Gasztro

Ezért lesz idén még drágább az újkrumpli

Először a fóliában termesztett újburgonya jelenik meg a piacokon, majd a szabad földben termesztett krumplit árulják. Az elhúzódó tél miatt azonban elmaradhat az áresés.

Bár az újburgonya a szezon elején sosem olcsó, idén a szokásosnál is többet kérnek érte. A kilónkénti átlagár 1280 forint – írja a Ripost.

A Vámház körúti vásárcsarnokban is csak kevés zöldséges árul újkrumplit, még csak most kezdődött a szezonja. Az elsőként megjelenő újkrumpli ára azért magas, mert ilyenkor a hazai, fóliában termesztett zöldséget árulják, aminek többe kerül a termesztése.

Az újkrumpli szezonja áprilistól júniusig tart, áresésre májusban lehet számítani. Ám ha a szabadföldi krumpli késik, kisebb mértékű lehet, akár el is maradhat az áresés.

Ráadásul az idei első, fóliás újkrumpli nemcsak drágább, a minősége is gyengébb a megszokottnál. A szabad földben termesztett, jobb minőségű ezért akár még drágább is lehet.

A termesztőknek nem tett jót az elhúzódó tél, ami miatt csak jóval később tudtak nekifogni a munkáknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top