A bögrés sütikkel nem lehet melléfogni: készülhet 10 perces villámgyors bögrés süti vagy akár kicsit bonyolultabb torta is: ezek a receptek nem fognak pár grammon elcsúszni.
Bögrés banános-csokis süti
Hozzávalók 18 x 24 cm-es sütőformához:
1 pohár = 2 dl
- 2 banán
- 2 tojás
- 1 pohár vaj (125 g)
- fél pohár cukor (100 g)
- 1,5 pohár liszt (180 g)
- 1 tk. sütőpor
- fél pohár apróra vágott étcsokoládé (100 g)
A tetejére:
- fél pohár étcsokoládé (100 g)
- 1 tk. étolaj
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibéleljük a sütőformát. A banánokat villával szétnyomkodjuk, az étcsokoládét apróra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, kikeverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a szétnyomkodott banánokat is. A sütőporral elegyített lisztet a tojásos masszához keverjük, majd végül beleszórjuk az apróra vágott étcsokoládét. A tésztát a sütőpapírral bélelt sütőformába adagoljuk, elegyengetjük, és 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk. Ha a sütemény kihűlt, vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadunk 1 teáskanál étolajat, és a sütemény tetejére csorgatjuk. Szépen elkenjük, majd hűvös helyen dermedni hagyjuk.
Bögrés csokis torta
A tésztához:
- 2 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 1 bögre forró víz
- 2 bögre cukor
- 3/4 bögre cukrozatlan kakaópor
- 1/2 bögre étolaj
- 2 tojás
- 1 tk. instant kávé
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 tk. só
A csokis krémhez és mázhoz:
- 2 csomag teavaj (20 dkg)
- 1 bögre cukrozatlan kakaópor
- 2 bögre porcukor
- 1/2 bögre tej
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 tk. instant kávé
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vajazz és lisztezz vagy sütőpapírral bélelj ki egy kapcsos tortasütő formát.
Keverőtálba mérd ki a lisztet, keverd hozzá a cukrot, a kakaóport, a sót, a sütőport és a kávégranulátumot.
Egy másik edényben robotgéppel keverd föl a tojásokat, add hozzá lassan és továbbra is kevergetve a tejet, az étolajat, a vaníliaaromát, majd az egészet öntsd a liszthez. A tésztát keverd simára, majd töltsd az előkészített tortaformába, told a sütőbe, és süsd 30-35 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy elkészült-e. Ha még ragadna a közepe, told vissza a sütőbe néhány percre. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd még a formában 10 percet, majd rácsra helyezve hűtsd ki teljesen.
Közben készítsd el a csokis krémet is, amelyhez a kakaót robotgéppel vagy fakanállal alaposan keverd össze a puha vajjal. Keverd hozzá a porcukor felét, majd a tejet és a maradék porcukrot. Végül add hozzá a kávégranulátumot és a vaníliaaromát is, és keverd közepes fordulaton legalább 1 percig. A csokikrémet tedd fél órára hűtőszekrénybe.
A kihűlt tortalapot vágd ketté, az alsó részen simítsd el a csokikrém kb. harmadát, borítsd rá a bögrés süti másik lapját, majd kívülről tetszés szerint borítsd be a maradék csokikrémmel.