Gasztro

Ezt tedd a kávédba, ha nem eszel elég zöldséget

A most kifejlesztett brokkoliport akár kávéba is lehet tenni, két kávéskanálnyi mennyiség megfelel egy adag brokkolinak. Jó hír azoknak, akik kevés zöldséget fogyasztanak.

A jövőben azok is élvezhetik a brokkoli előnyös élettani hatásait, akik nem szeretik a zöldséget: ausztrál kutatók olyan brokkoliport fejlesztettek ki, amelyet kávék, turmixok, levesek készítéséhez és sütéshez is lehet használni.

A CSIRO tudományos kutatóintézet tudósai a port a bolti árusításhoz nem elég szép, de jó minőségű brokkoliból készítették, amely egyébként csak kárba ment volna. Egy melbourne-i kávézóban próbaképpen már be is vezették a brokkolis lattét, bár a visszajelzések vegyesek.

Két kávéskanálnyi brokkolipor egy adag brokkolinak felel meg, a rostok mellett B6-vitamint, E-vitamint és mangánt is tartalmaz. A kivonat azért is előnyös, mert az ausztrálok étrendjében kevés az egészséges zöldségféle – mondta John Lloyd, a termék fejlesztésében közreműködő Hort Innovation cég vezetője.

A 100 százalékos brokkolipor egész brokkoliból készül, olyan eljárással, amellyel megőrzik a friss zöldség természetes színét, aromáját és tápértékét. Mary Ann Augustin, a CSIRO vezető kutatója emlékeztetett arra, hogy a brokkoli fehérjében és rostokban gazdag, bioaktív fitokémiai összetevői miatt ideális alapanyag egy porított termékhez, amellyel a termelők növelhetik piaci kínálatukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top