Gasztro

Kiborult a sztárséf, megválna Michlein-csillagjaitól

A neves gasztrokalauzból eddig még senki sem kérte a kivételét.

A 46 éves Sebastian Bras-nak elege lett a túzott stresszből. Nyugodtabban szeretne élni és dolgozni, ezért azt szeretné, hogy a jövő évben megjelenő Michelin-kalauzban már ne szerepeljen az étterme. A közép-franciaországi egységet még apja, Michel hozta létre 1992-ben, a Sequet aztán 1999-ben kapta meg az étteremajánló legmagasabb pontszámát, a három csillagot. 

Sebastien Bras (balra) apjával, Michellel (Fotó: AFP)

Bras egy Facebook-üzenetben közölte követőivel döntését, amit családjával egyetértésben hozott meg. „Lehet, hogy elvesztem a híremet, de nem érdekel, elfogadom” – mondta a sztráséf

Ezzel a döntéssel ő az első, aki hivatalosan mondana le a vendégcsalogató csillagokról, az ezeket kiosztó bizottság egyik tagja, Claire Dorland-Clauzel azonban közölte, Bras kérését „nyugtázták”, de hogy kikerül-e a kalauzból, nem rajta múlik. 

Olyan viszont már előfordult, és erre utal Bras is, hogy egy sikeres séf az elvárások, a mindennapi nyomás miatt öngyilkos lett. 2003-ban Bernard Loiseau végzett magával.

Alain Senderens, aki tavaly hunyt el, ugyan nem kérte a gasztrokalauztól, hogy mellőzzék a továbbiakban, máshogy oldotta meg: elkezdett egyszerűbb ételeket készíteni, így kikerült az egész világon ismert és a vendégáramlást nagyon is meghatározó kiadványból.

Nem így Bras, ő tartani szeretné magát saját, bevált receptjeihez, tehát nem akarna a minőségből alább adni, viszont a kéretlen marketingből nem kér többet. A Le Suquet egyébként a 27 háromcsillagos francia étterem közül az egyik.

(via Telegraph)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top