Ha nem tudjátok még, hogy mi legyen a hétvégi menü, akkor van egy bombabiztos tippünk: csupa olyan ételből álljon, ami forrón, melegen a legjobb. A hideg turmixokat és a salátákat még egy kicsit pihentetjük, majd a tavaszi hétvégi menüknél elővesszük őket, most a legjobb téli receptekre koncentrálunk, és befűtünk egy kicsit a konyhában – meg a gyomrunkban is.
Melegszendvics Jamie Olivertől
Hozzávalók 4 szelethez:
- 2 tojássárgája
- 4 nagy szelet fehér kenyér
- 1 kk. mustár
- 150 g krémsajt
- 4 ek. csilis lekvár
- 100 g reszelt cheddar sajt
- Worcester-szósz
A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt és a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük. Megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát, (vékonyan megkenjük a csililekvárral,) és rákenjük a szendvicskrémet. Addig grillezzük, amíg megolvad a krém, és enyhén bugyogni kezd. Ha kész, tányérokra tesszük, késheggyel berácsozzuk a tetejét, és Worcester-szósszal locsoljuk meg.
Brokkolikrémleves dióval és kecskesajttal
Hozzávalók:
- 1 nagy fej brokkoli
- 3 tk. só
- frissen őrölt fekete bors (4-5 tekerés a malommal)
- víz
- olívaolaj
- kecskesajt – tálanként 2 szelet
- dióbél – tálanként 5 db
Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.
Gesztenyés rizottó sertésszűzzel
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg sertésszűz
- 30 dkg kerek szemű rizottórizs (például arborio)
- 5 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 nagy fej hagyma
- 20 dkg sült, hámozott gesztenye (egészben)
- 1 l alaplé (zöldség- vagy húsleves)
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors
A sertésszüzet megtisztítjuk, sózzuk, majd felforrósított serpenyőben fél evőkanál vajon minden oldalát megpirítjuk, 1-1 perc alatt. Tepsibe emeljük, utána 200˚C-ra előmelegített sütőbe tesszük 6-8 percre. Lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és még 10 percig pihentetjük a húst. A rizottóhoz a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon dinsztelni kezdjük. Amikor üveges, hozzáadjuk a rizst, és 2 percig hevítjük. Felöntjük a borral, és hagyjuk, hogy elpárologjon. Ezután merőkanalanként adagoljuk bele az előzőleg felforralt alaplevet, mindig akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előzőt beszívta. 10 perc után belekeverjük a negyedekre vágott hámozott gesztenyét, sózzuk, borsozzuk, és tovább főzzük. (Kb. 20 perc alatt készül el.) A legvégén hozzáadjuk a maradék vajat, sózzuk, borsozzuk, és a felszeletelt hússal tálaljuk.
Csokibomba liszt nélkül
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- csipetnyi só
- 4 tojás
- 28 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 6 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 narancs reszelt héja
- 13 dkg darált mandula
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor teljesen meg nem olvad. Ekkor beletördeljük az étcsokoládét és azt is megolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a kakaóport, és elkeverjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk.
A tojásokat enyhén elhabarjuk, majd a kissé kihűlt csokis masszához keverjük, végül belekeverjük a darált mandulát és összedolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, elegyengetjük, és kb. 25 percig sütjük, majd teljesen kihűlve szeleteljük.
Sáfrányos hagymás tészta
Hozzávalók 4 személyre:
- 320 g eliche tészta
- 2 fej fehér vagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 80 ml száraz fehérbor
- 0,25 g őrölt sáfrány
- 2 tk. vaj
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 4 tk. frissen reszelt parmezán
- 2 ágacska friss kakukkfű
- só
- frissen őrölt fekete bors
A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket egy kés pengéjével kissé szétnyomjuk, az egyik ág kakukkfű levélkéit lecsipkedjük. A sáfrányt a fehérborba áztatjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olívaolajat, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és egy kakukkfűágacskát, és 1-2 percig pirítjuk. A fokhagymát és a kakukkfüvet kidobjuk, majd a vékonyra szelt hagymát az aromás zsiradékba tesszük, és nagyon alacsony lángon üvegesre pároljuk.
Közben a tésztát lobogó, sós vízbe dobjuk, majd amikor eléri az al dente (nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük. A tészta főzővizéből egy keveset félreteszünk.
A sáfrányos bort a dinsztelt hagymára öntjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a frissen kifőzött tésztát is, és az egészet összerázzuk. Hogy selymesebb legyen a tésztát körülölelő szósz, adhatunk hozzá fél deciliternyit a félretett főzővízből. Az aranyló tésztát tányérokra szedjük, megszórjuk a megmaradt kakukkfűlevélkékkel, valamint a frissen reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.