Ha az egész Márton-napi menüt a libára hangoljuk, akkor nem lesz az az érzésünk, hogy a liba combját kivételezett helyzetbe hoztuk, így ugyanis esély van az állat többi részének felhasználására is. Sokkal többféle finomság kerülhet a Márton-napi menübe, mint első azt gondolnánk: libarillette, libamájkrémes pirítós, libatepertős burgonyakrokett.
Fűszeres libaleves
Hozzávalók:
- 60 dkg libanyak
- 40 dkg libaszárny
- 1 fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 3 fehérrépa
- 1 csokor friss petrezselyem
- 5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg zellergumó
- só, egész bors
- 2-3 szem szegfűszeg,
- fél rúd fahéj
Elkészítés:
- A megmosott és feldarabolt libanyakat, libaszárnyat, az egészben hagyott vöröshagymával, sóval, borssal, szegfűszeggel és a fahéjjal feltesszük főni hideg vízben. Lassan főzzük, a keletkező habot szedjük le.
- 1-1,5 órát gyöngyözve főzzük, majd hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldséget is. Ezeket puhára főzzük, majd tálalás előtt megszórjuk friss petrezselyemmel.
Ludaskása
Hozzávalók:
- 60 dkg libaaprólék
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 ek. libazsír
- 20 dkg rizs
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
- A liba-apróhúsból levest készítünk: a megmosott húst feltesszük hideg vízben főni, sóval, borssal és a hagymákkal. 45 percig főzzük, közben a habját leszedjük.
- Mikor már majdnem megfőtt a hús, jöhetnek a zöldségek, darabolva. Ezeket is puhára főzzük a készülő levesben.
- Leszűrjük a levest, a húst leszedjük a csontokról és felkockázzuk a megfőtt zöldségekkel együtt.
- A rizst a libazsíron megfuttatjuk, majd felöntjük 2-3-szoros mennyiségű leszűrt levessel és elkezdjük megfőzni.
- Mikor már félig megfőtt a rizs, hozzáadjuk a húst és a zöldségeket is, és készre pároljuk a ludaskását.