Ilyenkor, tavasszal már sokkal könnyebb dolgunk van a hétvégi menü tervezésével: elég csak kimenni a piacra, beszerezni pár hozzávalót, és indulhat is a főzés! Ennek jegyében mi most ezzel a szezonális alapanyagokra épülő menüvel készülünk a hosszú hétvégére.
Gyors epres reggeli
Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:
- 20 dkg eper
- 40 dkg natúr joghurt
- 2 ek. méz
- 10-15 dkg kukoricapehely
- 5 dkg szeletelt mandula
Az epret lecsumázzuk, megmossuk, és feldaraboljuk. Botmixerrel turmixoljuk, majd az így kapott eperpüréből kb. 10-12 dkg-ot a mézzel elkevert natúr joghurthoz keverünk.
1,5-2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a reggeliket: a poharak aljába kukoricapelyhet szórunk, erre adagoljuk az epres joghurtot, majd újabb adag kukoricapehely következik, amire egy kis réteg eperpürét kanalazunk. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és pár kukoricapehellyel.
Spárgakrémleves
Hozzávalók:
- 50 dkg spárga
- 1 szál póréhagyma
- 10 dkg borsó kifejtve (fagyasztott is megfelel)
- 1,5 liter víz
- 1 pohár görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- parmezán sajt ízlés szerint
Zöldségpucolóval óvatosan tisztítsd meg a spárgát (melyből érdemes minél többet enni), majd vágd le a vastag, kemény végét, vízzel alaposan öblítsd át, és vágd a szárakat kb. 3-4 centi hosszúságú darabokra.
Fazékban, levesfőző edényben forrósítsd fel az olajat, és kissé pirítsd meg rajta a karikákra vágott póréhagymát. Add hozzá a fokhagymanyomón átpréselt gerezd fokhagymát, majd az összevágott spárgát és a borsót. Kevés vízzel öntsd fel, 3-4 percig lassan melegítsd.
Ha felforrt, öntsd hozzá a maradék vizet is, forrald fel újra, ízlés szerint sózd, borsozd. Fedő alatt, lassú tűzön főzd kb. 20 percig a karcsúsító spárgalevest.
Vedd le a levest a tűzről, merj üvegtálba 2-3 merőkanálnyi levest, és robotgéppel vagy fakanállal alaposan keverd el benne a szuper egészséges görög joghurtot, végül töltsd vissza a keveréket az edénybe.
A spárgalevest forrón, reszelt parmezánnal megszórva tálald.
Csirkés-zöldséges pite
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- csipetnyi só
- 2 tojás
- 12 dkg vaj
- 0,5 dl víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek. olaj
- ízlés szerint kakukkfű
- 3 szem paradicsom
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 közepes cukkini
- 20 dkg csirkemellfilé
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, folpackkal lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 1,5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Epres cheesecake
Hozzávalók a torta alapjához:
- 1 ek. cukor
- 8 ek. vaj
- 15 shortbread (az angolok vajas keksze)
Hozzávalók a fagyihoz:
- 1/4 csésze cukor
- 4 tojássárgája
- 4 dl tejszín
- 3 ek. citromlé
- 1 csésze eper (pürésítve)
- 230 g krémsajt
- 1 csésze görög joghurt
A kekszet összekeverjük a cukorral és a vajjal, majd egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. A fagyihoz fehéredésig keverjük a cukrot a tojással. A tejszínt forráspontig hevítjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz, és alacsony tűz felett folyamatosan kevergetve besűrítjük. Vigyázzunk, nehogy felforrjon. Levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a joghurtot és a krémsajtot, a citromlevet és az epret. Fagyigépbe tesszük, és 25-30 perc alatt krémesre keverjük. Ha nincs gépünk, akkor 3 órára mélyhűtőbe tesszük, és félóránként átkeverjük. Ha megvagyunk ezzel, ráhalmozzuk a kekszalapra, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.
Házi tagliatelle krémsajtos mártással
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg (főtt) füstölt sonka
- 5 dkg rukkola
- 20 dkg krémsajt
- 20 dkg zöldborsó
- pár csepp olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 tojás
- pár csipet só + külön az ízesítéshez
- kis csokor snidling
A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, tésztagéppel lapokká nyújtjuk, majd szélesmetélt-fejjel felcsíkozzuk. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen sodrófával egészen vékonyra kinyújtjuk a tésztát (több részletben könnyebb), és késsel a kívánt vastagságúra csíkozzuk. A kockákra vágott sonkát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt puhára pároljuk a borsót. Elkeverjük benne a krémsajtot, ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne az aprított snidlinget. A tésztát lobogó, sós vízben kb. 2-3 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, elkeverjük a krémsajtos feltéttel. Tálaláskor rukkolát szórunk a tésztára.