Gasztro

Meg fogsz lepődni, ha kiderül, mennyi kalóriát kellene ennünk naponta

Valójában egyénenként változó, mennyi kalóriára van szüksége a szervezetnek. A kérdés már csak az, hogy határozzuk meg.

Ha felkapsz egy fitneszmagazint, vagy rákeresel a neten, a legtöbb helyen ugyanabba ütközöl majd: aki fogyni akar, vagy tartani a súlyát, az ne fogyasszon többet napi 1200 kalóriánál. A helyzet az, hogy 1200 kalória édeskevés. Ezt erősíti meg dr. Preeya Alexander ausztrál származású sztárdietetikus is.

Mikor alacsony kalóriás diétákra adjuk a fejünket, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az étel nem csak két dolgot, hízást vagy fogyást eredményez. Nem véletlenül hívjuk tápláléknak: az ételnek hála jutunk energiához, tartjuk működésben az emésztésünket,  a hormonháztartásunkat, az agyi funkcióinkat és még sorolhatnánk.

Dr. Alexander szerint nemtől, életkortól és fizikai aktivitástól függően kell meghatároznunk, hogy hány kalóriát fogyasszunk naponta. A gyerekek, fejlődésben lévő szervezetük, a kismamák pedig a baba táplálása végett kell, hogy extra kalóriákhoz jussanak. De általánosságban igaz az is, hogy a férfiaknak több kalóriára van szükségük, mint a nőknek, vagy hogy egy fizikailag megterhelő foglalkozást végző nem éri be annyi energiával, mint egy ülőmunkát végző.

A szakértő azt tanácsolja, két kérdésre adjunk választ: elég energiánk van a napi feladataink elvégzéséhez? Egészséges tartományban mozog a vércukrunk és a koleszterinünk szintje, valamint a súlyunk? Ha a válaszaink nemlegesek, semmi okunk számolgatni a kalóriákat. Ellenkező esetben pedig érdemes szakember segítségével felmérni, hogyan változtassunk étkezési szokásainkon.

Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top