nlc.hu
Gasztro
Aranyat ér tavasszal: így hozd ki a maximumot a retekszezonból!

Aranyat ér tavasszal: így hozd ki a maximumot a retekszezonból!

Végre tényleg itt a tavasz, már kapható a piacon friss retek. Legtöbbször magában esszük nyersen, de érdemes kipróbálni sütve, főzve, reszelve is. Retektörténelem és receptek retekimádóknak.

Tél végén már annyira hiányoznak a színek és a friss ízek, hogy nincs az a retekmennyiség, ami ne fogyna el a zöldséges pultjáról. Nem is csoda, hogy elkapkodják a vásárlók, hiszen a retek egészséges, finom és viszonylag olcsó is. Így van ez már több ezer éve. 

A piramisépítők kedvence

retket már az ókori Kínában és Japánban is ismerték, és bár voltak, akik elsősorban gyógyszerként tekintettek rá, a többség inkább ételként fogyasztotta. Az ókori egyiptomiaknál a legfontosabb alapanyagok közé tartozott, olyannyira, hogy a hagyma és a fokhagyma mellett a retek is szerepelt a piramisépítők napi étrendjében. Eleinte vadon termő retket ettek, később már a háziasított formáját is ismerték.

Az ókori Görögországban annyira tisztelték a retket, hogy aranyból másolatokat készítettek róla, amiket Apolló számára ajánlottak fel. Később azonban kicsit esett a népszerűsége: a középkorban nemhogy nem tisztelték, de óvakodtak tőle, mert a retek a veszekedés és a viszály szimbólumává vált. Úgy tartották, hogy kapcsolatban állhat a gonosszal, ezért ha meg akarták enni, előbb meg kellett szentelni, hogy megszabadítsák a rossz hatásoktól. Szerencsére azonban a retekmágia nem volt valós probléma, így szépen lassan újra népszerűvé vált a zöldség. Előbb Európában, majd Amerikában is egyre ismertebb lett, és mára egyértelműen a tavasz hírnöke lett. 

A retek a japán konyhában és gyógyászatban is fontos szerepet töltött be (Fotó: Michael Maslan/Getty Images)

A retek a japán konyhában és gyógyászatban is fontos szerepet töltött be (Fotó: Michael Maslan/Getty Images)

Itt a piros, hol a piros

Bár mi most csak a hónapos retekkel foglalkozunk alaposabban, érdemes azért szót ejteni a legnépszerűbb retekfajtákról. Van ugyanis sokféle: hengeres, ovális, kerek, fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, mini és óriási is – épp csak egyvalami közös bennük, az, hogy a belsejük szinte minden esetben fehér. 

A retek legtöbbször csípős, de ebben is vannak különbségek. A magasabb hőmérsékleten ültetett példányok íze erőteljesebb, míg a hűvösebb körülmények között növekedők lágyabb, édesebb aromájúak. A retkek ízét a szezon is befolyásolja: a korán szedett retek íze lágyabb, mint annak, amit a szezon vége felé kóstolunk.

A hónapos retek kicsit borsos ízű, húsa ropogós, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít rá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér. A gömb alakú fehér retek (a sörretek) íze enyhébb, ezért a gyerekeknek – akik azért nem szeretik a retket, mert csípősnek érzik – érdemes inkább az utóbbit kínálni.

A karalábéhoz hasonló méretű, télen termő fekete retek húsa csípősebb, erre szokták azt mondani, hogy „reggel méreg, délben étek, este orvosság”. A húsában kevesebb a nedvesség, így jól eltartható, míg a jégcsapretek (más néven Daikon vagy kínai retek) egy lédúsabb retekfajta, alakjában hasonlít a sárgarépára, íze csípősebb, színe változatos. 

Dinnyeretek (Fotó: Spencer Weiner/Getty Images)

Dinnyeretek (Fotó: Spencer Weiner/Getty Images)

Ki ne dobd a levelét!

A hónapos retket sokszor csak felkarikázzuk, és így magában esszük szendvicsekbe téve, ropogtatnivalóként vagy enyhén sós vajas kenyérrel. Már ez is felüdülést jelent a téli hónapok gasztroszürkesége után, de érdemes néha kicsit újítani is. A retek ugyanis sütve, pirítva, párolva, reszelve is nagyon finom.

Egyszerű, de isteni finom köret lehet például a párolt retek, amit úgy készítek, hogy a felkarikázott retket egy lábasba teszem, és teatojásban különböző fűszereket is helyezek a vízbe (kömény, babérlevél), majd szórok hozzá egy kis cukrot, és félig puhára főzöm a retket, végül pedig hagyom a levében kihűlni.  

