Olyan kedvenceket válogattunk össze, amelyeket szívesen megesznek a gyerekek, így méltó módon zárjuk a nyarat, és talán az iskolába is nagyobb kedvvel térnek vissza. Persze nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szeretni fogják ezt a menüt. Elvégre egész nyáron a gyors és diétás hétvégi menüket váltogattuk, ideje egy kicsit lazítani. Aztán jövő héten újra visszatérhetünk a vitaminbombákkal teli hétvégi menühöz.
Gyümölcsös–krémsajtos bundás kenyér
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 szelet toast kenyér vagy kalács
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1 púpozott ek. áfonyalekvár
- 10 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
- 2 egész tojás
- vaj a sütéshez
A krémsajtot keverjük el a lekvárral. Kenjünk meg a kenyerek egyik felét az édes, gyümölcsös krémsajttal, szórjunk rájuk kevés gyümölcsöt, majd fordítsunk össze egy-egy szeletet. A tojásokat enyhén verjük fel egy mély tálban. Kb. 5 dkg vajat olvasszunk fel teflonserpenyőben, mártsuk meg a kenyereket a tojásban, és süssük mindkét oldalukat szép pirosra.
Málnaleves fagyival
Hozzávalók:
- 50 dkg málna
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- ízlés szerint méz
- 4 gombóc vaníliafagylalt
40 dkg málnát turmixgépbe teszünk, ráöntjük a tejszínt, a tejet, a vizet, és 2-3 evőkanál mézet. Simára turmixoljuk, majd átszűrjük a levest, és jó hidegre hűtjük. Tálaláskor 1-1 gombóc fagylaltot és málnaszemeket teszünk a tányérba, erre szedjük a levest.
Paradicsomos spagetti húsgombóccal
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 2 kis doboz hámozott, darabolt paradicsom (frissel még finomabb)
- 50 dkg spagetti
- 50 dkg darált sertéshús
- só, fekete bors, oregánó (szurokfű)
- 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítése:
A hagymát finomra vágjuk, és zúzott fokhagymával együtt kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, valamint 2 dl vizet, ízesítjük sóval, borssal és oregánóval. Lassú tűzön, időnként megkeverve, egy órán át főzzük. Közben a darált húst összekeverjük sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemmel. Alaposan összegyúrjuk, és apró, gyűszűnyi golyókat formázunk belőle. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és több részletben megpirítjuk a húsgolyókat, majd 20 percig főzzük a paradicsomszószban. A tésztát a csomagon olvasható ideig főzzük sós vízben, majd összekeverjük a paradicsomos húsgolyókkal.
Csokitorta (titkos hozzávalóval)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 tojás
- 1,75 dl étolaj
- 15 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott étcsokoládé
- 20 dkg cékla
- 20 dkg búzaliszt
- 10 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 15 dkg puha vaj
- 12 dkg porcukor
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
A tetejére:
- 2-3 dkg szeletelt mandula
A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, az olvasztott étcsokoládét és belereszeljük apró lyukú reszelőn a (meghámozott) céklát. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és kakaóport, és alaposan kikeverjük. A masszát egy kb. 22-24 cm átmérőjű (kivajazott-kakaóporral körbeszórt) tortaformába simítjuk, és 170 fokon kb. 45 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk.
A krémhez a puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport, és összekeverjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém felével, majd ráhelyezzük a felső lapot, és a krém másik felét a tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára, majd szeletelt mandulával szórjuk meg tálalás előtt.
Túrógombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 10 dkg búzadara
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 tojás
- 1 pohár tejföl
- 5 dkg porcukor
- 2 ek. étolaj
- 1 ek. reszelt citromhéj
- ízlés szerint só
A túrót nagyobb edényben burgonyanyomóval vagy villával alaposan törd össze. A tojásokat keverd habosra, és add a túróhoz. Keverd hozzá a búzadarát és a reszelt citromhéjat is, ízlés szerint sózd. Fóliával takard le, és tedd a hűtőbe 2-3 órára, hogy a tökéletes túrógombóc jól összeállhasson.
Közben az étolajat serpenyőben forrósítsd fel, és pirítsd meg rajta a zsemlemorzsát.
Nedvesítsd be a kezed, és így formálj a túrós keverékből közepes nagyságú gombócokat. Fazékban forralj vizet, tégy bele evőkanálnyi sót, dobd a forrásban lévő vízbe a túrógombócokat, és nagyjából 5-8 perc alatt főzd ki. Miután feljönnek a víz tetejére, hagyd még kicsit főni, de 1-2 perc múlva már biztosan kellően megpuhulnak.
Forgasd a túrógombócokat a zsemlemorzsába. Tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve kínáld a legjobb recept szerinti túrógombócot.