Gasztro

Csokis túlélőszettek januárra

Összeszedtünk rengeteg jó csokis tippet, hogy nektek is legyen egy csokis túlélőszettetek a télre.

Kezdjük is az elején, a legegyszerűbb csokis édességekkel, a különféle pohárkrémekkel. Bármilyen joghurtos/mascarponés/tejszínes/túrós édességet feldobhatunk egy kis csokival. Itt igazán nincsenek szabályok: a csoki belekerülhet magába a krémbe: olvasztva vagy akár apróra darabolva is, de ha nem a krémhez keverjük, akkor akár a rétegek közé vagy a tetejére csorgatva/szórva is sokat dob majd az édességen. Komplett csokimennyországba lépünk, ha az egész desszert csokis alapanyagokból áll: a csokispiskóta-darabokból, csokis habból és olvasztott csokiból összeállított pohárkrémnél kevés jobb dolog van, ami egy szürke januári nappal történhet.

Csokis-banános pohárkrém

Hozzávalók:

  • 8 dkg (+ a tetejére 5 dkg) étcsokoládé
  • 2-3 db banán
  • 3 dl habtejszín
  • kakaós piskóta/csokis sütemény/csokis keksz morzsája
  • 5 dkg porcukor

A 8 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ha kész, félretesszük kicsit hűlni. A habtejszínt kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is. Az enyhén kihűlt – de nem dermedt – étcsokoládét elkeverjük a felvert tejszínhabban. A kakaós piskótát kézzel szétmorzsoljuk, a banánt felszeleteljük.

1-2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertet: A pohár aljába morzsát szórunk, ráhelyezünk pár szelet banánt, majd egy adag csokis tejszín következik. Ezután ismét csokimorzsa, banán és krém következik, egészen a pohár tetejéig. A tetejére morzsát szórunk, a maradék 5 dkg étcsokit megolvasztjuk, és abból is csepegtetünk rá.

Csokimousse

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 250 g minőségi étcsokoládé (60-70%-os)
  • 30 g vaj
  • 4 tojássárgája
  • 6 tojásfehérje
  • 50 g cukor
  • 1 evőkanál rum/konyak

A csokoládét olvaszd fel vízgőz felett. A tűzről levéve add hozzá a vajat, és keverd jól el. Tedd félre hűlni. A tojásfehérjéket verd nagyon kemény habbá. A tojássárgákat és a rumot add hozzá a vajjal elkevert csokoládéhoz, és keverd el jól a cukorral együtt. Ebbe a csokis masszába forgasd bele óvatosan a felvert fehérjét, hogy ne törjön nagyon össze.Tedd a krémet szép poharakba, és pihentesd hűtőszekrényben 3-4 órán át a fogyasztás előtt. Tejszínhabbal tálald.

Készíthetünk apró csokis falatkákat is: gombócokat, trüffeleket, bonbonokat is, vagy akár egyszerűbb csokinyalókát, csokitallért is. Csokinyalókát úgy készíthetünk, hogy olvasztott csokoládét csorgatunk egy sütőpapíros tálcára, 4-5 cm átmérőjű kör alakúra formázzuk a csokit egy tányér hátlapjával, ráhelyezünk egy 10-12 cm hosszú papír szívószálat, és rácsorgatunk még egy pici csokit a szívószálra, majd hűtőbe tesszük a tálcát, míg a csoki teljesen megdermed. Ugyanígy készíthetünk csokitallért is, csak nagyobb kört formázunk, és nem teszünk rá szívószálat. A csokinyalókát díszíthetjük szórócukrokkal, a csokitallérra pedig aszalt gyümölcsöket, mogyorót is szórhatunk.

A gombócok, trüffelek között is vannak nagyon egyszerűek: ezek alapja általában egy tejszínes-olvasztott csokis krém, amihez tetszés szerint adhatunk különféle „kötőanyagokat”: darált mogyorót, diót, mandulát, fűszereket (fahéjat, narancshéjat, csilit stb.). Az így kapott masszából aztán gombócokat formázunk, és megforgatjuk őket valamiben: kakaóporban, olvasztott csokiban, csokireszelékben vagy aprított mogyoróban/mandulában. Hűtőben napokig elállnak, és nagyon jól jönnek, ha hirtelen törne ránk a csokiéhség.

Mogyorós csokitrüffel

Hozzávalók:

  • 150 g étcsoki
  • 2 dl tejszín
  • 100 g marcipán
  • 1 kk vaníliaesszencia
  • 400 g mogyoró
  • 200 g porcukor

A mogyorót ledaráljuk, száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd rászórjuk a porcukrot, és sűrűn kevergetve pirítjuk, hogy picit a cukor karamellizálódjon. Ha megvan, lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, kettéosztjuk ezt az adagot. A marcipánt kis darabokra tördeljük, és a tejszínnel együtt egy lábasba tesszük, közepes lángon összeolvasztjuk. Ha már krémes, hozzáadjuk a vaníliát és a kockákra tört étcsokit. Ha teljesen megolvadt a csoki is, akkor hozzákeverjük az egyik adag porcukros mogyorót, jól elkeverjük, majd hűtőbe tesszük. Ha teljesen megdermedt, akkor gombócokat formázunk a masszából, és a félretett maradék cukros mogyoróban meghempergetjük.

