Gasztro

Ezek a legfinomabb sajtos chipsek

Újabb terméktesztet végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, ezúttal tízféle sajtos ízesítésű chipset teszteltek. Nem mindegyik termék felelt meg az előírásoknak.

Átfogó tesztsorozatnak vetett alá a Nébih 10-féle sajtos chipset, a szakemberek vizsgálták a burgonyaszirmok glutaminsav-, transz-zsírsav-, akrilamid-, zsír- és sótartalmát is.

Az ízek intenzitásában nagy szerepet játszó glutaminsavból egy kilogramm termék legfeljebb 10 g-ot tartalmazhat, a vizsgált chipsek közül mindegyik határértéken belül volt, az érték 2,9 és 5,8 g/kg között változott. Ugyancsak a jogszabályban előírt mennyiségen beül maradt mind a tíz vizsgált chips transz-zsírsav-tartalma is.

Tízféle sajtos chipset tesztelt a Nébih

Tíz chips közül kettőben a figyelmeztető érték felett volt az akrilamid, amely szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik. A gyártóknak törekedniük kell a minél alacsonyabb értékekre, a Nébih jelezte is a vállalkozásoknak a problémát.

Mind a tíz chips teljesítette a sótartalmi elvárásokat, viszont a zsírtartalom az egyik termékben a csomagoláson feltüntetett érték felett volt, így a hatóság kénytelen volt figyelmeztetésben részesíteni a gyártót.

Ezeken felül a tíz chips csomagolását is alaposan átnézték a szakemberek, akik hat csomagoláson találtak hiányosságot, ezek miatt a hivatal a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hibák kijavítására.

Nem maradhatott el a chipsek kedveltségi tesztje sem, amelyben laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek ízét, külső megjelenését, állományát, illatát és színét, kialakítva ezzel a sajtos chipsek rangsorát. 

Első lett a Lay’s Sajtos ízű burgonyachips, második a Pringles Sajtos ízesítésű snack, míg harmadik helyen a Chio Sajtos burgonyachips végzett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top