A klasszikus sajttorta natúr: a finom kekszes alapon nincs más, csak a vastag krémes réteg, és ez így jó, ahogy van: éppen eléggé, de nem túlzottan édes, krémes, könnyű torta, ami csakis akkor sikerülhet, ha jó minőségű alapanyagokból készíted a sajttortát. (Amerikában szigorúan Philadelphia krémsajtból készül).
Ha az alap sajttortát szeretnéd kicsit feldobni, akkor bátran kísérletezz az ízekkel: a narancsos-mákos sajttortától a matca teás sajttortán keresztül a sütőtökös sajttortáig rengeteg finom sajttortarecept létezik. Mi most hét isteni sajttortát hoztunk, ha esetleg sajttortahetet tartanál, minden napra jut egy recept!
Márványos sajttorta
Hozzávalók egy 20 centis tortaformához:
- 200 g darált keksz
- 150 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 375 g krémsajt
- 100 g sűrített tej
- 100 g tejföl
- 4-5 ek. porcukor
- 1 púpos ek. liszt
- 2 tojás
- 100 g étcsokoládé
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A darált kekszet keverjük össze a megolvasztott vajjal. Egy kerek tortaforma alját kenjük ki kevés vajjal, és nyomkodjuk bele az olvasztott vajjal elkevert kekszet. Tegyük a meleg sütőbe 10 percre.
3. Addig készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a krémsajtot a tejföllel, sűrített tejjel, porcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ehhez használjunk nyugodtan gépi habverőt. Legvégül keverjük hozzá a lisztet.
4. A megsült tésztaalapra kanalazzuk a krémes massza kétharmadát. Az étcsokit egy kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel, és keverjük a megmaradt krémbe. Kanállal csepegtessük a süti tetejére, kicsit forgassuk is át a kanállal, így lesz márványos.
5. Tegyük a forró sütőbe, 15 perc után csökkentsük a lángot 170 fokra, és süssük további 35-40 percig. Zárjuk el a gázt, és hagyjuk bent pihenni 10 percre. Ekkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
Jéghideg málnás cheesecake
Hozzávalók a torta alapjához:
- 1 evőkanál cukor
- 8 evőkanál vaj
- 15 db (angolok vajas keksze) Shortbread
Hozzávalók a fagyihoz :
- 1/4 csésze cukor
- 4 db tojássárgája
- 4 dl tejszín
- 3 evőkanál citrom leve
- 1 csésze (pürésítve) eper vagy málna
- 230 g krémsajt
- 1 csésze görög joghurt
A kekszet a cukorral és a vajjal összekeverjük, majd egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. A fagyihoz a cukrot a tojással fehéredésig keverjük. A tejszínt forráspontig hevítjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz, alacsony tűz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük. Vigyázzunk, nehogy felforrjon. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a joghurtot és a krémsajtot, a citromlevet és az epret.
Fagyigépbe tesszük, és 25-30 perc alatt krémesre keverjük. Ha nincs gépünk, akkor 3 órára mélyhűtőbe tesszük, és félóránként átkeverjük. Ha megvagyunk ezzel, ráhalmozzuk a kekszalapra, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.
Amarettós sajttorta
Hozzávalók:
- 2 teáskanál (olvasztott) vaj
- 2/3 csésze amaretto keksz
- 1 evőkanál cukor
Töltelék:
- 1 teáskanál liszt
- 2/3 csésze cukor
- 2 db tojás
- 500 g krémsajt
- 3/4 teáskanál mandulaaroma
A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és a cukorral, majd alaposan belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába. 180 fokos sütőben 5-6 percig sütjük, közben elkészítjük a tölteléket:
A krémsajtot a liszttel elkeverjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a lisztes krémsajthoz, és végül mehet hozzá a mandulaaroma. A masszát ráöntjük a tésztára és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha krém már nem folyós. Hűtőben 3-4 óra alatt készre hűtjük.
Csokis sajttorta
Hozzávalók:
Az alaphoz
- 25 dkg zabkeksz
- 6 ek. olvasztott vaj
A sajtkrémhez
- 2 doboz lágy krémsajt (mascarpone, Philadelphia stb.)
- 2,5 dl tejszín
- 3 egész tojás + 2 tojássárga
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 3 ek. holland kakaópor
- 4 ek. Kahlua kávélikőr (elhagyható)
- fél tk. vaníliaaroma
- fél mk. őrölt fahéj
A csokoládémázhoz
- 25 dkg legalább 70 százalékos étcsokoládé
175 fokra melegítsd elő a sütőt. Bélelj ki sütőpapírral egy kerek, kapcsos tortaformát.
A kekszet daráld apróra, majd az olvasztott vajjal keverd össze. Amikor jól összeállt, nyomkodd el egyenletesen az előkészített tortaformában.
A guszta sajttorta krémjéhez robotgéppel keverd össze a sajtkrémet és a tejszínt. Továbbra is kevergetve add hozzá egyesével a tojásokat, majd a tojássárgákat, a porcukrot, végül a fahéjat. Kevergesd 2-3 percig. Jöhet bele a kakaópor és a vaníliaaroma, keverd még legalább fél percig.
