Hasonlóan a gyereknapi hétvégi menühöz, most is olyan receptekkel készültünk, melyeket ránézésre és kóstolás után is szívesen megesznek majd a gyerekek. Ki tudna ellenállni egy jégkrémformába öntött smoothie-nak, vagy egy jó grillcsirkének, amit aztán még egy kis brownie-val is leöblítünk? A vitaminbombákkal teli hétvégi menü és a hedonista hétvégi menü között valahol félúton egy ilyen is belefér.
Smoothie-jégkrém
Hozzávalók 6 jégkrémhez:
- 2 bögre görög joghurt
- 3 evőkanál méz
- 1 bögre granola
- 500 ml vörösbogyós-turmix (előre elkészítve, vagy készen vásárolva)
- jégkrémforma
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a granolát egy evőkanál mézzel.
- Egy másik tálban keverd össze a joghurtot a maradék 2 evőkanál mézzel.
- A jégkrémforma tetejébe szórj egy kis granolát. Utána jöhet egy kis görög joghurt, majd smoothie. Ezt ismételd, amíg meg nem telik a forma.
- 3-4 órára tedd mélyhűtőbe.
Forrás: Popsugar
Fahéjas szilvaleves
Hozzávalók:
- 60 dkg szilva
- 2 ek cukor
- 1 ek keményítő
- 1 db kisebb citrom
- pici darab fahéjrúd
- 8 db szegfűszeg
- 1,2 liter víz
- 1 dl tejszín
1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és feldaraboljuk.
2. A cukrot a vízbe öntjük és egy nagyobb fazékban feltesszük főni.
3. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a citrom héját, és egy pohárka vízben elkeverve a keményítőt.
4. Kb. 5 perc elteltével hozzáadjuk a szilvát, majd 10 perc főzés után kivesszük a fahéjdarabot, a szegfűszeget és a citromhéjakat, és végül hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük és hűlni hagyjuk.
Sült csirke zöldségekkel
Hozzávalók:
- 1 egész csirke belsőségek nélkül (kb. 1,5 kg)
- 10 dkg vaj
- 1 tk. só frissen őrölt bors
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 citrom
- 5-6 sárgarépa
- 40 dkg zöldborsó
- 1-2 édesburgonya
- 2 fej fokhagyma
- 3 fej lila hagyma
A csirkét alaposan megmossuk, és papírtörlővel megszárítgatjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és a szintén félbevágott citrommal együtt a csirke belsejébe tömjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a sót és a borsot, majd alaposan bekenjük, bemasszírozzuk vele a csirkét (minden oldalát). Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (légkeverésen, ha van) és egy mélyebb sütőtálba helyezzük a csirkét. Sütőbe toljuk 80-90 percre úgy, hogy a melle legyen lefelé.
Félidőben óvatosan megfordítjuk a csirkét, hogy a melle legyen felül. Közben – amikor már beraktuk a csirkét a sütőbe – előkészítjük a zöldséget, meghámozzuk és feldaraboljuk: a fokhagymát gerezdekre, a sárgarépát csíkokra, a lila hagymát negyedekre, az édesburgonyát felkarikázzuk. Kb. akkor, amikor a csirkét megfordítjuk, egy nagy tepsibe beleszórjuk a zöldségeket: egyik felébe a répát és a borsót, másik felébe az édesburgonyát, a lila hagymát és a fokhagymagerezdeket. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és ezt is betesszük a sütőbe. Egyszer-kétszer kicsit átforgatjuk, majd a csirkével egy időben kivesszük a sütőből.
Márványos brownie
Hozzávalók:
- 100 g liszt
- 200 g cukor
- 2 tojás
- 125 g vaj
- 125 g étcsokoládé
- 1 mk. sütőpor
- 2 ek. kakaópor
- 1 fej cékla
A tetejére:
- 125 g krémsajt
- 2-3 kanál porcukor
Vajazzunk ki egy kisebb tepsit (kb. 22 x 22 cm-est), és az aljára fektessünk sütőpapírt.
Tegyük az étcsokoládét és a margarint egy hőálló tálba, és gőz fölött olvasszuk fel. Egy nagy tálban keverjük simára a tojásokat és a cukrot, adjuk hozzá a kakaóport és a már langyosra hűlt megolvasztott vajas csokoládét. Állítsuk össze egynemű masszává, szitáljuk bele a sütőporral elkavart lisztet. Adjuk hozzá a lereszelt céklát, és forgassuk össze, majd öntsük a keveréket a tepsibe.
Kanalazzuk a tetejére a krémsajtot, késsel csíkozzuk, márványosítsuk a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. Az első 5 percben magasabb hőfokon süssük, aztán csökkentsük a hőmérsékletet 160-170 fokra.
Pizzás csiga
Hozzávalók:
- csipetnyi cukor
- 2+3 ek. olívaolaj
- 165 ml meleg víz
- 15 g élesztő
- 300 g búzaliszt
Hozzávalók a töltelékhez:
- só, őrölt fekete bors
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- egy kis csokor bazsalikom
- 1 tk. szárított oregánó
- 200 g passzírozott paradicsom
- 200 g mozzarella
A tésztához az alapanyagokat gyors mozdulatokkal összekeverjük, és rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. A mozzarellát kisebb darabokra tépkedjük, a töltelék hozzávalóit előkészítjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és mindkét darabot nagyobb téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a paradicsommal, rátesszük a mozzarellát, sózzuk, borsozzuk, és oregánóval szórjuk meg, majd feltekerjük, és 1-2 cm széles darabokra vágjuk. 200-210 fokon kb. 20 percig sütjük.
Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – a hétvégi menü főszereplői
- Hétvégi menü: az egészségestől a klasszikusig
- Szezonális hétvégi menü júniusban