Az olasz sztárséf, akinek legendás, 3 Michelin-csillagos éttermében 600 eurós menük közül válogathatunk, a refettoriók, vagyis az ingyenes népkonyhák hagyományát akarja a kezdeményezéssel visszahozni. Az ilyen ingyenkonyhákon korábban jellemzően a hirtelen lecsúszott, munkanélkülivé vált egykori középosztálybeliek juthattak ingyen meleg ételhez – írta a HVG.
Bottura úgy véli, hogy ma is nagyon sokan szorulnak rá az ingyenes étkezésre, de nem könyöradományt, hanem valódi, minőségi fogásokat akar nekik adni.
Első ingyenes éttermét a 2015-ös milánói expo idején nyitotta, ahol a meghívott séfek kidobásra ítélt alapanyagokból készítettek fejedelmi fogásokat a rászorulóknak. Ugyanezt a kezdeményezést 2016-ban, az olimpia idején Rióban folytatta, ahol hasonló rendszerben, nemzetközileg ismert konyhaművészek kényeztették a nincsteleneket az olimpia falu éttermeiből megmentett, kidobásra ítélt zöldségek, húsok és egyéb termékek felhasználásával.
A következő állomás London volt, ahol ez év elején működött néhány hétig egy Michelin-csillagos népi kifőzde. Massimo Bottura a Le Figarónak elmondta, hogy az USA-ban létrehozta ugyanezzel a céllal a Food for Soul alapítványt, amely a Rockefeller Foundationtől kapott támogatást, így hamarosan Amerikában is nyílik két refettorio. Bottura következő célpontja Párizs: itt is nyitna Michelin-csillagos ingyenes menzát, mert szerinte a francia főváros a második legfontosabb város Európában London után.