Ez is azok közé a hedonista hétvégi menük közé tartozik, amelyet újra és újra el kell készíteni, akár így együtt, akár külön-külön is a reggelit, ebédet és a vacsorát. Persze aztán majd jövő héten megint visszatérünk a diétás hétvégi menühöz, de most nagyon jól fog esni ez a kis dőzsölés. Elvégre már 2 hét eltelt karácsony óta.
Kávés kuglóf csokival
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 5 kettéválasztott tojás
- 1 dl olaj
- 180 ml forró víz
- 1 kk. sütőpor
- 22 dkg búzaliszt
- 2 ek. instant kávé
a csokimázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 125 ml habtejszín
A tojásfehérjéket a cukorral verjük fel kemény habbá. A kávét oldjuk fel a forró vízben. Egy tálkában dolgozzuk össze az olajat a tojások sárgájával, adjuk hozzá a kávét. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Keverjük jól át, majd forgassuk bele a tojások keményre felvert habját. Egy kuglófforma alját, oldalát kenjük ki vajjal, és hintsük meg liszttel. Töltsük bele a kávés masszát, és kb. 40 perc alatt süssük készre. Amikor kihűlt, kenhetünk a tetejére csokimázat. Ehhez melegítsünk fel fél bögre, kb. 125 ml habtejszínt, és tördeljünk bele egy tábla étcsokoládét. Keverjük, amíg a csoki felolvad. Hűtsük le, és kenjük be vele a kuglóf tetejét.
Kukoricaleves csirkemellel
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg csirkemellfilé
- 25 dkg kukorica (konzerv)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb kápia paprika
- 1 szem paradicsom
- 2 szál sárgarépa
- 2 dl főzőtejszín
- só, frissen őrölt bors
- negyed lime leve
- olívaolaj
- tortillachips
- friss koriander
- csilikrém a tálaláshoz
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon. Adjuk hozzá az apróra kockázott csirkehúst, a zúzott fokhagymát. Enyhén pirítsuk le. A paprikát kockázzuk, a tisztított répát csíkozzuk fel vékonyan, adjuk őket a húshoz a feldarabolt paradicsommal és a lecsöpögtetett kukoricával együtt. Öntsük fel 0,8–1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, forralva főzzük a levest 20 percet. Keverjük el benne a tejszínt, egyet forraljunk rajta, lime-lével ízesítsük. Aki szereti, tálaláskor keverjen bele csilikrémet, aprított koriandert, és kínáljon mellé tortillachipset.
Töltött sütőtök
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,5 kg sütőtök
- 50 dkg darált marhahús
- 5 ek. sűrített paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg kuszkusz/bulgur
- olívaolaj
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt római kömény
- 1 ek. curry fűszerkeverék
- só, frissen őrölt bors
Olívaolajon dinszteljük meg az apróra kockázott vöröshagymát. Adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk le, majd a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítsük. Adjuk hozzá a paradicsompürét, 1 dl vizet. Lefedve főzzük puhára a húst 1 óra alatt. Lobogó sós vízben főzzük ki a kuszkuszt, szűrjük le, keverjük a raguhoz. A tököt vágjuk ketté, vájjuk ki a belsejét, töltsük meg a raguval. 230 fokos sütőben süssük 35-40 percet a töltött tököt. Vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel szórva tálaljuk.
Diós-karamelles almatorta
Hozzávalók:
A diós-almás alaphoz:
- 2 alma
- 50 g dióbél
- ½ citrom frissen facsart leve
- 100 g porcukor
- 3 tojás
- 150 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- ½ tk. szódabikarbóna
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. frissen reszelt szerecsendió
- csipetnyi só
A tetejére:
- 200 ml hideg tejszín
- 3 ek. + 2 tk. kristálycukor
- 1 ek. arany- és ezüstszínű cukorgyöngy
A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk, és sodrófával kisebb darabokra hengereljük.
A lisztet a sütőporral átszitáljuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kockacukor nagyságú darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével, megszórjuk az őrölt fahéjjal, valamint a szerecsendióval, és összekeverjük a pirított dióval. A tojást a porcukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, majd belekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es tortaformába simítjuk, megszórjuk a fűszeres diós almával, és 200 fokra előmelegített tepsiben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Egy nagy serpenyőbe három evőkanálnyi kristálycukrot szórunk, és közepes lángon sötét karamellé főzzük. A karamell kétharmad részét a kihűlt diós-almás alapra, a maradék egyharmadot pedig sütőpapírra csorgatjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul. A hideg tejszínt két teáskanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és a már kihűlt almás alapra kenjük. A tetejére karamelldarabkákat tűzünk, megszórjuk a cukorgyönggyel, és a tortát behűtve tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Szardellaszószos spagetti Nigellától
Hozzávalók (2 főre):
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 35 ml olívaolaj (kb. 2,5 ek.)
- 1/4 tk. cukor
- 30-35 g olajban eltett szardella
- 10 g vaj
- 60 ml teljes tej
- 250 g linguine, spagetti, bucatini
- 1 nagy csokor petrezselyem
A vöröshagymát és a fokhagymagerezdet megtisztítjuk, késes robotgépben pépesre aprítjuk. Erre azért van szükség, mert így a szószba jobban beleolvad a hagyma, lágy, selymes mártás lesz a végeredmény. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, lassan, kis lángon aranyszínűre pároljuk a hagymát. Ez körülbelül tíz perc. Hozzáadjuk a cukrot, majd további 1 percig hagyjuk párolódni. A szardellákat nagyon apróra vágjuk, és a hagymás püréhez adjuk. Addig kevergessük, amíg a szardella el nem olvad, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet. Miután az egész homogénné vált, levesszük a tűzről.
A szósz készítése közben a tésztát lobogó, sós vízben harapható állagúra főzzük. A kész tésztát leszűrjük, néhány evőkanál főzőlevet tegyünk félre. A tésztát a szószhoz keverjük, majd annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy a szósz megfelelő sűrűségű legyen. Végül a tésztát megszórjuk a durvára vágott petrezselyemmel, és ezzel is összeforgatjuk.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.