A 46 éves Sebastian Bras-nak elege lett a túzott stresszből. Nyugodtabban szeretne élni és dolgozni, ezért azt szeretné, hogy a jövő évben megjelenő Michelin-kalauzban már ne szerepeljen az étterme. A közép-franciaországi egységet még apja, Michel hozta létre 1992-ben, a Sequet aztán 1999-ben kapta meg az étteremajánló legmagasabb pontszámát, a három csillagot.
Bras egy Facebook-üzenetben közölte követőivel döntését, amit családjával egyetértésben hozott meg. „Lehet, hogy elvesztem a híremet, de nem érdekel, elfogadom” – mondta a sztráséf.
Ezzel a döntéssel ő az első, aki hivatalosan mondana le a vendégcsalogató csillagokról, az ezeket kiosztó bizottság egyik tagja, Claire Dorland-Clauzel azonban közölte, Bras kérését „nyugtázták”, de hogy kikerül-e a kalauzból, nem rajta múlik.
Olyan viszont már előfordult, és erre utal Bras is, hogy egy sikeres séf az elvárások, a mindennapi nyomás miatt öngyilkos lett. 2003-ban Bernard Loiseau végzett magával.
Alain Senderens, aki tavaly hunyt el, ugyan nem kérte a gasztrokalauztól, hogy mellőzzék a továbbiakban, máshogy oldotta meg: elkezdett egyszerűbb ételeket készíteni, így kikerült az egész világon ismert és a vendégáramlást nagyon is meghatározó kiadványból.
Nem így Bras, ő tartani szeretné magát saját, bevált receptjeihez, tehát nem akarna a minőségből alább adni, viszont a kéretlen marketingből nem kér többet. A Le Suquet egyébként a 27 háromcsillagos francia étterem közül az egyik.
(via Telegraph)