Már több napja járja az országot és ellenőriz lángossütőket a Nébih lángoskommandója. A szakemberek azt vizsgálják, milyen hőfokon sütik a büfék gyermekkorunk kedvenc strandételét. Ugyanis ha túl magas hőfokon sütik, akkor rákkeltő akrilamid keletkezik a lángos felületén.
„175 fokos bő zsiradékban, olajban kell sütni. És nem sötétbarnára, hiszen ezek a szénhidrátok, ezek a redukáló cukrok úgy alakulnak át akrilamiddá, hogy látszik a színén. A lángost aranysárgára kell sütni” – mondta Zoltay Anna, a Nébih vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője az M1 Kosár című műsorában.
A lángossütők kicsit aggódnak, hogy ha sok lesz az ellenőrzés, akkor a vevőknek elmegy a kedvük a lángostól, sőt még rossz kép is kialakulhat bennük a közkedvelt ételről.