Gasztro

Ez az a gyűjtemény, amire mindenkinek szüksége van: bolti és retró édességek házilag

Óriási ma már az édességválaszték, szó se róla, de van, amikor egy régi ízre vágyunk, vagy egyszerűen csak szeretnénk házilag elkészíteni a bolti kedvenceket. Összeszedtük a legnagyobb favoritokat, csak az a kérdés, hogy melyikkel kezditek.

Már az is jó érzés, ha sikerül a boltihoz hasonló édességet készíteni, de a legjobb mégis az, amikor az alaprecept letesztelése, begyakorlása után beindul a fantáziánk. Onnantól nincs megállás, lehet próbálkozni mandulás vaníliás karikával, citromkrémes, málnakrémes, pisztáciakrémes pilóta keksszel vagy nápolyival, és akkor még a kékre festett négercsók lehetőségéről nem is beszéltünk. Pedig mindent lehet! Érdemes kísérletezni, ezeket a bolti és retró édességeket soha nem lehet megunni! 

Pilótakeksz házilag

retro pilota keksz

Retró pilótakeksz házilag (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók kb. 25 pilótakekszhez:

  • 12,5 dkg cukor
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • fél tasak vaníliás cukor
  • fél tasak sütőpor
  • 27 dkg liszt
  • 2 ek. tej

+ 1 ek. cukrozatlan kakaópor
+ 1 ek. liszt

A krémhez:

  • 10 dkg vaj megolvasztva
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor 
  • 8 dkg porcukor
Megnézem
Összes kép (11)

Először elkészítjük a barna és a sárga kekszeket: A tojást elkeverjük a cukrokkal és a puha vajjal, majd hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sütőport, és összegyúrjuk. Megmérjük a tésztát, és kettéosztjuk.

Az egyik feléhez hozzáadunk még 1 evőkanál lisztet, és összegyúrjuk, a másik feléhez hozzáadunk 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és összegyúrjuk. A gombócokat folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 1 órára.

Ha letelt az 1 óra, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A tésztákat kivesszük a hűtőből, és lisztezett gyúródeszkán 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. Nagyjából 3-4 cm átmérőjű korongokat szaggatunk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Sütőbe toljuk, és 10-12 percig sütjük (sütőnként változhat a sütési idő – akkor jó, ha éppen csak kezd pirulni a talpa, széle). Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket.

Közben elkészítjük a krémet: Az olvasztott vajhoz hozzáadjuk a kakaóport és a porcukrot, és csomómentesre keverjük. Ha kész, hűtőbe tesszük dermedni. Ha a kekszek teljesen kihűltek, akkor a krémmel összeragasztunk 1 sárga és 1 barna kekszet, és kész is a házi pilóta kekszünk!

Nápolyi házilag

napolyi hazilag

Nápolyi házilag (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 100 g dióbél / sótlan mogyoró
  • 50 g porcukor
  • 100 g étcsokoládé
  • 5 ostyalap

A dióbelet aprítógépbe mérjük, és addig „dolgozunk rajta” a géppel, amíg krémes nem lesz. Fokozatosan, meg-megállva dolgoztassuk a gépet, nehogy leégjen a motorja. Ha már krémes, hozzáadjuk a porcukrot, és alaposan kikeverjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, és a porcukros dióhoz adjuk, összekeverjük. A diós csokikrém negyedével megkenjük az alsó ostyalapot, ráhelyezzük a következőt, azt is megkenjük, és így haladunk tovább.

Alufóliába csomagoljuk a töltelékkel megkent ostyalapokat, nejlonzacskóba tesszük, és nehezéket helyezünk rá. Állni hagyjuk néhány órát hűvös helyen, majd recés késsel kis kockákra vágjuk.

Vaníliás karika

vanilias karika retró édesség recept

Vaníliás karika (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 50 dkg + a nyújtáshoz liszt
  • 1 csipet só
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk. sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai

A vajat a porcukorral felhabosítjuk, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojássárgáját, a sütőport, és összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet is. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük 1 órát. Ezt követően lisztezett felületen kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a közepét almavájóval (vagy egy kis átmérőjű kiszúróval) kiszúrjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranyszínűre sütjük. Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd a kekszek alját megmártjuk benne, és hagyjuk megdermedni.

Túró rudi házilag

turo rudi hazilag

Túró rudi házilag (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 15-20 db-hoz:

  • 50 dkg túró
  • 1 tasak vaníliás cukor (vagy 10 g házi vaníliás cukor)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg búzadara
  • 15-20 dkg étcsokoládé és 1 tk. étolaj a bevonáshoz

A túrós masszához az alapanyagokat összegyúrjuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy a dara megdagadjon. Kis rudakat formázunk belőle, és rácsra tesszük a rudakat. Megolvasztjuk az étcsokoládét, hozzákeverjük az étolajat és az olvasztott csokival leöntjük a rudakat (kiskanál segítségével az oldalain is elkenjük az olvasztott csokit, majd hagyjuk lecsepegni, és hűtőben megdermedni. 

