Az eredeti New York-i sajttorta már sok mindenkit megihletett, így megszámlálhatatlan verziója létezik és kering is a világhálón. Mi most egy másik nagy kedvenccel, a tiramisuval kombináltuk. Az eredmény pedig fantasztikus.
Sajttorta, a nagy kedvenc
Azt semmiképpen sem szeretnénk állítani a tiramisu-sajttortáról, hogy egy könnyű desszert, tehát aki hajlamos a bűntudatra, annak inkább más ebéd utáni finomság után kell néznie. Bár létezik sokkal becsapósabb verziója is, hiszen az epres sajttortát a gyümölcs miatt nem is gondoljuk annyira vészesnek. Persze létezik egészen ígéretes rapid sajttorta, ami sütés nélkül készül, így az elfoglalt háziasszonyok imádni fogják. A legkisebbeknek pedig a színes unikornis-sajttorta lesz a tuti befutó.
A tiramisu-sajttorta hozzávalói (22 cm-es formához)
Az tortaalaphoz:
- 20 dkg babapiskóta
- 12,5 dkg olvasztott vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 5 tojássárgája
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg cukor
- fél dl tej
- 2 csésze kávé
- rumaroma
- 3 db lapzselatin
- cukrozatlan kakaópor
A tiramisu sajttora elkészítése
Fontos, hogy a tojások szoba-hőmérsékletűek legyenek, a mascarponét pedig fél órával előbb vegyük ki a hűtőből, mielőtt nekiállunk elkészíteni a tiramisu-sajttorát.
- A babapiskótákat egy késes aprítógépben összetörjük egészen porállagúra, majd egy nagyobb edényben összedolgozzuk a vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal. Teljesen homogén állagúnak kell lenni.
- A kapcsos tortaformát kibéleljük sütőpapírral, a masszát belenyomkodjuk egy evőkanál hátoldalával, és szépen elsimítjuk. Frissen tartó fóliával lefedve 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- A zselatinlapokat közben hideg vízbe áztatjuk 10 percre. A tejet összeforraljuk a kávéval és a rumaromával. A beáztatott zselatinlapokat beletesszük a meleg kávéba, és feloldjuk, majd hagyjuk az egészet kihűlni.
- Egy másik edényben alaposan összekeverjük a mascarponét a cukorral és a tojássárgájával, míg egy selymes krémet nem kapunk. A kávés zselatint is a krémhez adjuk, összekeverjük.
- A hűtőben 1 órát pihent tortaalapról levesszük a fóliát, ráhalmozzuk a krémet, és szépen elsimítjuk. Legkevesebb 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük megdermedni.
- Kakaóporral megszórva tálaljuk.