A klasszikus kókuszgolyót és kókuszkockát most néhány újabb kókuszos recepttel cseréljük le. Isteni finom golyók, egy csokis aprósütemény és egy gyönyörű torta a mai szuperkókuszos sütiválaszték, és erős a kísértés, hogy készítsünk egy klasszikus kókuszos házi Bountyt is.
Kókuszos-fehér csokis golyók
Hozzávalók:
- 150 ml tejszín
- 100 g fehér csokoládé
- 100 g kókuszreszelék
- 80 g darált babapiskóta
- 2-3 evőkanál tejpor
- 80 g darált babapiskóta
- fél kiskanál őrölt kardamom (elhagyható, de ettől kicsit pikánsabb lesz)
- kókuszreszelék a hempergetéshez
A tejszínt alacsony hőfokon forrald fel, majd tördeld bele a fehér csokit. Keverd csomómentesre, és tedd félre hűlni. Amikor már langyos a massza, robotgéppel dolgozd könnyű, krémes állagúra.
Szórd bele a kókuszreszeléket, add hozzá a darált babapiskótát és a kardamomot. Keverd el, és tedd a mélyhűtőbe fél órára. Amikor gyúrható állagúra dermedt, formázz belőle diónyi golyókat, és hempergesd meg a kókuszreszelékben vagy a szeletelt mandulában.
Citromos-kókuszos torta
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 dl olaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál citrom leve
- 350 g natúr joghurt
- 1 db citrom reszelt héja
- 7 dkg kókuszreszelék
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
A krémhez:
- 3 evőkanál citrom leve
- 2 dl habtejszín
- 2 db citrom reszelt héja
- 3-4 evőkanál kókuszreszelék
- 10 dkg krémsajt
- 5 dkg porcukor
A tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, a joghurtot, a citromlevet és a citrom héját, és kikeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, kókuszreszelék), majd a két tál tartalmát összekeverjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát a tortaformába öntjük, és sütőbe toljuk 30-35 percre.
Tűpróbával teszteljük, ha kész, hűlni hagyjuk. Ha a sütemény teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet: a krémsajtot kikeverjük a porcukorral, a citromhéjjal, a citrom levével, a habtejszínt pedig kemény habbá verjük. A két tál tartalmát összekeverjük és a legvégén hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. A süteményt félbevágjuk, tortatálra helyezzük az alsó lapot, egyenletesen elkenjük rajta a krém felét, majd ráhelyezzük a felső lapot, majd annak a tetején elkenjük a maradék krémet. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Kókuszos-csokis falatok
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 5 dkg kókuszreszelék
- csipet só
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
- 3-4 dkg kókuszreszelék a beforgatáshoz
A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd a tojássárgáját hozzáadva tovább habosítjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és az 5 dkg kókuszreszelékkel, majd jól összedolgozzuk a vajas résszel. A masszát sima csöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsire csepp alakokat nyomunk belőle. 180 C fokos sütőben 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni. Gőz felett teljesen megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd egyenként félig kimártjuk benne a kisült kókuszos cseppeket. A csokoládés részt megszórjuk a 3-4 dkg kókuszreszelékkel, és hideg helyre tesszük.
Nagyjából 30 darab lesz belőle.