegyük 1 órára a hűtőbe.
A töltelékhez verjük fel a két tojást, reszeljük bele a sajtot, adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. A cukkinit és a koktélparadicsomot karikázzuk fel.
A tésztát osszuk 6 részre, nyújtsuk ki a kis tortaformákba (készíthetjük egy normál méretű gyümölcstortaformában is), szedjük rá a tojásos-sajtos masszát, helyezzük rá felváltva a cukkini- és paradicsomszeleteket. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük. Hidegen tálaljuk.