nlc.hu
Gasztro

Négercsók házilag

Így készül a legfinomabb négercsók házilag – gyerekkorunk kedvenc édessége

Könnyű, habos és ropogós csokoládé borítja – a négercsók gyerekkorunk ikonikus édessége, amire csak mosolyogva lehet emlékezni. Megmutatjuk, hogyan készítheted el!
Négercsók házilag

A négercsók sokunk gyerekkorához hozzátartozik, és nincs olyan, aki a rendszerváltás előtt született, és a szó hallatán ne a ropogós csokibevonatos, habkönnyű édességre gondolna.

Egy kis négercsók-történelem

A négercsók tipikusan az a desszert, aminek a nevét, ha meghallja egy külföldi, biztos, hogy nem az általunk évtizedek óta imádott sütire gondol. Szívesen mondanák hungarikumnak, de nem saját találmány: létezik német változata is, ami a Schaumküss nevet viseli – ennek szó szerinti jelentése habcsók, és bár szintén illik erre az édességre, nekünk négercsók marad, amíg világ a világ.

Habár a kinézete miatt különlegességnek számított, az elkészítése nagyon is egyszerű, és nem is kell hozzá sok minden. Az ostyalapon tornyosuló tojáshab, és az azt borító csokoládé együtt mégis olyan emlékeket idéz, amiket egyik újhullámos sütemény sem pótolhat.

A négercsók a 80-as évek legnagyobb slágere volt, ami az abonyi Újvilág Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szövetkezet gyártósoráról gördült le. Olyannyira szerettük, hogy 1983-ban 67 millió forintos árbevételt hozott a vállalatnak, 1988-ban pedig napi 200 000 darab négercsókot gyártottak. De ezzel el is érte a sikertörténete csúcsát, ugyanis a rendszerváltás után, ahogy egyre több nyugati édesség vált elérhetővé, hanyatlani kezdett a népszerűsége, csak úgy, mint a többi retró kedvencünknek. De semmi pánik, most megmutatjuk, hogyan készítheted el!

Retró Négercsók recept

Az eredeti recept tojásfehérjével készül, ezt mutatjuk most meg nektek, de ha úgy tartja kedved, a négercsókot tejszínnel is készítheted!

Hozzávalók:

  • 30 ostyakorong
  • 3-4 teáskanál méz
  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál zselatin
  • 10 cl víz
  • 1 egész tortabevonó
  • 1 evőkanál étolaj

Elkészítés:

Forrald fel a vizet, és keverd el benne a cukrot, valamint a mézet. Ha felforrt, vedd le a tűzhelyről, és hagyd hűlni. Közben hideg vízben oldj fel zselatint, ezt add a cukros vízhez, majd várd meg, amíg langyos nem lesz.

Verd fel a tojásfehérjéket, de arra figyelj, hogy még mielőtt igazán kemény nem lesz a hab, előtte add hozzá a zselatinos keveréket. Ezt követően verd kemény habbá, annyira, hogy ha lefelé fordítod a tálat, benne maradjon a tojásfehérje.

Ezután egy kis lábasban olvaszd fel az étcsokit vízgőz fölött egy evőkanál olajjal, keverd el, majd vedd le a tűzről. Ha kész vagy, bélelj ki sütőpapírral egy tálcát, és egy pogácsaszaggatóval formázz köröket az ostyalapokból, majd tedd a tálcára őket. Most kanalazd egy formázózsákba a tojásfehérjét, és minden ostyára nyomj egy adagot belőle, amikre végül csorgass a megolvasd tortabevonóból. Ha kész vagy, tedd hűtőbe 2-3 órára, hagyd, hogy megdermedjenek, és már eheted is!

Sósra vágysz? Ezek a legjobb sós süti receptek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top