Gasztro

Ezt nem gondoltad volna a salátáról

Napi egy adag zöldsaláta fiatalon tarthatja az agyat egy új kutatás szerint.

Sokat segíthet az agy frissességének megőrzésében napi egy tál zöld leveles zöldségekből készült saláta, legalább is erre jutottak a chicagói Rush Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói. A Neurology folyóirat legfrissebb számában publikált tanulmány szerint a naponta zöld leveles salátát is fogyasztó idősek agyműködése lassabban hanyatlik, mint azoké, akik ritkán vagy soha nem esznek ilyesmit. 

Ezt olvastad már?

Bitang jó karácsonyi köret

Ez is érdekelhet Megnézem

A tanulmányhoz 960 résztvevő adatait elemezték, akik a kutatás kezdetekor átlagosan 81 évesek voltak, és nem szenvedtek demenciában.

A kutatás alatt öt csoportra bontották a résztvevőket aszerint, hogy milyen gyakran ettek zöld leveles salátát. A kognitív teszten elért eredményeiket összehasonlították azokéval, akik a legtöbb salátát (napi átlag 1,3 adagot) ették, valamint azokéval, akik a legkevesebbet, átlag napi 0,1 adagot.

A napi legalább egy adag salátát fogyasztók a szellemi teljesítményüket tekintve a kutatás végére 11 évvel fiatalabb képet mutattak, mint a nem salátázók.

„A tanulmány nem bizonyítja, hogy a zöld leveles salátát fogyasztók agya lassabban öregszik, ugyanakkor erre a kapcsolatra utal. A tanulmány nem zárhatja ki a kapcsolat egyéb lehetséges okait” – hangsúlyozták a szerzők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top