Húsok, pástétomok mellé nagyon jó kísérő a fűszeres sült retek is. Egy serpenyőben felhevítek egy kis olajat, hozzáadom a negyedekre vágott retket, sózom-borsozom, kakukkfűvel szórom meg, és egy kis balzsamecettel is meglocsolom. Összeforgatom, lefedve párolom kb. 10 percig, majd leveszem a fedőt, és magasabb lángon pár perc alatt ropogósra pirítom a retket. 

A gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető, de a reteklevélpesto is egy óriási találmány – ha még nem próbáltátok, egyszer mindenképpen adjatok neki esélyt. Az alaposan megmosott leveleket pirított fenyőmaggal / mandulával / dióval, parmezán sajttal, olívaolajjal, fokhagymával és kevés sóval-borssal kell krémesre turmixolni, és kész is a pesto, amit aztán pirítósra kenhetünk, vagy tésztákhoz is kínálhatunk. Lime vagy citrom levével még finomabb lesz. 

Most pedig jöjjön még néhány recept, amit érdemes kipróbálni a retekszezon alatt!

Rukkolás reteksaláta tojással

rukkolas reteksalata recept

Rukkolás reteksaláta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 dl olívaolaj
  • 10 dkg rukkola
  • 1 csomag retek
  • 1 teáskanál mustár

A tojásokat megfőzzük, majd hideg vízbe tesszük őket, és megtörjük a héjukat (így könnyebb lesz majd megpucolni). Hagyjuk kihűlni. A salátát megmossuk, leszárítjuk, a retket szintén megmossuk, majd vékony karikákra, ill. a karikákat csíkokra vágjuk. A mustárt az ecettel és az olajjal összeturmixoljuk, majd a salátára csurgatjuk, és összeforgatjuk vele.

Pirított retek és répa

piritott retek recept

Pirított retek és répa (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 3 szál tavaszi hagyma 2-3 részre vágva (a zöldjével együtt)
  • 1 fej karalábé hámozva, másfél centisre kockázva
  • 2 csomag retek, negyedelve
  • 3 szál zsenge sárgarépa, karikázva
  • só, bors
  • pár csepp citromlé
  • a pirításhoz olaj
  • friss petrezselyemzöld durvára aprítva

Hevítsünk fel egy nagyobb átmérőjű, vastag falú serpenyőt. Locsoljunk rá egy evőkanál olajat. Adjuk hozzá a karalábékockákat, és pirítsuk egy percig. Ezután mehet mellé a retek és a répa, ezekkel további egy-két percig sütjük. A legvégén dobjuk hozzá a hagymákat, sózzuk, borsozzuk, és fél percig még rázogassuk, kevergessük. A legvégén facsarjunk rá egy gerezdnyi citromlevet, és frissen fogyasszuk. Tálaláskor durvára aprított petrezselyemzölddel is megszórhatjuk.

Reteklevélpestós tészta

teszta reteklevel pestoval recept tavasz

Tészta reteklevélpestóval (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 csomag retek

Pesto:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • 4 dkg dió
  • só, bors
  • 1 csomag retek levele
  • 8 dkg tagliatelle (fejenként)
  • 4 dkg Grana Padano

Vizet teszünk fel a tésztának. A pestóhoz a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítjük. A retket megmossuk, majd nyolcadoljuk. A fokhagymát megtisztítjuk és lapokra vágjuk. Vajat és olajat melegítünk, megfuttatjuk benne a fokhagymát, majd hozzáadjuk a retket, és 1 perc alatt megsütjük. Ha kifőztük a tésztát, átforgatjuk a pestóval, majd fokhagymás sült retket teszünk a tetejére. 

Karalábé-sárgarépa-retekfőzelék

repa retek fozelek recept

Karalábés répafőzelék retekkel (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 2 db karalábé
  • 2 köteg újhagyma
  • 1 csomag retek
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • 2 szál sárgarépa
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor snidling

A hagymát finomra vágjuk, olajat melegítünk, és megfonnyasztjuk benne. Közben a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A répákat felkarikázzuk, a karalábét felkockázzuk. A hagymához adjuk őket, átforgatjuk, majd annyi vízzel/alaplével felöntjük, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Puhára főzzük, és az 1/3-át leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, tejszínnel krémesítjük. A retket csak az utolsó 2 percben keverjük hozzá, hogy ne főjön szét. Snidlinggel megszórva tálaljuk.

