A tejbegríz készítésének 3 aranyszabálya:
1. A grízt mindig a hideg tejbe keverjük bele, így nem lesznek benne csomók.
2. A cukrot akkor keverjük bele, amikor már elkészült, és levettük a tűzről – így nem kap oda az edény alján.
3. Ahogy lávaszerű bugyogásba kezd, vegyük le a tűzről, hogy ne legyen túl sűrű.
Hozzávalók (1 nagyobb vagy 2 kisebb adaghoz):
- 2,5 dl tej
- 4 csapott ek. (45 gr) búzadara
- nagy csipet tengeri só
- késhegynyi vaníliamag
- 1 csapott ek. (20 gr) nádcukor
- 2 kocka (20 gr) étcsokoládé, apró kockákra törve
A tejet a sóval közepes lángon melegíteni kezdjük, és azonnal belekeverjük a búzadarát, majd a vaníliát, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük (4-6 perc). A tűzről levéve elkeverjük benne a cukrot. Tányérba öntjük, és beledobjuk a csokoládédarabokat. Néhány pillanatot várjunk, míg elolvadnak, majd villával húzzunk benne csíkokat, hogy márványos legyen.