Dél-afrikai kutatók olyan 3D nyomtatót fejlesztettek ki, amely a hibás növekedésű zöldségeket és gyümölcsöket normális külsejűvé alakítja át – írja az Agroinform.
Az eljárás lényege, hogy a szépséghibás zöldséget megfőzik, majd pürévé alakítják. Zselatint adnak hozzá, majd a speciális 3D-s nyomtatóval az adott fajra jellemző, hibátlan alakra formázzák.
Az így helyreállított zöldségek íze és tápanyagtartalma ugyanolyan, mint a kezeletlen növényeké.
A fejlesztés azért lehet fontos, mert segítségével megakadályozható az élelmiszerpazarlás. Az Egyesült Államokban a zöldségek 30-40 százalékát kell kiselejtezni, a vásárlók ugyanis csak a hibátlan kinézetű terméket hajlandók megvenni.
Pedig a szépséghiba nem jelenti azt, hogy rosszabb a zöldség íze, vagy alacsonyabb a tápértéke.