Retektzatziki sült csirkével

retektzatziki recept

Retektzatziki sült csirkével (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 1 nagy doboz natúr joghurt
  • 1 csokor retek
  • só 

A csirkéhez:

  • fél kg csirkemellfilé
  • olaj
  • só, bors
  • újborgonya
  • vaj

A retket megmossuk, lereszeljük és besózzuk, majd egy szűrőben fél óra alatt kicsöpögtetjük. A végén kinyomkodjuk, és a natúr joghurttal összekeverjük. A megmosott, leszárított csirkemellet vékonyan bekenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Az újburgonyát víz alatt megdörzsöljük, így a vékony hártya lejön róla, majd negyedbe vágjuk. Kevés olívaolajon 10 percig pirítjuk, majd 1 ek. vajat adunk hozzá, ezzel pirítjuk készre. Csak tálaláskor sózzuk meg.

Cukkinis-répás tészta retekkel és citrommal

teszta retekkel recept

Cukkinis-répás tészta retekkel (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 1 csokor újhagyma
  • 2 salátacukkini
  • 1 sárgarépa
  • 4 retek
  • 1 citrom
  • frissen őrölt bors
  • 1 marék napraforgómag
  • olívaolaj
  • tészta (maccheroni, bucattini, spaghetti)

A zöldségeket megmossuk, az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a salátacukkinit lereszeljük, a sárgarépát megtisztítjuk, és zöldséghámozóval szalagokra szeljük. Olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a cukkinit és a sárgarépát, és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlevet facsarunk rá, majd meghintjük napraforgómaggal. A retket megmossuk, vékony karikákra, majd keresztben csíkokra vágjuk. A tésztát al dentére főzzük, összekeverjük a raguval, majd megszórjuk a friss, ropogós retekkel. 

Tarhonyasaláta retekkel

tarhonyasalata retekkel

Tarhonyasaláta retekkel (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 25 dkg gépi tarhonya megfőzve, lecsepegtetve
  • 3 szál újhagyma karikázva a zöldjével együtt
  • 1 csokor retek apróra kockázva
  • 4 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
  • 8-10 mentalevél finomra aprítva
  • egy piros kaliforniai paprika fele apróra vágva
  • fél citrom leve
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

A tarhonyát lobogó, sós vízben főzzük meg. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Tegyük egy mélyebb keverőtálba, és adjuk hozzá az összes zöldséget, fűszernövényt. Alaposan keverjük össze. Facsarjuk rá a citromlevet, ízesítsük sóval, borssal, locsoljuk meg olívaolajjal. Újra forgassuk össze, majd letakarva pár órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Tavaszi saláta

tavaszi salata retekkel recept

Tavaszi saláta retekkel (Fotó: Piazza Gabriella)

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 1 ek. libazsír
  • 2 db újhagyma
  • 4 db hónapos retek
  • fél citrom leve
  • 8 db közepes újburgonya
  • 200 g csirkemell
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 12 db zöld spárga

A spárgákat megtisztítjuk, alsó, fás részeiket letörjük, a szárakon lévő vastagabb pikkelyeket lefejtjük. A spárgasípokat forrásban lévő, sós-ecetes vízbe dobjuk, és roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, és 3-4 cm hosszú darabokra vágjuk. A tojásokat a spárga főzővizébe rakjuk, és újraforrástól számítva 6 percig főzzük. Ezután kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, megpucoljuk és félretesszük.

A fokhagyma héját lefejtjük, a gerezdet szétpasszírozzuk. A hagymát finomra aprítjuk, a hónapos retket vékony karikákra vágjuk. Az újburgonyákat megmossuk, alaposan megtöröljük, és mindegyiket 4-5 darabra vágjuk. A csirkemellet 1-2 cm széles csíkokra vágjuk.

Egy serpenyőben felhevítjük a libazsírt, hozzáadjuk a burgonyadarabokat, közepes lángon megpirítjuk, majd papírtörlőre szedjük, és félretesszük őket. Ezután a serpenyőben maradt zsiradékban megpirítjuk a csirkemellcsíkokat is, majd ezeket is kivesszük, félretesszük.

A serpenyőben maradt zsírhoz egy kevés olívaolajat öntünk, hozzáadjuk az újhagymát és a fokhagymát, majd 1-2 percig pirítjuk. Közben az összes előkészített hozzávalót tányérokra rendezzük, megszórjuk sóval, frissen őrölt fekete borssal, meglocsoljuk a fél citrom levével, végül a hagymás zsiradékkal, és azonnal tálaljuk.

Répakrémleves retekkel

repakremleves retekkel

Répakrémleves retekkel (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

  • 1 hagyma
  • 5 sárgarépa
  • 2 tk. curry
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 narancs leve
  • 5 retek
  • 2 dl natúr joghurt
  • olívaolaj
  • frissen őrölt bors

A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és 3 ek. olajon megfonnyasztjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk, a hagymához adjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és puhára főzzük. A narancs levével és a joghurttal savanyítjuk, a frissen vágott retket tálaláskor keverjük hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top