Már az is jó érzés, ha sikerül a boltihoz hasonló édességet készíteni, de a legjobb mégis az, amikor az alaprecept letesztelése, begyakorlása után beindul a fantáziánk. Onnantól nincs megállás, lehet próbálkozni mandulás vaníliás karikával, citromkrémes, málnakrémes, pisztáciakrémes pilóta keksszel vagy nápolyival, és akkor még a kékre festett négercsók lehetőségéről nem is beszéltünk. Pedig mindent lehet! Érdemes kísérletezni, ezeket a bolti és retró édességeket soha nem lehet megunni!
Pilótakeksz házilag
Hozzávalók kb. 25 pilótakekszhez:
- 12,5 dkg cukor
- 12,5 dkg puha vaj
- 1 tojás
- fél tasak vaníliás cukor
- fél tasak sütőpor
- 27 dkg liszt
- 2 ek. tej
+ 1 ek. cukrozatlan kakaópor
+ 1 ek. liszt
A krémhez:
- 10 dkg vaj megolvasztva
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 8 dkg porcukor
Először elkészítjük a barna és a sárga kekszeket: A tojást elkeverjük a cukrokkal és a puha vajjal, majd hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sütőport, és összegyúrjuk. Megmérjük a tésztát, és kettéosztjuk.
Az egyik feléhez hozzáadunk még 1 evőkanál lisztet, és összegyúrjuk, a másik feléhez hozzáadunk 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és összegyúrjuk. A gombócokat folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 1 órára.
Ha letelt az 1 óra, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A tésztákat kivesszük a hűtőből, és lisztezett gyúródeszkán 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. Nagyjából 3-4 cm átmérőjű korongokat szaggatunk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Sütőbe toljuk, és 10-12 percig sütjük (sütőnként változhat a sütési idő – akkor jó, ha éppen csak kezd pirulni a talpa, széle). Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket.
Közben elkészítjük a krémet: Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a kakaóport és a porcukrot, és csomómentesre keverjük. Ha kész, hűtőbe tesszük dermedni. Ha a kekszek teljesen kihűltek, akkor a krémmel összeragasztunk 1 sárga és 1 barna kekszet, és kész is a házi pilóta kekszünk!
Nápolyi házilag
Hozzávalók:
- 100 g dióbél / sótlan mogyoró
- 50 g porcukor
- 100 g étcsokoládé
- 5 ostyalap
A dióbelet aprítógépbe mérjük, és addig „dolgozunk rajta” a géppel, amíg krémes nem lesz. Fokozatosan, meg-megállva dolgoztassuk a gépet, nehogy leégjen a motorja. Ha már krémes, hozzáadjuk a porcukrot, és alaposan kikeverjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, és a porcukros dióhoz adjuk, összekeverjük. A diós csokikrém negyedével megkenjük az alsó ostyalapot, ráhelyezzük a következőt, azt is megkenjük, és így haladunk tovább.
Alufóliába csomagoljuk a töltelékkel megkent ostyalapokat, nejlonzacskóba tesszük, és nehezéket helyezünk rá. Állni hagyjuk néhány órát hűvös helyen, majd recés késsel kis kockákra vágjuk.
Vaníliás karika
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
- 50 dkg + a nyújtáshoz liszt
- 1 csipet só
- 25 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 tojássárgája
- 1 tk. sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
A vajat a porcukorral felhabosítjuk, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojássárgáját, a sütőport, és összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet is. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 1 órát. Ezt követően lisztezett felületen kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a közepét almavájóval (vagy egy kis átmérőjű kiszúróval) kiszúrjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd a kekszek alját megmártjuk benne, és hagyjuk megdermedni.
Túró rudi házilag
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
- 50 dkg túró
- 1 tasak vaníliás cukor (vagy 10 g házi vaníliás cukor)
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg búzadara
- 15-20 dkg étcsokoládé és 1 tk. étolaj a bevonáshoz
A túrós masszához az alapanyagokat összegyúrjuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a dara megdagadjon. Kis rudakat formázunk belőle, és rácsra tesszük a rudakat. Megolvasztjuk az étcsokoládét, hozzákeverjük az étolajat és az olvasztott csokival leöntjük a rudakat (kiskanál segítségével az oldalain is elkenjük az olvasztott csokit, majd hagyjuk lecsepegni, és hűtőben megdermedni.
Konyakos meggy
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl habtejszín
- 5 ek. konyak
- 10 dkg magozott meggy
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk. A meggyet összeforraljuk a konyakkal. A bonbonformákat (esetleg fém bonbonkapszlikat) ecset segítségével kikenjük a felolvasztott csokoládéval, majd hagyjuk a hűtőben megdermedni. Ezt még egyszer megismételjük, majd ha az is megszilárdult, a közepébe ültetünk egy-egy szem konyakos meggyet. (Ha szükséges, előzőleg leszűrjük a meggyet.) A tejszínt megmelegítjük.