Konyakos meggy

konyakos meggy házilag

Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • 5 ek. konyak
  • 10 dkg magozott meggy

A csokoládét gőz felett felolvasztjuk. A meggyet összeforraljuk a konyakkal. A bonbonformákat (esetleg fém bonbonkapszlikat) ecset segítségével kikenjük a felolvasztott csokoládéval, majd hagyjuk a hűtőben megdermedni. Ezt még egyszer megismételjük, majd ha az is megszilárdult, a közepébe ültetünk egy-egy szem konyakos meggyet. (Ha szükséges, előzőleg leszűrjük a meggyet.) A tejszínt megmelegítjük. 

Az olvasztott étcsokoládéból félreteszünk 2 evőkanálnyit, a maradékot a tejszínhez keverjük, és a meggyekre töltjük. Ismét kidermesztjük a hűtőben. Ezt követően bevonjuk a bonbonokat a maradék csokoládéval (ha megdermedt, óvatosan újraolvasztjuk mikróban vagy gőz felett).

Sport szelet házilag

sport szelet recept retro

Sport szelet (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók kb. 8 szelethez:

  • 17 dkg vaj
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 2 ek. citromlé
  • 4 ek. rum
  • 50 dkg gesztenyemassza

A csokoládét gőz felett felolvasztjuk a vajjal, majd a gesztenyemasszával, rummal, citromlével (robotgép segítségével) összedolgozzuk. Egy kerámiatálat több réteg fóliával kibélelünk, majd elsimítjuk benne a masszát. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, másnap szeleteljük, alufóliába csomagolva kínáljuk.

Téli fagyi

téli fagyi recept retro

Retró téli fagyi (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 12-14 darabhoz:

  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 2 tojásfehérje
  • 6 dkg porcukor

Töltelék:

  • 10 dkg + 6 dkg étcsokoládé
  • 4 dl habtejszín

A tölcsér elkészítéséhez megolvasztjuk a vajat, hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét, a lisztet és a porcukrot. Alaposan kikeverjük, míg teljesen sima masszát kapunk, majd teáskanállal 6-7 halmot teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egy kanál segítségével kb. 1 mm vékony, 10 cm átmérőjű köröket kenünk belőlük. 180 fokos sütőben megsütjük, nagyon hamar elkészül, akkor jó, ha kb. 1 cm vastag barna széle van. Kivesszük a sütőből, és gyors mozdulatokkal tölcséreket tekerünk belőle (kúpforma híján alufóliából is készíthetünk formát, amire rátekerjük). Hagyjuk kihűlni, közben ugyanígy elkészítjük a massza másik felét is.

A töltelékhez a tejszínt közepesen kemény habbá verjük, az 5 dkg csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd a tejszínhez adjuk. Tovább verjük, míg krémes-sűrű nem lesz. A tölcsérekbe adagoljuk. Felolvasztjuk a maradék 3 dkg étcsokoládét, és ezzel vonjuk be a fagyik tetejét.

Tipp:  Természetesen kész fagylalttölcsérrel is elkészíthető, akkor 8 darabhoz elég a krém.

Négercsók házilag

Négercsók

Hozzávalók:

  • 150 g cukor
  • 2 tojásfehérje
  • 85 g kukoricaszirup (vagy méz)
  • 1 csipet só
  • 15-20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó
  • 1 csomag ostyalap (nagyobb közértekben kapható)

A cukrot a sziruppal főzni kezdem, közben lassan, elektromos habverővel elkezdem habbá verni a fehérjéket egy hőálló tálban, majd amikor a cukor elég forró (hideg vízbe cseppentve golyót formál) óvatosan hozzáöntöm. 8-10 percig a legmagasabb fokozaton keverem, amíg kihűl és nyúlós masszát kapok. Közben az ostyalapot pogácsaszaggatóval kivágjuk. A krémet habzsákba töltjük, rányomjuk az ostyára, 25 percre hűtőbe tesszük, majd olvasztott csokoládéval öntjük le, és hagyjuk megdermedni.

Bounty házilag

Bounty szelet

Hozzávalók:

  • 85 g cukor
  • 3 ek. olaj
  • 50 g vaj
  • 220 g tejcsokoládé / étcsokoládé
  • 5 dl habtejszín
  • 300 g kókuszreszelék

A tejszínt a vajjal és a cukorral együtt közepes lángon megmelegítjük, majd hozzáadjuk a kókuszt. Aki szeretné cifrázni, az a tejszín felét helyettesítheti kókusztejjel. Ha a masszát jól összedolgoztuk, egy sütőpapírral kibélelt tálcán szétterítjük, majd 2-3 órára mehet a hűtőbe. Fontos, hogy jól kihűtsük, különben nem tudjuk majd formázni.

Ha megformáztuk a csokikat, gőz felett olvasszuk meg a csokit az olajjal, majd ameddig meleg, gyorsan mártsuk bele a meztelen Bountykat. Előre szólunk, hogy könnyebb lesz étcsokival dolgozni! Ha megvagyunk, fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tipp: Ha kis golyókat formázunk, akkor könnyebb lesz bevonnunk őket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top