 

Fahéjas csokigolyók

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

  • 6,5 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 14 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 5 dkg megolvasztott étcsokoládé
  • 2 + 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 5-8 dkg mascarpone

A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott étcsokoládét, és alaposan összekeverjük. A kakaóport, a lisztet és a 2 teáskanál őrölt fahéjat összeforgatjuk,  és a tojásos keverékhez adjuk. Kikeverjük, majd sütőpapírral bélelt kisebb sütőtálba (kb. 20×20 cm) kanalazzuk, és 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd kézzel szétmorzsoljuk és megmérjük. 15 dkg-onként kb. 2,5 dkg mascarponét adunk hozzá, és kézzel összegyúrjuk. Az így kapott masszából kisebb golyókat formázunk és (azonnal vagy 1 óra hűtő után) fahéjjal elkevert porcukorban hempergetjük meg.

 

Kicsit bonyolultabb, de egyáltalán nem lehetetlen műfaj a házi bonbonkészítés is, amelyhez különféle szilikon- és polikarbonát formákat lehet kapni. Annyi a dolgunk, hogy a formákat kikenjük olvasztott csokoládéval, majd megdermedve kipattintsuk a formából a kész bonbonokat. Lehet tömör tej/ét/fehér csokoládé a bonbon, de kis gyakorlás után meg lehet próbálkozni a töltött bonbonokkal is. Ilyenkor különösen kell vigyázni, hogy megfelelően ki legyen kenve a forma, és fontos, hogy a töltelék ne legyen túl híg, mert különben átázik majd a bonbon. A töltelék tetejére is olvasztott csokoládét csorgatunk, így lesz talpa a bonbonunknak, miután a hűtőben megdermedt a csokoládé. A házi bonbonkészítést egyszer kell kipróbálni, és aztán nincs megállás. Nem kell hozzá sok minden, csak egy kis idő, türelem a „pepecseléshez”, egy-két eszköz, no és persze alapanyagok, attól függően, milyen ízű saját készítésű csokikat szeretnénk előállítani.

 

Trüffelek és bonbonok készítésénél legtöbbször étcsokoládét használunk, ebből érdemes a minimum 60-70% kakaótartalmú verziót választani. Nagyon egyszerű módon temperáljuk a csokoládét: az étcsoki ⅔ részét vízgőz felett (vagy rutinosabbak egy kis lábasban alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett) megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a maradék csokit. Addig kevergetjük, míg teljesen felolvad ez az utólag hozzáadott csoki is.

Mogyoróvajas bonbon

Hozzávalók 12 db bonbonhoz:

  • 10-12 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál mogyoróvaj

A temperált csokoládét egy kiskanállal (vagy ecsettel) a szilikon bonbonforma mélyedéseibe csorgatjuk, és egyenletesen kikenjük az alját és az oldalakat, majd kicsit a konyhapulthoz ütögetjük a formát – érdemes egy kisebb vágódeszkára rakni a formát, és a vágódeszkával együtt ütögetni –, majd ha mindenhova jutott csoki, akkor hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ha megdermedt, nézzük meg, hogy tényleg mindenhova jutott-e csoki – ha bizonytalanok vagyunk, vagy először csináljuk, érdemes még egyszer kikenni vékonyan. 

Ha megdermedt a csokiburok, megtöltjük a mogyoróvajjal úgy, hogy a tetején még maradjon hely a bonbon talpának. Ha a tölteléket elegyengettük, újra megolvasztjuk a maradék étcsokoládét, és a mogyoróvajra csorgatjuk, majd ismét a konyhapulthoz ütögetjük a formát, a felesleges étcsokit eltávolítjuk, és hűtőbe tesszük a formát, hogy a talpa is megdermedjen. Ha megdermedt, óvatosan kifordítjuk a formából.

 

Nagy kedvenchez értünk, a csokis kekszekhez. Elég csak az amerikai csokis kekszre gondolni, és máris indulunk a konyhába sütni. Forró tea, egy bögre tej vagy kakaó a keksz mellé, és már kész is a tökéletes hétvégi uzsonna. Legtöbbször a keksz tésztájába kerül a feldarabolt csoki, de az olvasztott csokiba mártott kekszek is eszméletlen finomak, érdemes azokat is kipróbálni. Mint minden más csokis édességre, úgy a kekszekre is igaz, hogy szinte csak a képzeletünk szabhat határt a különféle ízesítéseknek. Narancs, citrom, banán, mandula, mogyoró, dió, fahéj, csili, gyömbér – mind-mind nagyon jól illik hozzá, de ha aszalt gyümölcs vagy lekvár kerül a kekszbe, akkor is számíthatunk a csokira társként.