A gőz fölött megolvasztott csokoládét és a kávélikőrt már fakanállal keverd a sajttorta különleges krémjébe.
Töltsd a krémet a tortaalapra, majd félig vízzel megtöltött tűzálló edényre helyezve a tortaformát, told az előmelegített sütőbe, és süsd másfél órán át. A sütési idő lejártát követően kapcsold le a készüléket, de a csokis sajttortát még hagyd 45 percig a zárt sütőben.
Kivéve a sütőből várd meg, hogy a sajttorta teljesen lehűljön, majd tálalás előtt, fóliával letakarva legalább 6 órát pihentesd a hűtőszekrényben is.
Áfonyás, fehér csokis minisajttorták
(sütés nélkül)
Hozzávalók 8 db-hoz:
- 150 g darált keksz
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál porcukor
- 100 ml olvasztott vaj
A krémhez:
- 250 g natúr krémsajt
- 100 g édes habtejszín (cukrászhab)
- 1 kiskanál habfixáló
- 100 g fehér csokoládé
- kb. 3-4 evőkanál porcukor
- 100 g áfonya
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál cukor
- muffin-sütőforma, papírkosarak
1. A muffinformát béleljük ki papírkosarakkal. A kekszdarát keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, majd egyenletesen nyomkodjuk bele a muffinforma aljába. Tegyük be a hűtőbe dermedni.
2. Az áfonyát forraljuk össze a cukorral és a vízzel, majd turmixoljuk le. A fehér csokoládét egy kis kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel.
3. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, a megolvadt fehér csokit, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral. A krém egyharmadát dolgozzuk össze az áfonyapürével, és kenjük a kekszes alapra, majd kenjük rá a fehér krémet is. Néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni.
Feketeerdő sajttorta
(sütés nélkül)
Hozzávalók:
- 200 g darált keksz
- 150 g olvasztott vaj
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál porcukor
- 3-4 evőkanál meggylekvár
- 375 g natúr krémsajt
- 200 ml habtejszín (édesített cukrászhab)
- 1 csomag habfixáló
- 50 ml víz
- 100 g magozott meggy (vagy cseresznye)
- 1 kiskanál instant zselatin
1. A tortaformát béleljük ki folpackkal úgy, hogy a peremén kihajtva legyen. A darált kekszet keverjük össze a kakaóporral, porcukorral és olvasztott vajjal, és egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába. Tegyük be a hűtőbe.
2. A cukrászhabot verjük fel kemény habbá, közben adjuk hozzá a habfixálót is. Keverjük bele a krémsajtot, és édesítsük ízlés szerint 2-4 evőkanál porcukorral.
3. A meggyet forraljuk össze a cukorral, a vízzel, majd adjuk hozzá a zselatinport. Forraljunk egyet rajta, és tegyük félre hűlni.
4. A kekszalapot kenjük meg meggylekvárral, és a forralt meggyszirupból vegyünk ki néhány szem meggyet és tegyük a lekvárra, a többit meghagyjuk a tetejére.
5. Egyenletesen kenjük az alapra a krémsajtot, és amikor a zselatinos meggy dermedni kezd, öntsük a tetejére. Tegyük a hűtőbe dermedni.
Banános cheesecake
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 100 g csokis zabkeksz
- 40 g vaj
- 2 nagyobb tojás
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 250 g krémsajt
- 120 g banán (kb. 1 db)
- 5 g kukoricakeményítő
- 1 db tojás
- 150 g tejföl
- 1 evőkanál lime-lé
- 1 lime reszelt héja
1. A zabkekszet aprítógépben ledaráljuk, az olvasztott vajat hozzáadjuk és egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába egyengetjük, és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. De lehet akár 15 is.
2. Közben a (2 db + 1 sárgája) tojásokat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a krémsajtot, a villával szétnyomkodott banánt és a keményítőt. Alaposan összekeverjük, majd ráöntjük az elősütött kekszes alapra. A ráöntés legyen inkább rákanalazás, én ugyanis az eredeti recept szerint írtak szerint 5-8 percig sütöttem az alapot, ami kevés volt, és amikor ráöntöttem a krémet, akkor az szépen szétnyomta a még át nem sült alapot, szóval azt mondom, hogy süssétek az alapot legalább 10 percig, és utána is csak óvatosan, kanalazva adagoljátok rá a krémet. 180 fokon sütjük 10 percig, majd 150 fokon sütjük további 25 percig.
3. Közben a tejfölt kikeverjük a tojással, a lime héjával és levével, és ha lejárt a 25 perc is, akkor óvatosan a szilárdulásnak induló krémre kanalazzuk. Így sütjük még további 15 percig, majd elzárjuk a sütőt és hagyjuk teljesen kihűlni.
Még több sajttorta az NLCafén:
- Sütőtökös sajttorta – ilyen finomat még nem ettél
- Mennyei fehér csokis sajttorta
- Áfonyás sajttorta