„A pulyka kifejezetten kezdőknek ajánlott, mert néhány egyszerű lépéssel előkészíthető a sütéshez – magyarázza Dosso Gabi. – Négy apró trükkel tökéletes állagúra formálható.”
Klopfolás: A pulykát alapvetően nem szükséges klopfolni, ha túl vastagra sikerült szeletelni a mellét, lazíthatjuk a rostokat egy kis veréssel, ami lapíthatja, és a roncsolással még könnyebben emészthetővé teszi a húst. A klopfoló kalapácsot mártsuk vízbe, hogy a hús ne ragadjon rá, és a szelet mindkét oldalát egy-két erőteljes ütéssel lazítsuk. Mindig a szelet szélénél induljunk és haladjunk körkörösen a közepe felé, így biztosan nem szakad ki a hús és egyenletes szeleteket kapunk. A széleken maradó esetleges hártyákat aprón vagdaljuk be, hogy sütés közben ne zsugorodjanak össze.
Szeletelés: A húst mindig a szálirányra merőlegesen vágjuk, mert akkor puhul könnyebben, ha a hosszában futó izomszálakat keresztben átvágjuk. Ez egyben a fűszerek ízanyagának felvételét, illetve a könnyebb emésztést is segíti. A szeletelést mindig a hús szélesebbik felének irányából kell kezdeni.
Csontozás: Szárnyasoknál a csontot mindig az ízületnél vágjuk el, tehát a pulyka alsócombját is így választjuk el a felsőtől, hogy ne keletkezzen szilánkos csont. Ezután a felsőcombcsontot középen egy éles késsel körbevágjuk, és kiemeljük, hogy a hússzelet teljesen kiterüljön.
Tűzdelés, spékelés: A tűzdelés vagy spékelés füstöltszalonna-lapokkal való burkolást jelent. Ha egyben sütjük a pulykamellet, érdemes így előkészíteni, mert száraz a hús.
Receptajánló:
Cukkinis pulykamell tekercs
Hozzávalók:
1 kg cukkini
1 marék vörös áfonya
1 csokor zöldhagyma
8 vékony szelet pulykamellfilé
néhány ág rozmaring
só
bors
olívaolaj
A húsokat kiterítjük, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Zöldséghámozóval vékony csíkokat vágunk a megmosott, szárazra törölt cukkiniből, és beborítjuk vele a húsokat. Rozmaringlevelet csipkedünk rá, és szorosan feltekerjük. Olívaolajjal megkenjük, és alufóliába csomagoljuk. Két végét összetekerjük, mint egy szaloncukrot. Tepsire tesszük, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
A maradék cukkinit felkockázzuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. Kevés olívaolajon megpirítjuk a zöldhagymát, majd nagy lángon a cukkinit is, végül hozzádobjuk az áfonyát. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá.
A karikára vágott hústekercset az áfonyás cukkinivel tálaljuk.
Fotók: Gallicoop.hu