Őrülten csokis keksz

Hozzávalók 15-20 db-hoz:

  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 7 dkg vaj
  • 20 dkg + 10 dkg apróra vágott étcsokoládé
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 7 dkg darált mandula

A vajat, a 20 dkg étcsokoládét és a cukrot egy lábasban közepes lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és elkeverjük, majd a mandulát, a sütőport és az apróra vágott 10 dkg étcsokoládét is hozzákeverjük. A masszát hűlni hagyjuk, ha már nem meleg a lábas, hűtőbe rakjuk (akár egy éjszakára is). Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megdermedt masszából diónyi golyókat formázunk, a tepsire helyezzük, és tenyérrel vagy egy pohár talpával kilapítjuk. Sütőbe toljuk, és 12 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

Kókuszos keksz csokiba mártva

Hozzávalók 15-20 db-hoz:

  • 1 db tojás
  • 6 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 2 csipetnyi sütőpor

A csokibevonathoz:

  • 5-8 dkg étcsokoládé

 
A puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az enyhén elhabart tojást, és összekeverjük. A lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket összekeverjük, és a tojásos tál tartalmához adjuk. A masszát összekeverjük/gyúrjuk, és hűtőbe tesszük 1 órára. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A hűtőből elővett masszából diónyi gombócokat formázunk, a sütőpapírra helyezzük, és tenyérrel enyhén ellapítjuk őket. 12-14 perc alatt készre sütjük, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént, előkészítünk egy tálcát, amely be fog férni a hűtőbe, és sütőpapírt terítünk rá. Vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, majd kb. félig belemártjuk a kekszeket, lecsepegtetjük a felesleget, és a sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük. Ha megtelt a tálca, hűtőbe tesszük, ahol 10-15 perc alatt megdermed a csokoládé.

A kekszektől már csak egy lépés a különféle csokis sütik világa: lehet az egy egyszerű csokis muffin, egy tökéletes brownie, csokis pite vagy emeletes krémes-habos csokitorta – rengeteg lehetőség van a csokiban, csak győzzük kipróbálni a rengeteg receptet. Az persze kétségtelen, hogy a brownie a csokis sütik királynője, és aki tud jó brownie-t sütni, az úgy érezheti magát, mintha a csoki Szent Grálja lenne a kezében, ezért össze is szedtünk pár hasznos szabályt a brownie-készítéshez.

A jó brownie titka:

  • Jó minőségű, minimum 60%-os étcsokoládét használjunk hozzá, és ne sajnáljuk a vajat és a cukrot sem.
  • Használjunk szoba-hőmérsékletű tojást hozzá. A hideg tojás más textúrát eredményez.
  • Ne keverjük túl a tésztát, mert akkor gumis lesz az állaga!
  • Tegyünk a tepsibe/sütőtálba sütőpapírt!
  • Nem szabad túlsütni!! Akkor kell kivenni, amikor még szinte nyersnek tűnik. Így lesz jó krémes az állaga! 
  • Legyen a teteje fényes és roppanós! Így lesz tökéletes a brownie állaga. 
  • Bármennyire is szeretnénk a sütőből kivéve azonnal tálalni, legyünk türelmesek, várjunk, míg kihűl a süti, úgy lesz tökéletes az állaga és az íze is.

Nigella brownie-ja

Hozzávalók:

  • 190 g vaj
  • 190 g jó minőségű étcsokoládé
  • 3 nagy tojás
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 250 g finom szemű kristálycukor
  • 115 g finomliszt
  • 1 mk. só
  • 150 g vágott dióbél (opcionális)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral. A vajat és az összetördelt csokit vízgőz fölött olvasszuk össze, majd hűtsük ki. Egy tálban keverjük ki a tojást, a vaníliaaromát és a cukrot, legyen jó habos. Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, tegyük bele a sót. Ha a csokis massza lehűlt, keverjük hozzá a tojásos-cukros masszát, míg egyneművé válik, majd adjuk hozzá a lisztet – és ha szeretnénk, a diót is. Kanalazzuk a tepsibe. Kb. 25 percig süssük.

Triplacsokis csokitorta

Hozzávalók az omlós tésztához:

  • 27 dkg liszt
  • 20 dkg kockára vágott hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg porcukor

Hozzávalók a csokikrémhez:

  • 15 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 18 dkg puha vaj
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 30 dkg habtejszín
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Hozzávalók a tetejére:

  • 10-15 dkg étcsokoládé

A tésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat kis kockákra vágjuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 30 percre.

Ha letelt az idő, kakaóporral meghintett deszkán kinyújtjuk akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni úgy, hogy ne csak alja, hanem oldala is legyen. A tésztát a csatos tortaformába tesszük, lenyomkodjuk, villával alaposan megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, majd pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg –, és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt, és további kb. 10 percig sütjük.

Közben a töltelékhez a tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, elkeverjük, és hozzáadjuk a kakaóport is. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, összekeverjük a tejszínnel, és mindezt a tojásos keverékhez adjuk. A tölteléket az elősütött tésztára öntjük, és 160 fokos sütőben sütjük kb. 45-55 percig.

Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd lecsatoljuk róla a tortaforma keretét, és apróra vágott étcsokoládéval megszórva tálaljuk.

A mennyiség 26 cm átmérőjű tortaformához (vagy 2 kisebb, 18 cm átmérőjű formához) elég.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top