Az eredetileg Amerikából származó édesburgonya már az őslakosok számára is ismert volt, még az európaiak érkezése előtt. Tápanyagokban gazdag és könnyen termeszthető, nem csoda, hogy gyorsan elterjedt az egész Földön. Értékes élelmiszer, alacsony glikémiás indexének és magas vitamintartalmának köszönhetően – írja a Receítas de pesos.
A főtt édesburgonya 100 grammonként átlagosan 86 kalóriát
tartalmaz, így kiváló és egészséges energiaforrás.
Az édesburgonya főzése: Lépésről lépésre
1. Előkészítés:
Alaposan mossa meg az édesburgonyát, hogy eltávolítsa az összes szennyeződést és az esetleges maradványokat. Héjával vagy anélkül is elkészítheti. A héj eltávolításához használjon kést vagy hámozót.
2. Válassza ki a főzési módszert
Vízben főzve
Helyezze az édesburgonyát egy lábasba, és öntsön rá annyi vizet, hogy ellepje.
Sózzon, ha szükséges.
Közepes lángon főzze 20-30 percig, amíg villával könnyen át nem lehet szúrni.
Gőzölés
Helyezze az édesburgonyát egy gőzölőbe vagy kuszkuszos edénybe.
Gőzölje körülbelül 25 percig, villával ellenőrizve a puhaságát.
Ez a módszer több tápanyagot őriz meg.
Főzés mikrohullámú sütőben
Szurkálja meg a burgonyát villával, és tegye egy kevés vízzel teli tálba.
Fedje le mikrohullámú sütőben használható fedővel vagy perforált műanyag fóliával.
Gőzölje 7-10 percig, mérettől függően, félidőben megfordítva.
Extra tippek
Még intenzívebb íz eléréséhez adjon fűszernövényeket, például rozmaringot vagy kakukkfüvet a főzővízhez. Ha héjában szeretné főzni, főzés után, amikor a burgonya meleg, könnyen eltávolíthatja. Tálaljuk a főtt édesburgonyát grillezett csirkével, salátákkal vagy könnyű szószokkal, például fűszeres joghurttal. Használhatjuk pürékben, levesekben vagy édes receptek, például piték alapjaként is.
A főtt édesburgonya hűtőszekrényben,
légmentesen záródó edényben legfeljebb 3 napig tárolható. Fagyasztóban pedig legfeljebb 3 hónapig fagyasztható, adagonként.
Kép: Pixabay