nlc.hu
Gasztro

Így varázsolj konyhakertet a teraszodon

Praktikus és gyönyörű: varázsolj konyhakertet a teraszodon!

Akár csupán egy-két négyzetméter is elegendő ahhoz, hogy varázsolj magadnak egy kis veteményest!

Nem kell ahhoz kert, hogy te is házi paradicsomot falatozz, otthon termesztett zöldfűszerekkel ízesítsd az ételed, vagy akár saját gyümölcsöt szüretelj! Ha most kezdesz bele, még éppen időben vagy ahhoz, hogy balkonod, erkélyed vagy teraszod ne csak szemet gyönyörködtető, de hasznos és praktikus kis oázis legyen!

Chilitől a cukkiniig

Vásárolhatsz kész palántákat is, de egyrészt olcsóbb a magról nevelgetés, másrészt pedig semmihez nem fogható élmény nézni, ahogyan napról-napra, sőt akár óráról-órára is más arcukat mutatják a hajtások: szó szerint a szemünk láttára bontakozik ki az új élet. A legtöbb népszerű zöldség a napos helyet kedveli, ezért érdemes az erkély olyan részére ültetni majd őket, ahol van lehetőségük sütkérezni. Addig pedig, amíg a cserépbe kerülnek, a lakáson belül kezdheted meg az előkészületeket. Tojástartóban vagy üres joghurtos dobozban is megkezdheted a csíráztatást, a legfontosabb nem a tartóedény, hanem az, hogy újonnan vásárolt földet használj: idei első kísérletemnél megtapasztalhattam, milyen élmény végig nézni, amint a használt földben lévő rovarok belakmározzák az apró leveleket. Nem voltam vidám.

Egészen biztosan nem tudsz melléfogni azzal, ha paradicsomot, paprikát, chilit ültetsz, sőt kiválóan érzi magát az erkélyeken a borsó, a bab, de még a cukkini is. Igaz, utóbbinak azért dukál egy méretes cserép. Az előtérben látható, nagyjából két hetes, magról nevelt palántái már mutatják, hogy igényelni fogják a helyet:

Praktikus és gyönyörű: varázsolj konyhakertet a teraszodon!

A babot érdemes úgy csíráztatnod, ahogyan gyerekkorunkban az iskolában tettük: nedves papírtörlő közé helyezni, majd néhány nap múlva, amikor már a kis gyökere is megjelent, a földbe költöztetni. Számolj vele, hogy gyorsan növekszik, ha pedig nem bokorbabot vásárolsz, akkor szükséged lesz egy botra vagy karóra, melyen meg tud kapaszkodni és támaszkodni. Zsenge termése isteni finom párolva köretnek, salátába, bő hozam esetén pedig akár főzeléknek is elegendő lehet a mennyiség.

Praktikus és gyönyörű: varázsolj konyhakertet a teraszodon!

Praktikus tanács: ha egyszerre több palántát is nevelgetsz, akkor címkézd fel őket.  Jó megoldás például, ha egy fogpiszkálóra szúrt kis post-it jelzi a nevüket, mint valami zászlócska. El fog persze mosódni idővel rajta a tinta a locsolás miatt, de ettől még még kiválóan segít abban, hogy tudd, mely a paradicsom és melyik a chili. És hogy miért jó ez? Így tudod a termését még nem láttató növényt a fajtájának megfelelően gondozni. 

Praktikus és gyönyörű: varázsolj konyhakertet a teraszodon!

Május eleje a tökéletes időzítés ahhoz, hogy palántáidat kiültesd cseperedni a szabad ég alá. Ilyenkor már kellően meleg az idő, hogy biztonságban legyenek a kis növények, és egyre jobban megerősödve növekedjenek tovább. Paradicsomjaid és paprikáid ekkorra már kisebb méretük ellenére is edzettebbé váltak, ha segítettél nekik abban, hogy nem egyik pillanatról a másikra vitted a szabad levegőre őket, hanem eleinte csak napi 1-2 órát, majd tovább növelve a kint töltött időt, fokozatosan szoktattad őket a kinti körülményekhez.

Mibe ültesd át a palántákat?

Cserép vagy láda lesz a megfelelő hely a növényeidnek, azt pedig külön meghálálják majd, ha természetes anyagok veszik őket körül: agyagot vagy fát válassz, amely tud lélegezni. Drágább ugyan, de időtállóbb, szebb és a növényeknek is kedvezőbb, mint műanyag társai. A ládát béleld mindig ki geotextillel, hogy a lécek között ne fusson ki a föld, helyettesíteni pedig tudod akár otthoni, fából készült, de nem használt tárolóval, mint például ez itt:

Praktikus és gyönyörű: varázsolj konyhakertet a teraszodon!

Fűszernövények

Ha van elég hely, ami rendelkezésedre áll, akkor azért, ha pedig nincs, akkor meg azért válogass a zöldfűszerek közül is! Ezeket erkély híján akár még ablakpárkányon is nevelheted, a napsütésen és locsoláson kívül nincsen velük más teendőt, ízük pedig összehasonlíthatatlan a boltban vásárolt, szárított holmikéval. És tudod, mi a bónusz? Hogy még virágoznak is, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig gyönyörű a látvány. A snidling már a hűvös napokat is jól viseli, virágai pedig éppen most kezdenek bimbózni. Apróra vágva salátába, rántottára, krémlevesbe, sőt lényegében bármibe nagyszerű választás.

Praktikus és gyönyörű: varázsolj konyhakertet a teraszodon!

A tárkony elképesztően önálló növény, a tavasz első napsugaraitól kezdve egyre dúsabbá válik, jellemzően levesben szokott a leginkább isteni hozzávalóvá válni, de istenien áll egyébként sülteknek is.

Praktikus és gyönyörű: varázsolj konyhakertet a teraszodon!

Bármely közértben találsz már a zöldségek között cserepes petrezselymet, bazsalikomot, rozmaringot, oreganót és még számtalan másféle, friss fűszert is. Ezeket elegendő egyszerűen elülteni, ők pedig egészen őszig, egyesek még akár a téli időszakban is a kezed alá dolgoznak főzés közben. És ha már szó esett korábban a virágzásról, akkor mutatjuk, mennyire gyönyörű látvány a lilába borult rozmaring, ami halakhoz, húsokhoz, levesekhez is isteni finom.

Praktikus és gyönyörű: varázsolj konyhakertet a teraszodon!

Ne feledkezz meg a gyümölcsökről sem!

Még egy kisebb területű helyszínen is hódolhatsz a gyümölcsök iránti rajongásodnak. A szamóca például remek választás, főleg a folyton termő fajta, a ribizli akkor lesz hálás neked, ha árnyékos a balkonod, az áfonyát pedig akár télre is kint hagyhatod majd: következő évben új hajtásokkal kel majd életre. Ha van elegendő helyed, akkor pedig ne rettenj meg a facsemetéktől sem: ki mondta, hogy ne gondozhatnál például balkonalmát az erkélyeden? Mi például a 2 éve beszerzett körte első terméseinek növekedését figyeljük és követjük most nyomon:

Praktikus és gyönyörű: varázsolj konyhakertet a teraszodon!

És tudod, mi kell hozzá? Mindössze egy használt, régi cserép, melyben kiválóan érzi magát, és nagyjából 1/2 négyzetméter:

Praktikus és gyönyörű: varázsolj konyhakertet a teraszodon!

Ha erkélyed van, bőven akad tehát lehetőséged is: területtől és égtájtól függően csak azt kell kiválasztanod, ami számodra a leginkább ideális, és élvezned a speciális kiskert örömeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top