Az olvasztott étcsokoládéból félreteszünk 2 evőkanálnyit, a maradékot a tejszínhez keverjük, és a meggyekre töltjük. Ismét kidermesztjük a hűtőben. Ezt követően bevonjuk a bonbonokat a maradék csokoládéval (ha megdermedt, óvatosan újraolvasztjuk mikróban vagy gőz felett).
Sport szelet házilag
Hozzávalók kb. 8 szelethez:
- 17 dkg vaj
- 30 dkg étcsokoládé
- 2 ek. citromlé
- 4 ek. rum
- 50 dkg gesztenyemassza
A csokoládét gőz felett felolvasztjuk a vajjal, majd a gesztenyemasszával, rummal, citromlével (robotgép segítségével) összedolgozzuk. Egy kerámiatálat több réteg fóliával kibélelünk, majd elsimítjuk benne a masszát. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, másnap szeleteljük, alufóliába csomagolva kínáljuk.
Téli fagyi
Hozzávalók 12-14 darabhoz:
- 6 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 2 tojásfehérje
- 6 dkg porcukor
Töltelék:
- 10 dkg + 6 dkg étcsokoládé
- 4 dl habtejszín
A tölcsér elkészítéséhez megolvasztjuk a vajat, hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, a lisztet és a porcukrot. Alaposan kikeverjük, míg teljesen sima masszát kapunk, majd teáskanállal 6-7 halmot teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egy kanál segítségével kb. 1 mm vékony, 10 cm átmérőjű köröket kenünk belőlük. 180 fokos sütőben megsütjük, nagyon hamar elkészül, akkor jó, ha kb. 1 cm vastag barna széle van. Kivesszük a sütőből, és gyors mozdulatokkal tölcséreket tekerünk belőle (kúpforma híján alufóliából is készíthetünk formát, amire rátekerjük). Hagyjuk kihűlni, közben ugyanígy elkészítjük a massza másik felét is.
A töltelékhez a tejszínt közepesen kemény habbá verjük, az 5 dkg csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd a tejszínhez adjuk. Tovább verjük, míg krémes-sűrű nem lesz. A tölcsérekbe adagoljuk. Felolvasztjuk a maradék 3 dkg étcsokoládét, és ezzel vonjuk be a fagyik tetejét.
Tipp: Természetesen kész fagylalttölcsérrel is elkészíthető, akkor 8 darabhoz elég a krém.
Négercsók házilag
Hozzávalók:
- 150 g cukor
- 2 tojásfehérje
- 85 g kukoricaszirup (vagy méz)
- 1 csipet só
- 15-20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
- 1 csomag ostyalap (nagyobb közértekben kapható)
A cukrot a sziruppal főzni kezdem, közben lassan, elektromos habverővel elkezdem habbá verni a fehérjéket egy hőálló tálban, majd amikor a cukor elég forró (hideg vízbe cseppentve golyót formál) óvatosan hozzáöntöm. 8-10 percig a legmagasabb fokozaton keverem, amíg kihűl és nyúlós masszát kapok. Közben az ostyalapot pogácsaszaggatóval kivágjuk. A krémet habzsákba töltjük, rányomjuk az ostyára, 25 percre hűtőbe tesszük, majd olvasztott csokoládéval öntjük le, és hagyjuk megdermedni.
Bounty házilag
Hozzávalók:
- 85 g cukor
- 3 ek. olaj
- 50 g vaj
- 220 g tejcsokoládé / étcsokoládé
- 5 dl habtejszín
- 300 g kókuszreszelék
A tejszínt a vajjal és a cukorral együtt közepes lángon megmelegítjük, majd hozzáadjuk a kókuszt. Aki szeretné cifrázni, az a tejszín felét helyettesítheti kókusztejjel. Ha a masszát jól összedolgoztuk, egy sütőpapírral kibélelt tálcán szétterítjük, majd 2-3 órára mehet a hűtőbe. Fontos, hogy jól kihűtsük, különben nem tudjuk majd formázni.
Ha megformáztuk a csokikat, gőz felett olvasszuk meg a csokit az olajjal, majd ameddig meleg, gyorsan mártsuk bele a meztelen Bountykat. Előre szólunk, hogy könnyebb lesz étcsokival dolgozni! Ha megvagyunk, fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Tipp: Ha kis golyókat formázunk, akkor könnyebb lesz bevonnunk őket.