nlc.hu
Otthon

Édesburgonyát ültetnél otthon? Itt az ideje!

Édesburgonyát ültetnél otthon? Itt az ideje!

Február közepétől lehet édesburgonyát termeszteni, ami nemcsak finom, de egészséges is. Ha van kedved, vágj bele!

A batáta, azaz édesburgonya a szulákfélék családjába, a hajnalkák nemzetségébe tartozó, kúszó szárú, évelő, trópusi növény. Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik, a burgonyával nem áll rokonságban.

Korábban egy nagyobb cikkben mutattuk be az édesburgonya kultúrtörténetét, szerzőnk igen pontosan rámutatott hazai elfogadottságára:

„Mi magyarok még szokjuk az édesburgonyát: nem olyan egyértelmű a létjogosultsága az asztalokon, mint például az USA-ban, ahol az ősz végi hálaadáskori ünnepi vacsorának egyik kötelező kelléke az édesburgonyapüré.”

Édesburgonya termesztése

Fotó: Getty Images

Vitaminokban, ásványi anyagokban és szénhidrátban bővelkedő ággumói miatt termesztik.  A gumók húsa leginkább narancssárga, de lehet fehér vagy lila húsú is. Egy nagyobb normális méretű gumó 300-500 gramm között van. Jellegzetes színét az antocianinok és karotinoidok miatt kapja.

Az édesburgonya szaporítása

Az édesburgonya termesztését, szaporítását McMenemy Márk, hobbikertész mondja el lépésről-lépésre:

  • Február közepén ültessünk egy-két gumót egy nagyobb edénybe és gyökereztessük. Az első gyökérkezdemények már néhány nap elteltével megjelennek. Alul nőnek a gyökerek, felül a friss leveles hajtások, melyekre szükség van a további szaporításhoz.
  • A gyökereztetéshez gyakran szúrják át az édesburgonyát pálcikákkal, hogy ne essenek bele a pohárba.
  • Ha már szép nagyok a hajtások, az új, 20 centiméteres hajtásokat törjük le, csak a felső 3-4 levelet hagyjuk meg, és tegyük őket vízzel teli befőttesüvegbe vagy ültessük laza, nedves talajba, ahol gyökeret eresztenek.
  • Május közepén ültessük el a gyökeres palántákat laza talajba, félárnyékos helyre. Ültethetjük őket függőlegesen is, a hagyományos módon, és fektetve is, úgy, hogy csak néhány levél látszódjon ki. 
    A kiültetéshez a sortávolság 1 méter, a töveket egymástól 30-40 centiméterre ültessük. 100 darab palánta termőterület-igénye 30-40 négyzetméter. Ha 1 kilogramm termést tervezünk egy tő alá, 100 kilogramm édesburgonyánk terem. Öntözzük rendszeresen.
  • Dézsába is ültethetjük, steril földbe, így csökkentve a palántadőlés esélyét. A dézsát napos, meleg helyen tartsuk és naponta öntözzük lágy vízzel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top